Emma Törzs: Vér, ​tinta, nővér, írnok

by - február 07, 2024

Már nem emlékszem tisztán, mi volt az az ok, amely miatt el szerettem volna olvasni Emma Törzs első történetét. Az biztos, hogy a figyelmemet a cím és az élfestés keltette fel, a borítóba beleszerettem, de igazán csak a témája döntötte el a dolgot. Hogy varázskönyvekről szóló fantasy? Ugye nem gondoltátok, hogy én ezt ki fogom hagyni? Szerencsére a Libri Kiadó jóvoltából ez a tragédia nem következett be.


A Kalotay család nemzedékek óta őriz mágiával bíró könyveket annak érdekében, hogy a bennük lakozó tudás ne kerülhessen rossz kezekbe. A család két lányára, Estherre és Joannára azonban túl hamar szakad rá a feladat (és az ezzel járó veszélyek) terhe. Az idősebbik, Esther 18 éves kora óta járja a világot, minden évben másik országba utazva annak érdekében, hogy édesanyja gyilkosai ne találhassanak rá. Joannát viszont családi otthonukhoz láncolja a kötelesség, hogy őrizze a mágikus könyveket, ráadásul apjuk halála óta ezt egymagában teszi. Sorsuk pedig óhatatlanul is összefonódik egy harmadik fiataléval, Nicholassal, eggyel azon kevés személyek közül, akik új könyveket képesek alkotni.

A Vér, tinta, nővér, írnok legerősebb eleme számomra egyértelműen a könyvek mágiája. Bár sajnos nem lelhető fel sok adat a magyar származású amerikai szerzőről, Emma Törzsről, de van egy olyan gyanúm, hogy a könyvek iránti erős szerelme felelős a témaválasztásért is. Gyakran beszélünk mi, olvasást szerető emberek átvitt értelemben arról, mennyi varázslat rejlik a könyvekben – de a Vér, tinta, nővér, írnok ez szó szerint veszi. Felruházza őket olyan mágikus atmoszférával, melyet egyébként mi is köréjük képzelünk, és amelyre titkon szerintem sokan vágyunk is, hogy valóság legyen. Bár a könyvek efféle mágikus képessége nem egyedi a popkultúrában, de így is lenyűgöző és könnyen megérinti a célközönséget.

"Mi értelme harcolni, ha nincs miért vagy kiért harcolnunk?"

A történet tulajdonképpen három szálon fut. A két nővérnek és Nicholasnak nincs kapcsolata egymással, de egy váratlan történés elindítja azt az eseményláncolatot, mely során a sorsuk összefonódik – ez pedig a Kalotay-nővérek édesapjának halála. Abe-t az egyik vérszomjas könyve öli meg, épp az, amelyet már évek óta tanulmányozott. Még Joanna, aki Abe nyomába lép a könyvek őrzését illetően, sem talál magyarázatot a történtekre. De van egy másik rejtély is, amely a fiatal nőt foglalkoztatja: a mágikus könyvek keletkezésének módja és miértje. Itt jön képbe Nicholas személye, aki birtokolja azt a képességet, amely elengedhetetlen a könyvek létrehozásához. Esther pedig, aki 18 éves kora óta otthontalanul tengődik a világban, talál egy helyet, ahol szeretne megállapodni – csakhogy a biztonsága érdekében hozott szabályok felrúgásának súlyos következményei vannak. Lényegében ezek a regény katalizátorai, melyek meghatározzák a cselekményt.

Azt már kevésbé értékeltem, hogy szó szerint meg kellett küzdenem a haladásért. Az eleje rendkívül vontatott lett annak érdekében, hogy minél lassabban épüljön fel a történet, illetve minél nagyobb feszültséget keltsen. Sajnos ez csak azt eredményezte az esetemben, hogy napokig félretettem és nem szívesen nyúltam hozzá újból. Jó néhány fejezetnek el kellett telnie ahhoz, hogy olyan eseményt találjak, amely miatt érdemes volt gyakrabban is kézbe vennem a könyvet. Ez a vontatottság azonban túlságosan rányomta a bélyegét az élményre ahhoz, hogy teljesen el tudjam felejteni.

Összességében a Vér, tinta, nővér, írnok nem a következő könnyed, hétvégi olvasmányod. Jellemző rá minden, ami egy fantasyra általában (elrepít a valóságból és lebilincselő), de olvasni nem könnyű. Ha azonban sikerül belerázódni, egy szépen megírt, igényes, érdekfeszítő történet lesz a jutalmad. Nem ez lenne a legelső regény, amit a műfajban, vagy akár hasonló témában javasolnék másnak, de ha te is szerelmes vagy a könyvekbe, és imádsz róluk olvasni, rossz választás nem lehet.


5 / 4 csillag

Kiadás: Libri (2023)
Oldalszám: 408
Eredeti cím: Ink Blood Sister Scribe (2023)
Fordította: Borbély Judit Bernadett
Műfaj: (urban) fantasy

Varázslatos ​regény hűségről, árulásról és a mágia feletti hatalom megszerzéséről.

A Kalotay család generációk óta őrzi könyvritkaságokból álló gyűjteményét. Olyan köteteket, amelyek képessé teszik az embert arra, hogy falakon hatoljon át, tükrökön keresztül üzenjen, vagy virágba borítsa a szobát – varázskönyveket, amelyeket a két nővér, Joanna és Esther gyerekkorától fogva csodálattal tisztel, és amelyeknek a megvédésére a családi hagyomány kötelezi őket.
Egyesek ugyanis szemet vetettek a különleges régiségekre, és semmitől sem riadnak vissza, hogy megszerezzék őket. Így aztán Esthernek tizennyolc éves korában el kell hagynia a családját, és minden évben más országba kell költöznie. Csak így kerülheti el azt a végzetet, ami az anyjának jutott, akit vérfagyasztó kegyetlenséggel meggyilkoltak. Joanna pedig bezárkózik a szülői házba, ahol a mágikus könyvek tanulmányozásának szenteli életét.
Amikor azonban az apjuk egy varázskönyv lapozgatása közben hirtelen meghal, Joanna rájön, hogy össze kell fognia évek óta nem látott nővérével, hogy megmentsék a családi örökséget – és az életüket. Azt azonban nem sejtik, hogy a könyvtár mélyén halálos titok várja őket…

Linkek: Moly || Goodreads || megrendelés



Ismerjétek meg a Kalotay testvéreket, akinek a családja generációk óta őrzi könyvritkaságokból álló gyűjteményét. Apjuk halála után a nővéreknek össze kell fogniuk, de vajon mi vár Joannára és Estherre?
Kövess minket ezen az izgalmas blogturnén, és ne feledd, a Libri kiadónak hála a turné végén egy szerencsés olvasónk meg is nyeri a Vér, tinta, nővér, írnok című regényt!

Nyereményjáték

Játékunk ezúttal egy IGAZ VAGY HAMIS játék. Minden állomáson találtok egy állítást, és a ti feladatotok, hogy eldöntsétek igaz vagy hamis! Jó nyomozást!

(Az értesítő levél megküldése után a nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni az e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!)

Emma Törzs írónő rák csillagjegyű. IGAZ VAGY HAMIS?

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

02.07. Readinspo
02.09. Dreamworld

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés