Aladdin – Mese vs. Film

by - június 07, 2021


A legújabb Sorsfordító-történet, az Aladdin-mesét újragondoló Egy új élmény megjelenése alkalmából arra gondoltam, egy közös beszélgetés keretében összehasonlíthatnák egymással az eredeti, 1992-es mesét és a 2019-es élőszereplős filmet. Ha találtok valamilyen szempontot, amit én kihagytam, vagy csak nem értetek egyet vele, kommentben nagyon szívesen fogadom a véleményeteket!

Mindenekelőtt viszont be kell vallanom, hogy bár a mesét mindig is nagyon szerettem, de a filmet egyenesen tragikusnak találom. Tudom, hogy sokan a legjobb élőszereplős Disney-nek tartják, viszont én alig tudtam végignézni, és nem is szeretném kitenni magam még egyszer ennek a tortúrának. Azonban még így is találtam több olyan elemet, amelyben szerintem felülmúlja az eredeti mesét.


Ami a filmben jobb volt

A legnagyobb erősségének egyértelműen azt tartom, hogy Jázmin lényegesen több szerepet és hangsúlyt kap, mint a mesében. Ezt azért is tartom fontosnak, mivel ő a leginkább feminista a Disney-hercegnők közül – ráadásul a film még rá is erősít erre a vonására. Emellett ő az egyetlen hercegnő, aki a mesében nem kapott saját dalt, és ezt itt egy gyönyörű példánnyal pótolták (a 'Speechless' angolul és magyarul).

És ha már a feminizmusnál tartunk, hatalmas pluszpont jár azért is, hogy Jázmin udvarhölgyének, Dáliának a személyében kaptunk egy másik női karaktert is, aki rendelkezik saját szöveggel. Tetszett az, amilyen szerepet betöltött a történetben, és különösen jó ötletnek tartom, hogy összehozták őt a Dzsinnel.

Az is ötletes volt, hogy a felvezetést és az epilógust is a Dzsinn narrálja. Ebből megtudjuk, hogy az ő története is jól alakult, hiszen nem csak szabadon, de boldogan élhet a családjával, miközben beutazza a világot – és ő épp erre vágyott.

Én kifejezetten örültem még annak is, hogy a mágikus elemek nem voltak annyira drámaiaik a végén. Számomra az Aladdin mese egészen addig tökéletes, ameddig Jafar el nem kezd varázsolni, ám a kígyóvá válása, illetve a torony kilövése már túl sok nekem. A film ezt nagyon ügyesen kiküszöböli.


Ami a mesében volt jobb

Igaz, hogy épp az egyik dalt tartom a filmverzió legnagyobb erősségének, de valójában számomra ez a musicales vonal tette tönkre teljesen a film hangulatát. Magával a műfajjal nincs problémám, de ide egyszerűen sehogy sem illett. Szerintem az élőszereplős verzióknak az épp a lényege, hogy közel hozza az emberekehez a történetet, és hihetővé, valósághűvé tegye, azonban a dalbetétekkel épp az ellenkezőjét érték el.

Emellett a mesének sokkal inkább van az arab világra jellemző hangulata, mint a filmnek. Utóbbi esetében többnyire olyan érzésem volt, mintha egy Z kategóriás, bollywoodi valamit néznék. Túl színes volt, túl harsány és túl díszes, mintha legalábbis Indiában lennénk.


Amit a könyv ad hozzá

Ha már a könyv megjelenése kapcsán született ez a bejegyzés, arról is essen egy-két szó – igaz, mivel egészen más történetvezetéssel dolgozik, mint a fenti kettő, nehéz ilyen szempontból összevetni velük.

Már az értékelésemben is említettem, mennyire imádtam, hogy Liz Braswell irományában a szereplők kihasználják a saját, egyéni képességeiket. Aladdin tolvajként szerzett erősségeivel, Jázmin pedig a lexikális tudásával járul hozzá a gonosz legyőzéséhez, ezek pedig szerintem a két filmben kevésbé hangsúlyosak.

Emellett, a filmhez hasonlóan nagyobb szerep jut itt a lányoknak is. Nem csak Jázmin hangsúlyosabb, de egy talpraesett, erős női karaktert is kapunk Morgiana személyében, illetve a nők is aktívan kiveszik a részüket a végső csatából.


Ha érdekel a könyv, itt tudod megrendelni.



A Manó könyvek jóvoltából hazánkban is megjelent a Sorsfordító történetek legújabb tagja, az Egy új élmény. Ennek örömére bloggereink varázsszőnyegre pattanva meg sem állnak Agrabah-ig, hogy nyomonkövessék, mi történik akkor, ha Aladdin helyett Jafar kaparintja meg a csodalámpát.
Tartsatok velünk ezen a különleges utazáson, ígérjük, élményekből és nyereményből nem lesz hiány.

Nyereményjáték

Az Aladdin zenéje nem véletlenül nyert Oscar-díjat, elválaszthatatlanul hozzátartozik a történethez, és valószínűleg nincs olyan ember, aki legalább az egyik dalt ne tudná fejből eldúdolni. Mostani játékunkon tehát ezeké a daloké lesz a főszerep. 
Minden állomáson találtok egy dalszövegrészletet, melyből hiányzik egy szó, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a három megadott opció közült kiválasztani, melyik, majd annak a betűjelét beírni a Rafflecopter doboz kijelölt sorába.

A játék itt azonban nem ér véget, extra pontokat szerezhettek, ha a kijelölt napokon ellátogattok bloggereink instagram oldalára, és az aladdinos posztjaikban (az állomáslistában linkeljük) feltett kérdésükre megírjátok a választ a rafflecopter dobozban is.

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

“Herceg jő, isteni fő, Ali Ababwa!
Teste jó, látni való, ________
Hát hadd nyüzsögjön a tér, csak lássa őt, aki él!
Hisz egy tekintete most mindent megér!”
a) duzzadozó b) izomkolosszus c) nemesi vér


Állomáslista

05.23. Csak olvass!
Instagram: csak_olvass
05.25. Dreamworld
Instagram: dreamworld_blog 
05.30. Utószó
Instagram: utoszo
Instagram: fannislibrary
06.02. Readinspo
Instagram: readinspo.blog
Instagram: anitiger_mosolya
06.06. Readinspo - Film vs mese

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés