Holly Black: Az elveszett nővérek

by - szeptember 29, 2023

A levegő népe sorozatba éppen akkor szerettem bele, amikor megjelent magyarul a második része. Belehabarodtam A kegyetlen herceg borítójába, megkaptam a kiadótól, majd a történet is teljesen elvarázsolt. Még arra a hangulatra is emlékszem, amikor olvastam: épp előtte szereltünk fel égősort az ágy fölé, és annak a fényénél próbáltam emészteni Cardan herceg kegyetlenkedéseit Jude-dal szemben. Bár nemigen foglalkoztatott a sorozat a záró kötet 2020-as megjelenése óta, a Taryn történetét elbeszélő, rövid kiegészítő könyvecske érkezéséből én sem szerettem volna kimaradni. Ráadásul, ha jól tudom, ezt hamarosan követi a How the King of Elfhame Learned to Hate Stories is magyarul (Hogyan gyűlölte meg Elfhon királya a történeteket).


Az elveszett nővérek egy mindössze 72 oldalas elbeszélés Jude Duarte ikernővére, Taryn szemszögéből, mely lényegében az első könyv eseményeit világítja meg számunkra másik nézőpontból. A kötetben Taryn bocsánatért esdekel Jude-hoz, amiért hazudott és átverte őt a Locke-hoz fűződő viszonyával kapcsolatban, illetve megmagyarázza, miért cselekedett úgy, ahogy.

Szerintem ez a kis könyvecske igencsak erős a koncepciójában. Az egész egy hosszú monológ, melyet Taryn ad elő nekünk úgy, mintha Jude-tól kérne bocsánatot. Valójában azonban csak magának summázza a történteket, Jude pedig nem hallja az álláspontját. Taryn lényegében ezzel gyűjt erőt egy olyan beszélgetés lefolytatásához, amely rettenetesen fontos lenne a viszonyuk rendezéséhez, mindazonáltal ez valószínűleg sohasem fog megtörténni.

"Amikor a herceg rád nézett a palota kertjében, gyűlölet izzott a szemében. Még soha, senkinek az arcán nem láttam ilyesmit korábban, olyan színtiszta rosszindulat ült rajta, hogy önkéntelenül elhátráltam.
Neked meg volt bátorságod rávigyorogni."

Több véleményt is olvastam, melyek szerint ez a rövid könyvecske nemigen ad hozzá semmit az eredeti történethez. Én azonban ezzel nem értek egyet. Számomra mindig is érthetetlen volt Taryn viselkedése Jude-dal szemben. Az egypetéjű ikertestvérek között (tudomásom szerint) rendkívül ritka, hogy ennyire fagyos legyen a viszony. Akárhány riportot, interjút láttam, abban rendkívüli, és rendkívül erős kapcsolatról számoltak be az ikrek között. Taryn és Jude viszonya ezért is vetett fel bennem rengeteg kérdést. Már a történet legelejétől kezdve egyértelmű számomra, hogy nem kommunikálnak egymással, nem értik meg egymást, nem ismerik a másik titkait, vágyait és motivációit – ez pedig a fejezetek előrehaladtával árulássá fokozódik. Mivel Jude szemszögét ismerjük meg a sorozat olvasása során, Taryn döntéseinek oka teljes homály számunkra, és ez a novella éppen ezt hivatott valamelyest feloldani bennünk.

Összességében Az elveszett nővérekben Taryn monológját rendkívül megindítónak és érzelmesnek tartom, azonban számomra mégsem hiteles a bocsánatkérése. Valószínűleg más lenne a véleményem, ha ebben az új sorrendben olvasom először a sorozatot, és nem tudom, mi mindent művel még a lány a következő részekben Jude ellen. Ennek ellenére nem érzem feleslegesnek a kötetet, hiszen a fent felsorolt okok miatt szerintem remek kiegészítése a sorozatnak. Örülök, hogy mégis megjelent magyarul, és tűkön ülve várom a How the King of Elfhame Learned to Hate Stories-t is.


5 / 4 csillag

Kiadás: Könyvmolyképző (2023)
Oldalszám: 72
Sorozat: A levegő népe 1,5 (Vörös pöttyös könyvek)
Eredeti cím: The Lost Sisters (2018)
Fordította: Szabó Krisztina
Műfaj: (urban) fantasy, romantikus, young adult

De mi történt Tarynnel?

Míg Jude a hatalomért küzdött a kegyetlen herceggel, Cardannal az elfhoni udvarban, a nővére, Taryn beleszeretett a szélhámos Locke-ba.
Taryn részben bocsánatot kér, részben magyarázkodik, és kiderül, hogy neki is megvannak a maga titkai.

Kiegészítő történet a New York Times bestseller The Cruel Prince – A kegyetlen herceghez a lenyűgöző Holly Black tollából.
Hagyd, hogy magával ragadjon!



Tartsatok velünk Holly Black tündéreinek a világába, és hallgassátok meg Taryn Jude-nak írt vallomását arról, hogy néha meg tudta volna ütni, mennyire haragudott rá és néha mennyire szégyellte magát, amiért bedőlt az egyik szélhámos tündérnek…
Ne felejtsetek el játszani se, ugyanis a blogturné végén egy szerencsés olvasónk meg is nyeri Az elveszett nővéreket a Könyvmolyképző kiadónak hála.

Nyereményjáték

Mostani játékunk nem nehéz A levegő népe-sorozat rajongóinak, hiszen minden állomáson szerepel egy keresztnév, és mi a hozzá tartozó vezetéknevet keressük! A teljes nevet írjátok be a rafflecopter megfelelő rubrikájába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)

Vivienne …………….

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista


Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés