John Green: Teknősök végtelen sora

by - augusztus 16, 2019


Fülszöveg

A tizenhat éves Azát sosem hozta igazán lázba a szökevény milliomos, Russel Pickett utáni nyomozás, de miután százezer dolláros pénzjutalom forog kockán, legjobb és legvakmerőbb barátnőjével, Daisyvel buzgón kutatni kezd utána. Együtt próbálják megtalálni az utat először is Pickett fiához, Davishez.
Aza minden erejével igyekszik. Próbál jó gyerek, jó barát, jó tanuló és még jó detektív is lenni, miközben sötét belső gondolatai spirálként tekerednek köré.
John Green, az Alaszka nyomában, a Katherine a köbön, a Csillagainkban a hiba, és Papírvárosok díjnyertes szerzőjének várva várt új könyve kíméletlen őszinteséggel meséli el Aza történetét.
A Teknősök végtelen sora ragyogó regény szerelemről, akaraterőről és egy élethosszig tartó barátságról.


Kiadó: Gabo
Év: 2018
Oldalszám: 288 oldal
Eredeti cím: Turtles All the Way Down
Eredeti megjelenés: 2017
Fordította: Szabó Luca
Műfaj: ifjúsági, romantikus, lélektani

Témák: #barátság #betegség #kortárs #lélektani #szerelem #nyomozás #szorongás #tinédzser #USA

Linkek: moly |

Szerintem

John Green egy zseni. Természetesen a legtöbb emberhez hasonlóan én is a Csillagainkban a hiba című kötetével ismertem és szerettem őt meg, de már akkor is sokkal inkább csodáltam a különleges írásstílusát, mint magát a történetet. Amint értesültem a Teknősök végtelen sorának tavalyi megjelenéséről, azonnal a várólistám élére pakoltam, ám az Alaska nyomában utáni csalódottságom miatt vonakodtam a kezembe venni - egészen eddig.

A fülszöveg egy érdekesnek tűnő krimis szálat harangoz be fő bonyodalomként, azonban valójában ezt erősen eltúlozták. A kötet hangsúlya a lélektani témákra helyeződik, azon belül is inkább a mentális betegségekre, illetve azoknak a környezetre és a mindennapi életre gyakorolt hatására. A nyomozás háttérbe szorul, csak elszórtan egy-egy fejezetben jelenik meg, ráadásul a főszereplő alig tesz bármit is az ügy előremozdítása érdekében. A szerepe inkább csak annyi, hogy kibillentse Azát a megszokott rutinból, és egy kis bonyodalmat kavarjon az egyébként nem problémamentes életében.

A bonyodalmat nevezzük is nevén: szerelem. Csakhogy a helyzet egy mentális betegségekkel küzdő ember számára a szokásosnál is komplikáltabb, hiszen Azából még a kapcsolat legáltalánosabb elemei is szorongást váltanak ki. A dilemma itt - ellentétben a romantikus kötetek többségével - nem az, hogyan szerezze meg a szerelmet, hanem az, hogyan tartsa meg.

John Green zsenialitása a könyv minden egyes szavában megnyilvánul. Az Aza névválasztásnak (teljes nevén Aza Holmes - ez sem véletlen) és a furcsa címnek is jelentősége van, ám a csúcspont egyértelműen a főhős belső vívódása. Fantasztikusan, érzékletesen szemléltei, min megy keresztül egy olyan ember, aki úgy érzi, csapdába esett a saját testében, és képtelen szabadulni a káros gondolataitól. Imádtam ezeket a leírásokat, az ezekből adódó problémák, feltevések boncolgatását. Mindez azért ilyen ütős, mert biztos vagyok benne, hogy mindannyiunk fejében megfordult már (vagy meg fog) ugyanez a gondolat legalább egyszer, csak persze nem ilyen súlyos formában.

Egyes karaktereknek jelképes szerepük van. Aza édesanyja képviseli például mindazokat az embereket, akik szeretnének segíteni a mentális betegeken, de nem tudják, mit tehetnének. Daisy pedig, főszereplőnk legjobb barátnője hiába áll a lány mellett teljes vállszélességgel, nehezére esik megérteni, min megy keresztül Aza. A könyv ugyanakkor görbe tükröt is tart mindkét oldal számára, hiszen egyaránt rámutat, miben hibázik a beteg, és miben a környezetében élők.

Összességében a Teknősök végtelen sora egy minden tekintetben rendkívül különleges YA regény, amelynek nem a története, a karakterei vagy az üzenete varázsolt el engem, hanem John Green egyéni írásstílusa, és a sorai mögött rejlő magas IQ (újfent). Az pedig, hogy olyan tabutémát választott, mint a mentális betegségek, külön elismerést érdemel.

Értékelés


Természetesen 5 csillag, de nem csak a fent felsorolt dolgok miatt. Olvasás közben furcsán intenzív érzéseket váltott ki belőlem, amelyekhez hasonlót ritkán tapasztalok, és amelyeket nem tudok megmagyarázni. Talán ezért volt ennyire pozitív élmény - mélyen megérintett.

Kedvenc szereplő: Davis - hiába milliomos, a személyiségében abszolút nem látszott semmiféle, gazdagokra jellemző torzulás, és bár így kap egy cseppnyi hiteltelenséget a karaktere, mégis imádnivaló

kedvenc idézet


Kinek ajánlom?

Mindenkinek. A mentális betegségek sokkal súlyosabb problémát jelentenek, mint ahogyan azt az átlag ember gondolná. Mivel a lelki sebek nem láthatók, a társadalom nem érti meg, vagy nem tekinti őket létezőnek, ami jelentősen megnehezíti a gyógyulást. Fontos, hogy felhívjuk rájuk a figyelmet, hiszen mindenkit érint így vagy úgy.

Te olvastad már? :)

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Metaforaszennyezésre! ♥

Talán ez is tetszhet még

2 megjegyzés

  1. Örülök, hogy írtál erről a könyvről, ugyanis egy ideje már szemezgettem vele, de mégsem szereztem be. Meglepő módon még nem olvastam John Green-től, de úgy érzem, ez hamarosan változni fog. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy hasznos volt számodra a poszt. ^^ Mindenképpen ajánlom, hogy tegyél vele egy próbát, fantasztikus könyv.

      Törlés