Rose McGowan: Bátor

by - június 24, 2021


Annak idején nem követtem annyira aktívan a híreket, mint most, ezért a #MeToo mozgalomról is inkább csak utólag, félfüllel értesültem. A lényeget értettem, de (a férfi vonalon kívül persze) nem tudtam pontosan, kik az érintett felek benne. És, őszintén, ekkor még annyira nem érdekeltek a világ problémái, hogy bővebben is utánanézzek a dolognak. Jóval az ügy lecsengése után viszont rátaláltam egy cikkre, amelyben Harvey Weinstein egyik áldozatának, Rose McGowannak a történetét foglalták össze, viszonylag hosszabban. Ebben megemlítették, hogy a színésznő könyvet is írt az élettörténetéről, kiélezve arra, hogyan használták ki és tiporták el őt Hollywood úgynevezett férfiai. Azonnal kívánságlistára tettem, és emlékszem, akkoriban ennél jobban semminek a magyar megjelenését nem kívántam. Erre néhány órával később megtudtam, hogy a Könyvmolyképző lecsapott rá.

A helyzet az, hogy a fülszövegnél jobban nehezen lehetne összefoglalni, miről szól ez a könyv. Rose egészen a gyerekkorától kezdve vezeti le, hogyan alkalmazkodott az akkor még jóval férfiközpontúbb társadalomhoz, miket kellett kiállnia hollywoodi színésznőként, és hogyan sikerült végül mindebből kitörnie. Bár a könyv alapvetően inkább önéletrajz, de Rose az élettörténetén és jelenlegi életfilozófiáján kívül remekül bemutatja a hírnév árnyoldalait, és a filmipar nem túl meseszerű működését is.

Már a szerző személyét és a #MeToo mozgalomban betöltött szerepét ismerve is egyértelmű, hogy a Bátor nem egy könnyed olvasmány, de valójában legalább tízszer olyan kemény, mint amire számítani lehet. Vannak olyan emberek, akiknek az életébe fokozottan jut a szarból, és Rose éppen ez a kategória. Eleve megdöbbentő hátrányból indult: egy férfiközpontú szektába született bele, ahol a nőket kvázi szolgaként tartották. Hihetetlen dolgokon ment keresztül, és mikor már azt hinnénk, ennél szörnyűbb sztori már nem jöhet, Rose azt biztos, hogy tudja tetézni. Teljesen elképeszt, hogy a traumái nem győzték le őt teljesen, és mára sikerült erős, boldog, önazonos nővé válnia. Van mit tanulnunk tőle.


A Bátor nem egy könnyű olvasmány. McGowannak nem az a célja, hogy szépen, finoman meggyőzzön bennünket arról, vegyük kezünkbe a saját életünket – ez talán nem is lenne elég hatásos. Megterhelő történetekkel, nyomasztó hangulattal próbál inkább hatni az olvasóra, ami miatt lassan lehet csak haladni vele, de legalább végig fenntartja a figyelmet, és biztos, hogy elgondolkodtat az üzenetről. Rettentő nehéz lehetett megírnia ezt a könyvet, de épp ezért különösen becsülendő, hogy végül megtette.

Azért is szerettem annyira a Bátort, mert tele van fantasztikus, inspiráló gondolatokkal – tipikusan olyanokkal, amiket szívesen lementesz Pinteresten, vagy beállítasz háttérképnek a telefonodon. Ezek elsősorban a női erővel, szereppel, feminizmussal kapcsolatosak, és bár egy kicsit nyersen megfogalmazottak, de kétségkívül ütősek. A kedvenceimet össze is gyűjtöttem egy másik bejegyzésben, amit ide kattintva elolvashattok.

Egyedül az zavart Rose fogalmazásában, hogy szélsőségesen feminista; már-már férfigyűlölő módon. Teljesen érthető, ha mindazok után, amin keresztülment, nem tud vagy nem szeretne már bízni egyetlen hímben sem… De fontos lenne hangsúlyozni, hogy a perverz viselkedés jellemhiba, nem pedig az egész férfinem sajátossága. Nagyszerű, ha valaki mer ilyen nyíltan beszélni a traumáiról, és hogy mi mindent tanult belőle, de van egy határ, amin túl a feminizmus már káros is lehet.

Összességében a Bátor óriási hatással volt rám. Nem láttam még Rose McGowant filmben szerepelni, de a szövegből hamar megkedveltem a harsány, határozott stílusa ellenére is. A szélsőséges feminizmusával nem értek egyet, de ha valaki tudja ebben a tekintetben kritikusan szemlélni, annak bátran ajánlom a könyvet. Rengeteg értékes gondolat van benne, amelyek miatt maximálisan megéri elolvasni, Rose története és stílusa pedig rettentő inspiráló.


Értékelés


Kinek ajánlom? Mindenkinek, akinek van gyomra egy brutálisabb élettörténethez és egy erősen feminista szöveghez.

"Remélem, megvizsgálod az életedet, hogy vajon alábecsülöd-e az értékeidet, mert én megtettem."
Kiadás: Könyvmolyképző (2021)
Oldalszám: 224
Eredeti cím: Brave (2018)
Fordította: Czutor Veronika
Műfaj: memoár

A világhírű hollywoodi színésznő inspiráló története arról, hogyan találta meg a saját hangját, és miként szabadult meg a média és Hollywood agymosó hatalmától.

„Az életemet, ahogy majd olvasni fogod, különböző szekták uralták, és ezek közül a legnagyobb: Hollywood. A BÁTOR a küzdelmem története, ahogyan kikerültem a szekták irányítása alól, és visszaszereztem az életemet. Segíteni szeretnék neked is, hogy meg tudd tenni ugyanezt.” –Rose McGowan

A BÁTOR egy nyers, őszinte és megrendítő emlékirat a független, merész kortárs ikontól, aki elhatározta, hogy megmutatja a szórakoztatóipar igazi arcát, darabokra szedi a hírnév koncepcióját, rávilágít a több milliárd dolláros, szisztematikus nőgyűlöletre épülő rendszerre, és arra bátorítja az embereket mindenütt, ébredjenek fel, és legyenek BÁTRAK.

Egy felszabadító és erőt adó emlékirat.
Tudd meg az igazat!


Te milyen feminista könyvet tudnál ajánlani?


Sokan nőttünk fel a Bűbájos boszorkák című sorozatot, melynek egyik főszereplője Rose McGowan (Paige) volt. De vajon mennyit tudunk arról, mi folyik a kulisszák mögött. Milyen gyerekkora, élete volt a színésznőnek, miken ment keresztül, és hogyan építette újra önmagát. A Könyvmolyképző Kiadónak köszönhetően most ez is kiderül. Ezúttal négy bloggerünk véleményezi majd, mennyire bátor a könyv, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt belőle.

Nyereményjáték

Játsszunk egy kis igaz-hamist a Bűbájos boszorkákkal és Paige-dzsel. Minden turnéállomáson találtok egy állítást Paige karakteréről. A feladatotok az, hogy a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére beírjátok, hogy az adott állítás igaz vagy hamis.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Paige nem képes a teleportációra.


Állomáslista

06. 23. Readinspo
06. 27. Utószó

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

1 megjegyzés

  1. Engem is nagyon érdekel, érdemes bekövetni a színésznőt instán. Nagyon érdekes dolgokat is megoszt - pár elveszik a szélsőséges üzenetekben, de van mondanivalója. Amúgy ő volt a Bűbájos boszikban Paige, nekem ő volt a kedvencem, ezért is viseltem szívemen a sorsát.

    VálaszTörlés