Papp Dóra: Bolyongó

by - augusztus 04, 2019


Fülszöveg

Szepes Norbert szeptemberben új esélyt kap a helyi hatosztályos gimnázium egyik végzős osztályában. De nem egyszerű a beilleszkedés. Tetoválásai láttán többen összesúgnak a háta mögött, mások őrültnek tartják különös szokásai miatt. És persze fontos kérdés, hogy mit szól hozzá az osztály legmenőbb rockere, nem beszélve az éles szemű Farkas Míráról, aki olyan gyanakvón néz rá, mintha küldetésének tekintené, hogy minél többet megtudjon titokzatos új osztálytársáról.

Norbit azonban évek óta nem érdekli a cikizés. Ami igazán számít neki, az az anyjának tett ígérete, az Őry család baráti oltalma, Mikko, a finn tökfej, a városszéli tölgyerdő, az akácméz, és egy félkarú isten. Csakhogy hamarosan felbukkan egy árny a múltból, aki mintha Norbi saját árnyéka lenne – és a fiú kénytelen számot vetni mindazzal, ami miatt ott kellett hagynia régi iskoláját, és meg kell hoznia egy olyan döntést, amelyben nem biztos, hogy a sors istennői a segítségére lesznek...

Kiadó: Ciceró
Év: 2018
Oldalszám: 422 oldal
Műfaj: ifjúsági, romantikus

Témák: #magyar #középiskola #vallás #kamaszkor #kortárs

Linkek: moly.hu |

Szerintem

Papp Dóra annak idején a Tükörlelkek című sorozatával megvett kilóra, így amikor értesültem a Bolyongó megjelenéséről, azonnal elő kellett rendelnem (persze az elolvasását azóta halogattam, de hát minden könyvvel ezt csinálom).

Kezdjük azzal, hogy elmondom: ez nem egy egyszerű, SzJG-re hajazó gimis történet. Bár bizonyos szempontból felidéződik Leiner Laura sorozatának a hangulata, de ez kizárólag arra értendő, hogy egy átlagos magyar középiskolában játszódik hétköznapi diákokkal és tipikus problémákkal. Az eltérés abban jelentkezik (a jóval igényesebb írásstílust leszámítva, persze), hogy Papp Dóra főszereplői előbb-utóbb egy rendkívül egyedi élethelyzetben találják magukat, amiből nagyon nehéz kimászni.

Jelen történetben a főszereplőnket Szepes Norbinak hívják, akiről spoilermentesen csak annyit mondhatok, hogy egy kigyúrt, félelmetes megjelenésű, de végtelenül jószívű 19 éves srác, aki az újpogány vallás (azon belül is főleg a viking mitológia) követője. A konfliktust az okozza, hogy a környezete előítéletes és rögtön ellenséges vele, hiszen mivel nem ismerik, nem értik őt meg. Az olvasóban a feszültséget tovább fokozza, hogy sem Norbi különleges hitének eredetét, sem pedig az előző iskolájából való kirúgásának okát nem tudjuk meg egészen a könyv legvégéig.

A főhősünk tehát egészen különleges jelenség, akivel nem találkozunk minden második regényben. A karakterét azért szeretem nagyon, mert ő képviseli a kitaszított, kiközösített egyént az osztályban, aki valamiért más, mint a többiek, és ezt fel is meri vállalni (abszolút tudok ezzel azonosulni, sajnos vagy nem sajnos). Ugyanakkor tükröt is tart, hiszen nekünk, külső szemlélőknek jól látható, miért reagál így a közösség, és miben hibázik Norbi a velük való kapcsolat teremtésekor.

Amit nem szerettem a regényben, az az, hogy iszonyat lassan indul be. A leglényegesebb információkat körülbelül a 300. oldal után tudjuk meg, addig pedig döcög a történet. Ez (és az iszonyat hosszú fejezetek) volt az oka annak, hogy több mint egy hónapig olvastam. Norbi utolsó döntésével sem értek egyet: szerintem egy kamaszoknak szóló regénynek nem arra kellene buzdítania ezt a korosztályt, hogy vegyék semmibe a középiskolát és menjenek a saját fejük után...

A hibák ellenére mégis azt mondom, ez a regény értéket képvisel. Norbi példaértékű karakter abban az értelemben, hogy a kezébe veszi a sorsát, harmóniában él a természettel és a saját testével. Hibázik, de a felelősséget mindig felvállalja, közben pedig kiáll magáért, és nem adja fel az értékrendjét. A bónusz pedig, hogy Papp Dóra tökéletesen bele tudott helyezkedni egy ellenkező nemű ember helyzetébe és fejébe, tehát olvasás közben nem érződik erőltetettnek a dolog.

Összességében ez a regény szerintem egy újabb értékes alkotása a magyar irodalomnak. A humor és az egyedi hangulat abszolút emészthetővé teszi a mélyebb témaköröket, és közben kritikus gondolkodásra késztet, valamint kitágítja az ismereteinket a világról (főleg az északi kultúrák irányába, amiért ujjong a lelkem). Mindez pedig egy csodaszép borítóban tálalódik.

Értékelés


A fent kiemelt hibák miatt én 4.5 csillagot adnék, mivel jó pár dolog kompenzálja azt, ami nekem nem tetszett, nem leszek szőrös szívű. Ha ebben a hónapban csak egy magyar író regényébe kezdesz bele, ez legyen az.

Kedvenc szereplő: Norbi - talán az egyik legkülönlegesebb főszereplő (hétköznapi világban), akivel valaha találkoztam olvasói pályafutásom során.


kedvenc idézet

Kinek ajánlom?

Mindenkinek, aki már kinőtt az SzJG-ből, de alapjáraton szereti a gimis témakört, és szívesen olvasna ezen a műfajon belül egy különlegesebb példányt.

Te olvastad már?

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Metaforaszennyezésre! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés