Veszelszki Ágnes: Illemkalauz

by - február 10, 2022

Az Illemkalauz volt az egyik a Libri tavaly év végi újdonságai közül, amelyről semmiképp sem szerettem volna lemaradni. Nem mondanám, hogy hanyag neveltetésben részesültem, de a társadalmi helyzetünkből és az otthonülős életmódunkból adódóan vannak olyan szituációk, amelyekben nagyon bizonytalan vagyok. Kutakodhatnék az interneten, de sosem lehet tudni, megbízható-e a forrás, jól tudja-e az adott protokollt, vagy éppen nem számít-e az már elavultnak. Mindemellett szerettem volna, ha van egy olyan, kézzelfogható füzet vagy könyv a polcomon erről a témáról, amihez bármikor hozzáférhetek, ha útbaigazításra van szükségem.


Az Illemkalauz az egészen alapvető, mindennapi helyzetektől a különlegesebbekig sokféle szituációra ad tanácsokat. Nem veszi magától értetődőnek, hogy az alapokat mind megtanultuk a szüleinktől, de azért a diplomáciai protokollt sem felejti el bemutatni nekünk. A könyv célja ezzel, hogy a lehető legtöbb szituációban magabiztosan érezzük magunkat, és jó társaság legyünk mások számára.

A könyvet 10 nagyobb kategóriára bontotta a szerző: alapvetések, társas viszonyok és elegancia, ápoltság, öltözék, munka, telefon és netikett, alkalmak és étkezés, utazás, szabadidő, ajándék és virág. Ezek a fejezetek helyenként tovább szűkülnek, konkretizálva a szituációt, amelyekre vonatkoznak. Az alkategóriák a tartalomjegyzékben is fel vannak tüntetve, amely megkönnyíti nekünk a szűrést, ha éppen egy adott kérdésre keressük a választ.

A kötet vizuális élményként sem utolsó. Az illusztrációkat és a borítót is maga “Czikkcakk” Panni készítette, aki talán az egyik legismertebb, legkedveltebb magyar grafikus a közösségi médiában. Én magam is évek óta követem Instagramon. Imádom a stílusát, és nagyon örülök, hogy őt választották az illusztrációkhoz, mivel remekül mutatnak a rajzai egy könyv lapjain is. Minden oldalon található valamilyen, kisebb-nagyobb díszítés, ami remek atmoszférát kölcsönöz ennek az egyébként száraznak, merevnek ható témának.

És ha már itt tartunk, szerencsére ez utóbbi még a szöveget tekintve sem volt jellemző a könyre. Veszelszki Ágnes olvasmányosan, könnyen értelmezhetően és emészthetően fogalmazta meg a tanácsait, ami miatt nem vált unalmassá a könyv. Ráadásul a minimális közlésre szorítkozik, tehát nem fecseg feleslegesen az egyes szituációkra vonatkozóan. Csak azt fejti ki részletesebben, amit tényleg kell is az érthetőség kedvéért.

Maga Veszelszki Ágnes egyébként a Corvinus Egyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékén elérhető, ami számomra plusz pont volt, hiszen szemben, a Duna másik oldalán én ugyanezt tanulom. Alapvetően nyelvész, főbb kutatási területei pedig az újmédia és a protokoll. 2020 januárja óta vezet egy Instagram-oldalt Protokollkommunikáció néven, melynek posztjaiban etikett-tanácsokkal látja el a követőit. A könyv ötletét is ez adta.

Nem tudnék kiemelni egy konkrét fejezetet, amely a többihez képest jobban a segítségemre volt, mivel mindegyikből viszek valamit magammal. A legérdekesebb talán az étkezésről szóló szakasz volt, különösen a protokolláris étkezés terítékét bemutató ábra (tudjátok, ahol több különböző méretű villa meg pohár van). De szerintem a leghasznosabbak – általánosságban – a társas érintkezésre vonatkozó tanácsok (pl. kézfogás, köszönés).

Összességében rettentően örülök, hogy van egy olyan könyv a polcomon, mint az Illemkalauz. Mind a minőségét, mind pedig a tartalmát tekintve állítom, hogy minél több háztartásban ott lenne a helye. Nyilván tartalmaz olyan tanácsokat, amelyek a nagy többség számára nem ismeretlenek (sőt, az az ideális, ha minél kevesebb újdonságot mond a könyv), de garantáltan találsz benne olyan illemszabályokat is, amelyeket tudatosítani kell magadban.


Értékelés


Kiadás: Libri (2021)
Oldalszám: 174
Műfaj: ismeretterjesztő

Hogyan ​kell felöltözni egy állásinterjúra? Miben különbözik az online értekezlet a hagyományostól? Kinek illik fizetni egy randevún? Ismerős kérdések, ugye? Még az egyszerű hétköznapok során is számtalan olyan helyzet adódhat, amikor elbizonytalanodunk, nem tudjuk, hogyan kelthetjük a legjobb benyomást. Ilyenkor lehet nélkülözhetetlen a protokoll ismerete, amely segít, hogy mindig magabiztosak maradhassunk. Ebben a gondosan összeállított kötetben minden kérdésünkre választ kaphatunk, legyen szó egyszerű munkanapról vagy elegáns eseményről. Kövessük a kötetben megfogalmazott jótanácsokat, és garantáltan legjobb önmagunk maradhatunk, bármi is történjék.

Linkek: Moly || Goodreads || megrendelés

A recenziós példányért köszönet a Librinek!

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés