Cait Flanders: A ​kevesebb több

by - augusztus 26, 2023

Biztosra veszem, hogy nincs olyan ember a világon, aki időről időre ne költene pénzt felesleges dolgokra. És ez nem csupán légből kapott feltételezés. Ismerek olyan embert, aki rettentően közel áll ahhoz, hogy a tudatos vásárlók mintapéldányának nevezhesse magát, de időről időre még ő is elcsábul az eBay, Pepco vagy Shein nevetségesen olcsó kínálatát nézve, hogy aztán azok a vackok használat nélkül landoljanak valamelyik fiók mélyén. Nem viccelek tehát, ha azt mondom, a mai, kapitalista világrendben földöntúli teljesítmény, ha valaki tényleg képes megállni a haszontalan dolgokra való költekezést.


Cait Flanders pedig úgy hirdeti magát, mint akinek mégis sikerült. Igaz, rettenetesen mélyről indult. Irtózatosan komoly mértékű (a lakása teljes bútorzatát is érintő) impulzusvásárlások, vagyis több milliónyi forintnak megfelelő dollár két-három hét alatt történő elköltése, és így a hitelkártyakeretének teljes kimerítése kellett ahhoz, hogy a húszas éveiben járó nő eldöntse, ez nem mehet így tovább. Drasztikus szabályrendszert alkotott magának, amelyben pontosan rögzíti, melyek azok a termékek, amelyeket bármikor megvásárolhat, és melyek azok, amelyeket többé nem, vagy csak bizonyos esetekben. Az eredményéről pedig A kevesebb több című könyvében számol be nekünk.

Annak idején, az egy éves kihívás kezdetekor Flanders a blogján dokumentálta előrehaladását. Ezt a formát valamelyest a könyvben is meghagyta, bár csupán a fejezetelválasztásban tesz szolgáltatot. Maga a tartalom elég csapongó, már ami az időbeli linearitást és a témákat érinti.

One lesson I’ve learned countless times over the years is that whenever you let go of something negative in your life, you make room for something positive.

Flanders ugyanis úgy gondolta, a könyv jelentőségének érzékeltetéséhez az élettörténetét is megosztja velünk – vagyis annak azt a részét, amely közvetlenül vagy közvetve hozzájárult a vásárlási mániájához, és így a spórolási törekvéseihez is. Ezzel önmagában nem is lenne probléma – sőt, én kifejezetten szeretem a szerzőket is megismerni, amikor életmódkönyvet olvasok. Csakhogy a könyv ezen aspektusa jelentősen eltereli a figyelmet az eredeti témáról, vagyis a vásárlási korlátozásról.

A fejezetekben olvashatunk Flanders alkoholfüggőségéről, boltkóros incidenseiről, párkapcsolatairól, családjáról, karrierútjáról, gyerekkori traumáiról. Lényegében ezek a történetek, amelyek csak közvetetten kapcsolódnak a spórolási módszeréhez, adják a könyv tartalmának 80-90%-át, amelyet rendkívül problémásnak tartok. Őszintén szólva teljesen hidegen hagyott Flanders története, még annak ellenére is, hogy vannak benne ténylegesen döbbenetes események. A többségét azonban mégis egy huszonéves, rendkívül elkényeztetett, a problémáit saját magának generáló fiatal nő csapongásának éreztem. A könyv szempontjából ténylegesen releváns szakaszok elfértek volna 50 oldalban is, ehelyett az történt, hogy mindössze 10-20 oldalra redukálták azt a tartalmat, amely miatt az iromány elolvasása mellett döntöttem.

Összességében A kevesebb több memoárnak elmegy – igazán őszinte és megindító gondolatokat tartalmaz Cait Flanders nehézségeiről, alkoholt érintő függőségéről, mozaikcsaládja felé érzett mély szeretetéről, és így tovább. Csakhogy a cím rendkívül félrevezető, hiszen azt ígéri nekünk, egy komplett értékrendet kapunk, amely a pénzünk elköltésének tudatosabb módjaira fókuszál. Sajnos viszont ebből a szempontból rendkívül erős hiányérzetem maradt.


5 / 3 csillag

Kiadás: Libri (2023)
Oldalszám: 232
Eredeti cím: The Year of Less (2018)
Fordította: Bakonyi Berta
Műfaj: ismeretterjesztő, memoár

A ​húszas évei végén Cait Flanders – mint oly sokan mások – a túlfogyasztás ördögi körében találta magát: keress többet, vásárolj többet, akarj többet. Hamarosan azonban rájött, hogy a fogyasztás nem teszi boldoggá, ezért olyan döntésre jutott, amely megváltoztatta az egész életét: elhatározta, hogy
EGY TELJES ÉVIG NEM VÁSÁROL SEMMIT.

Cait ebben a könyvben meséli el, hogyan élt ez alatt az év alatt, amelynek során csak alapvető fogyasztási cikkeket (élelmiszereket és tisztálkodási szereket) vett. Ezenkívül megpróbált általában véve kevesebbet fogyasztani: megszabadult személyes tárgyainak hetven százalékától, megismerkedett a zero waste mozgalommal, és leszokott a tévénézésről. Furcsamód minél kevesebbet fogyasztott, annál boldogabbnak érezte magát. Azt is megértette, miért fojtotta korábban a problémáit a vásárlásba, az alkoholba és az evésbe. Mivel azonban már nem tudott ezekhez a „megoldásokhoz” fordulni, új megküzdési stratégiákat alakított ki, és rájött, mi a legfontosabb az életében.

Cait a saját tapasztalatain túl gyakorlati tanácsokkal is szolgál, amelyek segíthetik az olvasót abban, hogy
MEGTALÁLJA A SAJÁT ÚTJÁT EGY KEVESEBBET FOGYASZTÓ, DE ANNÁL BOLDOGABB ÉLET FELÉ.

Linkek: Moly || Goodreads || megrendelés



Bizonyára a legtöbben időről időre, vagy akár rendszeresen is költünk pénzt olyan fogyasztási cikkekre, amelyek – jobban belegondolva – teljesen feleslegesek. Cait Flanders néhány éve a hitelkerete brutális kimerítése után ismerte fel, hogy drasztikusan változtatni kell az életmódján. A nő kihívásba kezdett, melynek keretében egy éven keresztül nem vásárolt semmit a létszükségleti cikkeken kívül. A kihívás eredményét A kevesebb több című könyvében osztja meg velünk, mely magyarul a Libri Kiadó gondozásában jelent meg.


Nyereményjáték

Játékunkban az a feladatotok, hogy sorba rakjátok a betűket, hogy olyan kifejezéseket alkossanak, amelyek kapcsolódnak Cait Flanders értékrendjéhez is.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

aeeorstwz

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

08.26. Readinspo

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés