Cathy Rentzenbrink: Hogyan ​írjunk memoárt

by - augusztus 24, 2023

Nem titkolt vágyam volt mindig is, hogy írónak mondhassam magamat. Sohasem dobtam még össze semmilyen értékelhetőt néhány, megosztásra nem érdemes novellán kívül, de ötleteim mindig is voltak hosszabb-rövidebb projektekre. Az olvasmányaimat (mármint a regényeket) is igyekszem írói szemszögből is szemlélni, már amennyire lehetséges. Ezért csapok le szívesen bármilyen, írással kapcsolatos olvasmányra – mint amilyen Rentzenbrink könyve is. Bár a Hogyan írjunk memoárt nem éppen arra a műfajra specializálódik, amelyben én szeretnék tevékenykedni, de reméltem, hogy szolgál számomra néhány értékelhető tanáccsal.


Cathy Rentzenbrink legalább három memoár szerzője (a Goodreads-en több könyvet is találtam a neve alatt, de ebben a kötetben csak hármat emleget, amiről biztosan tudni lehet, hogy önéletrajzi iromány). Írói tevékenységét az öccse halálának feldolgozásáról szóló memoárral, a The Last Act of Love-al kezdte 2015-ben. Magyar nyelven egyedül a Hogyan írjunk memoárt című könyve elérhető, mely 2023-ban a Libri Kiadó gondozásában jelent meg.

Bevallom őszintén, nem bánom, hogy nincs lehetőségem bővíteni a Cathy Rentzenbrink életművére vonatkozó ismereteimet. Nem szívesen olvasnék még egy könyvet a szerzőtől, hiszen ez sem volt kiemelkedő élmény – több szempontból sem.

A legfőbb csalódást számomra az okozta, hogy a könyv csak elvétve tartalmaz értékelhető tanácsot a címében is szereplő témában. Nyilván a legtöbben azért szeretnék elolvasni ezt az irományt, hogy konkrét tanácsokat kapjanak azzal kapcsolatban, hogyan kell megírni egy memoárt. Ezzel szemben a kötet tényleges, technikai része rendkívül elenyésző, a tartalom többi részének pedig a lelkesítés, vagy éppen a félelmek, kétségek leküzdése a célja. Persze ezek is rendkívül fontos gondolatok, különösen a kezdő írók számára, de az arányok erősen eltolódtak ebben az esetben. Ezzel egyébként maga a szerző is tisztában volt, hiszen a könyv egy pontján meg is említi ezt, amely még érthetetlenebbé teszi számomra ezt a produktumot.

Gondolj magadra úgy, mint íróra! Nincs szükséged más igazolásra, mint a vágyra.

Természetesen nem lehet egy általános, minden esetben működő receptet létrehozni arról, hogyan írjunk meg egy memoárt, de nem is ezt vártam volna Rentzenbrinktől. Minden önéletrajz más, és ez így is van jól, hiszen ha valamennyi egy kaptafára készülne, rendkívül unalmas lenne a műfaj. Mégis, úgy gondolom, fel lehetett volna állítani egy tipológiát, és azokat hosszasan kifejteni, hogy értékelhető tartalma legyen az irománynak. Én legalábbis elolvastam volna 100 vagy 200 könyvet a műfajban, hogy vissza-visszatérő mintákat, rendszert keressek bennük, és ebből próbáltam volna levonni a következtetéseket.

A könyv talán leghasznavehetőbb része a függelék. Ez a rész több oldalon át inspiráló, motiváló idézeteket sorol fel neves és kevésbé neves szerzőktől. Emellett tartalmaz egy listát az ajánlott irodalommal, ami bár szerintem lehetne kétszer-háromszor is ilyen hosszú, mégis érdemes az átböngészésre.

Összességében nem bántam meg, hogy elolvastam a Hogyan írjunk memoárt, de nem valószínűsítem, hogy hosszútávú lakója lesz a könyvespolcomnak. Azt a néhány oldalt (a kötet alig 5-10%-át), amelyet hasznosnak találtam, mindenképpen elmentem magamnak, de egyébként már a következő költözésem alkalmával sem vinném magammal szívesen a teljes könyvet. Viszont felismertem, hogy nagyon élvezek az írásról olvasni, ezért biztos, hogy a jövőben több hasonló olvasmánnyal próbálkozom majd.


5 / 3 csillag

Kiadás: Libri (2023)
Oldalszám: 244
Eredeti cím: Write It All Down (2022)
Fordította: Mesterházi Mónika
Műfaj: ismeretterjesztő, memoár

Benned ​is ott lapul egy történet, de nem tudod, hogyan mondd el?
Szeretnél memoárt írni, de nem tudod, hogyan vágj bele?
Tartasz tőle, hogy senkit sem fog érdekelni a mondanivalód?
Nem tudod, hogyan küzdd le az előtted tornyosuló akadályokat?
Cathy Rentzenbrink kötete számos más kérdés mellett ezekre is megadja a választ, és segít mindazoknak, akik meg szeretnék írni saját életük történetét. Ha követjük a könyv tanácsait, az írás egyszerre lesz örömforrásunk és támaszunk, és megélhetjük az alkotás csodáját, amely során életünk eseményei átalakulnak és új értelmet nyernek. Ez a praktikus útmutató kezdő és tapasztalt írók számára egyaránt hasznos: eligazít az írás elméleti és gyakorlati kihívásai között, legyen szó alkotói válságról vagy a kritikától való félelemről. A benne található kreatív feladatok pedig lépésről lépésre vezetik el a memoárírót a végleges kéziratig.

Linkek: Moly || Goodreads || megrendelés



Milyen tanácsokkal szolgálhat egy publikáló szerző a memoár írásával kapcsolatban? A Libri Kiadó gondozásában megjelent Hogyan írjunk memoárt című kiadványban Cathy Rentzenbrink vezeti végig olvasóját az önkifejezés egy lehetséges útján. Tartsatok a Blogturné Klub öt bloggerével,s ismerjük meg együtt a tippeket és tanácsokat! A turnéval tartva meg is nyerhetitek a könyv egy példányát a kiadó jóvoltából.

Nyereményjáték

nAz elmúlt évszázadokban számos memoár látott napvilágot, a mostani játékunkban pedig ezek közül válogattunk ki Nektek néhányat. Minden állomáson találtok egy-egy fülszövegrészletet a 19-21. században megjelent visszaemlékezések és naplók közül. A feladatotok, hogy a Rafflecopter megfelelő sorába írjátok be a memoár írójának nevét!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Hogyan lesz az abonyi melósok gyerekéből, egy szakmunkástanulóból vezető budapesti színész, országos hírű színházi előadások és tévésorozatok főszereplője? Milyen utakon és útvesztőkön kell keresztülvergődni ahhoz, hogy valaki azt csinálja, amit csinálni akar? Érzékeny és bizalmas beszélgetés életről, színészetről.
Kis színháztörténet, nagyszerű szereplőkkel, feltűnik Scherer Péter (Pepe), az elengedhetetlen társ, nagyszerű alkotók, Jancsó Miklós, Cseh Tamás.
Kis családtörténet ugyancsak nagyszerű szereposztással. Hogyan lehet apának lenni, ha örökösen próbákra és előadásokra jársz, mit jelent felelősnek lenni gyerekekért, elvállalt feladatokért? Mennyi munka megy bele egy szerepbe, hány próbálkozás, hány kudarc vezet egy autentikus szerepmegformáláshoz?

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista


Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés