Katharina Neuschaefer: A ​világ legszebb mondái

by - október 12, 2024

Azért szeretem a mondákat, mert általuk úgy érzem, kapcsolódhatok a régmúlt embereivel, az ő világlátásukkal, érzéseikkel. A mondák, történetek leképezik azt, hogyan éltek, mit tartottak fontosnak, mivel szórakoztatták önmagukat és a gyerekeiket. Fontosnak tartom, hogy ezeket a mondákat ne felejtsük el, időről időre foglalkozzunk velük, tájékozódjuk. Továbbá remek eszköznek tartom őket arra, hogy tágítsuk a gyerekeink világlátását, már viszonylag kisebb koruktól fogva.


A német Katharina Neuschaefer A világ legszebb mondái című könyvében a(z Európában a) legismertebb civilizációk legnépszerűbb mítoszait gyűjtötte össze, méghozzá gyerekbarát formába öntve. A lapokon a skandináv, görög, római, kelta, egyiptomi, germán, válogatott európai és kis-ázsiai mítoszok leghíresebb alakjai elevenednek meg, bepillantást engedve őseink hitrendszerébe. A gyönyörű kiadvány lapjait Bölecz Lilla illusztrációi díszítik.

A kötetben három mondavilág erősen túlsúlyban van a többihez képest – ezek nem meglepő módon a skandináv, görög/római és a kelta (brit). A skandináv esetében a fókusz a világ teremtésén, a legismertebb istenek bemutatásán, majd pedig a világ pusztulásán (és újjászületésén) van. A görög/római válogatásban szerepel többek között Odüsszeusz, Héraklész, a Minótaurosz, valamint Romulus és Remus története. A kelta szakasz pedig Artúr király legendáját mutatja be több mesén keresztül. A kötet többi részében előkerül például Tell Vilmos, Rőtszakáll, a Bolygó Hollandi, Robin Hood, vagy éppen Gilgames.

A világ legszebb mondái olvasása során végig azt éreztem, hogy ezt a könyvet biztosan megtartom addig, amíg a saját gyermekeim (ha leszek olyan szerencsés) a megfelelő korba lépnek az elolvasásához. A mítoszok, de különösen a skandináv mondavilág tudnak rendkívül erőszakosak, véresek, kegyetlenek lenni, Katharina Neuschaefer azonban mindent olyan köntösben tálalt, hogy az tökéletesen befogadható legyen mindenki számára. Itt nem a megszépítésükön van a lényeg, hiszen ezeket a történeteket sokféleképpen el lehet mesélni, és bőven lesz még idejük később szembesülni egyéb verzióikkal.


Akadt ugyan egy-két olyan történet a gyűjteményben, amit egyáltalán nem ismertem korábban, de a kedvencem határozottan a kelta mondavilág bemutatása volt. Az az igazság, hogy Artúr király legendáját darabonként ismertem, de nem egészen volt világos számomra, hogyan kapcsolódnak időben és térben egymáshoz, valamint a személyek egymással. A világ legszebb mondái ezt segített megérteni és kontextusba helyezni.

A könyvvel szemben egyedül annyi ellenérzésem van, hogy teljesen félrevezető a címe. Ahelyett ugyanis, hogy a szerző a világ minden tájáról válogatott volna mítoszokat, megmaradt Európánál, legfeljebb Kis-Ázsiáig és Egyiptomig merészkedett el egy-egy történet erejéig. Egyrészt nem értek egyet azzal, hogy kizárólag európai mítoszokat tituláljunk a világ legszebbjeinek – nem hiszem el, hogy az indián, japán vagy afrikai mondák között ne találnánk hasonlóan érdekeseket. Másrészt ha már a gyerekek világának tágítása a cél, igenis mozduljunk ki a kontinensről. Akkor tudnám maradéktalanul elfogadni ezt a válogatást, ha folytatódna sorozatként, és legalább ennyi mítoszt bemutatna a világ többi tájáról is, akár több részben.

Összességében A világ legszebb mondái a félrevezető címe ellenére is remek válogatás, amit nagyon szívesen adnék a gyermekeim kezébe, ha/amikor lesznek. A Kiadó az olvasását 9 éves kortól ajánlja, és ezzel nem tudok, de nem is szeretnék vitatkozni. A tartalom kedves, könnyen befogadható, olvasmányos és érdekes, és úgy gondolom, csak jót teszünk a gyerekekkel azzal, ha már korán lehetőséget adunk nekik, hogy megismerjék más népek kedvelt történeteit – amelyek egyébként az alapműveltség részét képezik a későbbiekben.


5 / 4,5 csillag

Kiadás: Móra (2024)
Oldalszám: 208
Eredeti cím: Die schönsten Sagen aus aller Welt nacherzählt (2016)
Fordította: Nádori Lídia
Műfaj: gyermekkönyv

Hogy ki volt Parsifal, Robin Hood, Romulus és Remus, Héraklész, Tell Vilmos, Gilgames, a bolygó hollandi? Na és Ozirisz, a gólem meg Odüsszeusz?
Legendás történetek, eredetmondák és vándormondák hősei ők – életük, tetteik és kalandjaik a világ gazdag mondakincsét gyarapítják.

A széles kitekintést nyújtó válogatás ismert vagy sosem hallott-olvasott mítoszok, legendák és valós történelmi események gyűjteménye. A legszebb északi, kelta, görög-római, germán, egyiptomi, sumer regék és mondák olyan könnyen befogadható, izgalmas olvasmánnyá válnak a kötet lapjain, amely végre gyerekekhez szólóan, gyereknyelven beszéli el az emberiség közös kulturális örökségét.



Korai megismertetni a kisebb gyerekekkel Európa legnépszerűbb mondavilágait? Katharina Neuschaefer szerint nem. A ​világ legszebb mondái című gyűjteményben válogatásokat találunk a különböző kultúrák legismertebb, legérdekesebb történeteiből. Az illusztrációkat Bölecz Lillának köszönhetjük, a könyv magyar megjelenését pedig a Mórának. Tartsatok velünk, ha szert tennétek egy példányra a könyvből!

Nyereményjáték

Játékunk igen egyszerű, és persze szorosan kapcsolódik a könyv témájához. A feladatotok mindössze annyi, hogy helyesen válaszoljatok az állomásoknál feltett kérdésekre.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Melyik mitológia tagja Remus?

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

10.12. Readinspo
10.15. Veronika’s Reader Feeder
10.18. Szembetűnő

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés