Guillaume Musso: Mi lesz velem nélküled?

by - augusztus 28, 2023

Ha a zseniális Guillaume Musso könyveinek szeretnétek utánajárni, arra az én blogom is egyre alkalmasabb felület. Van értékelésem már a Most!-ról, a Regényéletről, valamint a Visszajövök értedről is, de nem titkolt célom, hogy előbb-utóbb a teljes életműve rajta legyen az olvasmánylistámon. A Mi lesz velem nélküled? egy viszonylag korai megjelenése, és már magyarul is elérhető volt. Eddig eddig elkerülte a figyelmemet, de a Park Kiadó újranyomásának hála ezúttal én is megismerkedhettem vele.


Martin a francia rendőrség műkincsrablásokra szakosodott nyomozója, akinek leghőbb vágya, hogy elkapja a világ leghírhedtebb festménytolvaját, Archibaldot. A férfi ezúttal a párizsi Musée d’Orsay-ból tervezi elrabolni Van Gogh önarcképét, amikor keresztezik egymás útját. Ennek ellenére Archibald Párizsban kicsúszik Martin kezéből, de a fiatal nyomozó nem adja fel. Egészen az Egyesült Államokig követi a szálakat, hogy ott, az FBI-al összefogva újra lecsapjon a ravasz férfira. Csakhogy nem várt akadályba ütközik, amikor találkozik régi szerelmével, Gabrielle-el. A mélyről feltörő, rég eltemetett érzelmek jelentősen megbonyolítják Martin helyzetét.

A regény alapgondolata, mely szerint az életben egyetlen valódi szerelmünk van, kifejezetten tetszik. Martin és Gabrielle fiatalon találkoznak Amerikában, de a kapcsolatuk megszakad, amikor a fiú visszautazik Franciaországba. Mind a ketten rossz párkapcsolatok sorozatán vannak túl, megkeseredve a magányban, és bánva az elvesztegetett szerelmet. De már az elejétől kezdve egyértelmű, hogy a Mi lesz velem nélküled? a kettejük újbóli egymásra találásáról szól. Kifejezetten tetszik továbbá, hogy ilyen, egetrengetően erős szerelemből kettő is van a regényben – a másik épp Gabrielle szüleié.

"Az első szerelem egyben mindig az utolsó is." – Tahar Ben Jelloun

A regény végefelé feltűnt, hogy Musso ügyesen elrejtette egy korábbi könyvének szereplőjét és történetét a sorok között. A Mi lesz velem nélküled? egy része San Francisco-ban játszódik, ugyanott, ahol az Ott leszel? főszereplője, Elliott Cooper doktor is tengeti mindennapjait sebészként. Van azonban egy elejtett félmondat, amely elég csúnyán elspoilerezi az Ott leszel? történetét annak, aki azt még nem olvasta, ezért javaslom előbb az Ott leszel?-t felvenni a várólistátokra.

A Mussótól már jól megszokott módszer szerint a regény csúcspontján egy némileg természetfeletti jelenetbe csöppenünk. Ebben a főszereplő az álmaiban teszi helyre az értékrendjét, felejti el korábbi sérelmeit, és készül fel az elkövetkezendő, boldog életére a szerelmével. Ezt a köztes állapotot a Harry Potter végjátékában is látható, King’s Cross-os jelenethez hasonlóan kell elképzelni – de a szerző életművében sem egyedi, hiszen a Visszajövök érted-ben is volt egy hajszálpontosan ugyanilyen szakasz. Ez a jelenet fájdalmas, és mivel sokáig csűri-csavarja a szerző, rendkívül feszültséggel teli is, de összességében mégis kielégíti az olvasó minden vágyát.

Összesen a Mi lesz velem nélküled? sajnos messze nem lett a kedvenc regényem Mussotól. Erősen látszik rajta, hogy korai szerzeménye, hiszen meg sem közelíti benne az emberi lélek azon mélységeit, amelyet én az eddig olvasott regényeiben tapasztaltam tőle (bár érdekes, hogy mind a Visszajövök érted, mind pedig az Ott leszel? korábbi években keletkeztek, mégis messze felülmúlják ezt a regényt). Mindemellett nincs meg benne az a Mussóra jellemző fordulat, amelytől garantáltan dob az ember egy hátast olvasás közben. Minden konfliktus végkifejlete abszolút kiszámítható, semmilyen meglepetés nincs benne. Nem valószínűsítem, hogy ezt gyakran újra fogom olvasni.


5 / 3,5 csillag

Kiadás: Park (2023)
Oldalszám: 328
Eredeti cím: Que serais-je sans toi? (2009)
Fordította: Domonkos Eszter
Műfaj: romantikus, krimi

Szép ​szőke Gabrielle számára két férfi létezik, illetve létezett. Az egyik első szerelme, Martin, a francia rendőrség műkincsrablásokra szakosodott sikeres nyomozója. A másik az apja, Archibald, a világ talán leghírhedtebb képtolvaja. Mindketten rég eltűntek a lány életéből, fájó űrt hagyva maguk után. Aztán egy napon újra felbukkannak, fenekestül felforgatva Gabrielle ha nem is boldog, de nyugodt életét. A két férfi között különös rabló-pandúr játék veszi kezdetét, amely hamarosan már vérre megy. Gabrielle pedig ott őrlődik köztük, nem tud választani, mindkettőjüket akarja. Ám vannak párviadalok, amelyek csak az egyik vagy mindkét fél halálával végződhetnek. Vagy mégis van más megoldás? Más feloldás? Amelyet talán nem is az életben, hanem azon túl kell keresni? Guillaume Musso Franciaország egyik legsikeresebb kortárs írója. Finom humorú olvasmányos regényeit (És azután, Visszajövök érted, Ott leszel?) több mint húsz nyelvre fordították le. Legújabb, hol szívmelengető komédiába, hol szívszorító melodrámába hajló, misztikummal fűszerezett, fordulatos romantikus regénye egy különös szerelmi háromszög története.

Linkek: Moly || Goodreads || megrendelés


A Park Könyvkiadó jóvoltából új kiadásban és köntösben olvashatjuk Guillaume Musso, eredetileg 2009-ben megjelent történetét. A Mi lesz velem nélküled? egy elsöprő szerelem kissé szürreális története - ahogy a szerzőtől ezt már megszokhattuk. Tartsatok a Blogturné Klub három bloggerével, ismerkedjünk meg együtt a történettel és a nyereményjátékunkon még haza is vihetitek a kötet egy példányát a kiadó felajánlásában.

Nyereményjáték

A regényhez kapcsolódó játékunkban a szerző további történeteivel játszunk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet Musso valamely könyvéből. A feladatotok pedig, hogy beírjátok a kötet címét a Rafflecopter megfelelő sorába.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

"Semmi sem volt változatlan és megváltoztathatatlan, főleg nem a boldogság. Az törékeny volt, akár az üveg, nem örökre szólt, hanem talán csak egy röpke pillanatra."

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

08.28. Readinspo

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés