James Norbury: Nagy ​Panda és Kicsi Sárkány

by - február 07, 2022

Sokszor emlegettem már itt a blogon, hogy ha instant feltöltődésre vágyom, sokkal szívesebben nyúlok egy gyerekkönyvhöz, mint egy hosszabb regényhez. A kisebbeknek szánt írások, a könnyű emészthetőségük és kedves hangvételük miatt teljesen ki tudnak kapcsolni, ráadásul a rövid terjedelmük miatt erre nem is kell sok időt szánnom. Bár a Nagy Panda és Kicsi Sárkány nem kifejezetten gyerekeknek íródott, de a felépítésében arra emlékeztet, és többnyire ezért is döntöttem az elolvasása mellett.


A könyv története meglehetősen egyszerű. Adott két állati szereplő, akik szinte teljes ellentétei egymásnak, és ez a kontraszt különösen feltűnő a barátságukban. Panda nagydarab és lomha, ennél fogva pedig alapvetően nyugodt természete van, Sárkány viszont pici és vézna, ám kalandvágyó és nyughatatlan jellem. Mikor ők ketten találkoznak, elhatározzák, hogy együtt maradnak és járják be a kínai vidéket.

A történetüket öt évszakon kereszül kísérjük végig: az első tavasztól a második tavaszig. Igaz, klasszikus cselekményről nem beszélhetünk, mivel nincs eleje, sem vége a történetüknek, és nem is haladnak, fejlődnek semerre. Valójában csak kiragadott életképeket láthatunk abból, mi mindent él át a két karakter az utazásuk során.

A könyv rendkívül gazdagon illusztrált, minden oldalon található valamilyen rajz a szöveg mellett. Maguk a szöveges betétek nagyon rövidek, mindössze egy-két mondatosak, és az is általában párbeszéd. A kép és a szöveg viszont csak együtt működik, a kettő kiegészíti egymást, így a történet értelmezéséhez mindkettő szükséges.

Az a kevés olvasnivaló viszont, amit tartalmaz a kötet, rendkívül frappáns és elgondolkodtató. Lényegében életbölcsességeket fogalmaz meg általuk a szerző, melyek egy nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb és lassabb életvitelre buzdítanak minket. Visszatérő téma például a kapcsolataink (baráti és családi) értékelése, a jelen megélése és a minőségi pihenés értelme. Ezek lényegében a buddhizmus üzenetei is.

A könyv tehát nem csupán mérhetetlenül cuki a két karakter miatt, hanem konkrét értékrendet is közvetít. Már csupán lapozgatni is felemelő érzés, az olvasása pedig egyenesen terápia. Az illusztrációk csodaszépek – sokszor meglepően egyszerűek, de a szépségük éppen ebben rejlik. Emellett többnyire ázsiai tájképeket, motívumokat jelenítenek meg, ezzel közelebb hozva hozzánk a Távol-Keletet. A szerző honlapján egyébként fellelhető egy videó arról, hogyan festette a könyv egyik illusztrációját.

Összességében a Nagy Panda és Kicsi Sárkány az egyik legszívmelengetőbb könyv, amit az utóbbi időben a kezembe fogtam. Ha szemeztek vele, azt javaslom, szerezzetek belőle egy példányt a polcotokra, mivel várhatóan nem csupán egyszer fogtok vágyni a hangulatára. Remélem, nem ez volt az utolsó ilyen jellegű kiadvány, ami James Norbury kezei közül kikerült, mivel szüksége van a világnak (és nekem) erre a kedvességre.


Értékelés


Kiadás: 21. század (2021)
Oldalszám: 160
Eredeti cím: Big Panda & Tiny Dragon (2020)
Fordította: Laik Eszter
Műfaj: illusztrált

Vezérlő ​fény a sötétebb hónapokban – gyönyörű, illusztrált kiadvány két barátról, és elgondolkodtató utazásukról, amelyet a buddhista filozófia inspirált.
– Mi fontosabb – kérdezte nagy panda –, az utazás vagy a megérkezés?
– Az útitárs – mondta kis sárkány.
Nagy panda és kis sárkány barátok. Együtt utaznak végig az évszakokon, nappalokon és éjszakákon, esőben és napsütésben. Miközben kint vannak a természetben, reménnyel és inspirációval telíti őket a környezetük, hogy rájöjjenek, még a legsötétebb napokon is ott a bizonyosság: a tavasz mindig visszatér.
Érezd át nagy panda nyugalmát, aki mindig eszünkbe juttatja, hogy mik az igazán fontos dolgok, és nem mulasztja el kiélvezni az apró, egyszerű pillanatokat.
Fedezd fel mindennapjaid világát kis sárkány kíváncsi tekintetével, akinek, bár a termete kicsi, a szíve nagy.
A két barát utazása a folyton váltakozó évszakokon át tart – csatlakozz hozzájuk, ahogyan rájönnek, hogyan éljenek a pillanatban, békéljenek meg a bizonytalanságokkal, és merítsenek erőt, hogy együtt legyőzzék az életben felbukkanó akadályokat.

Linkek: Moly || Goodreads || megrendelés




A Nagy ​Panda és Kicsi Sárkány című felnőttekhez szóló, bájosan illusztrált könyvben filozofikus gondolatokon keresztül ismerkedhetünk meg a buddhista életfelfogással. 
Tartsatok bloggereinkkel, és olvassátok el, ők mit gondolnak James Norbury könyvéről! Ne feledjétek, hogy a turné végén egy szerencsés olvasónk meg is nyerheti a könyvet a 21. század kiadónak jóvoltából!

Nyereményjáték

James Norbury gazdagon illusztrált könyvének két főszereplője Nagy ​Panda és Kicsi Sárkány, ezért úgy gondoltuk, hogy még több pandával és sárkánnyal ismerkedtetünk meg titeket! Találjátok ki, hogy melyik mesében található az egyes állomásokra kitett kép, és írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő rubrikájába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés