Marie Benedict: Mrs. ​Christie rejtélyes eltűnése

by - május 30, 2021


Agatha Christie stílusába 15 évesen, a Tíz kicsi néger elolvasása után szerettem bele menthetetlenül és véglegesen. Azóta nem telt el úgy év, hogy ne vettem volna kézbe legalább egyvalamit az írónőtől, és nem titkolt célom az összes magyarul megjelent könyvén átrágni magamat előbb-utóbb. Az életéről, na meg arról, milyen ember lehetett valójában, azonban méltatlanul keveset tudok – ezért is örültem annyira, hogy felhívták a figyelmemet ennek a regénynek az érkezésére. Bár hallomásból ismerem a szerző Librinél eddig megjelent két könyvét (ő írta a Hedy ​Lamarr, az egyetlen nőt), magamtól nem valószínű, hogy felfigyeltem volna a munkáira. Ami, tekintve, hogy mennyire élveztem a Mrs. Christie rejtélyes eltűnését, igazán sajnálatos lett volna.

Ebben a könyvben a krimik királynője, Agatha Christie nem elsősorban regényíróként, hanem a bűntény alanyaként tűnik fel. 1926 decemberében egyszer csak eltűnik az otthonából, és mindössze néhány, nehezen értelmezhető nyomot hagy hátra az őt kereső rendőrosztagnak. Mivel ekkor már országszerte ismert szerző, az eset nagy érdeklődésre tesz szert a sajtóban és a köztudatban egyaránt, amely miatt a hatóságokra fokozott nyomás nehezedik. A gyanú pedig végül Mrs. Christie rideg, félreérthetően viselkedő férjére terelődik.

Eleinte abban a hitben voltam, hogy mindez csak fikció, vagyis, hogy a szerző csupán Agatha Christie alakja köré épített fel egy teljes egészében kitalált történetet. Aztán valahogy az írói utószóhoz tévedtem, és kiderült számomra, hogy AC valóban eltűnt néhány napra 1926 decemberében. Amnéziára hivatkozva sosem derültek ki az eset részletei, de sokan azt gyanítják, hogy a hűtlen férjét leckéztette meg. Marie Benedict is erre az elméletre építette fel a Mrs. Christie rejtélyes eltűnését, regényes formában dolgozva fel a történetet.

A könyv két idősíkon játszódik.
  • Az egyik a jelen, vagyis az 1926. december 3-14-e közötti időszak, mikor Mrs. Christie-t keresik. Ezeknek a szakaszoknak lényegében a férje, Archibald Christie a főszereplője, és mindent az ő szemszögéből, de E/3.-ben olvashatunk.
  • A másikban a múltba tekintünk vissza. Ebben maga Agatha Christie beszéli el E/1.-ben, mi késztette a szökésre. Végigvezet minket nagyvonalakban az ezt megelőző 14 éven, amióta ismeri a férjét, illetve elmagyarázza, hogyan és miért romlott meg a kapcsolatuk.


A regény emellett a könyv a könyvben technikával is él. A múltbeli szakaszok egytől egyig “A kézirat” címet kapták, amely eleinte nem tűnt lényegesnek, de végül kiderült, hogy mégis az. A magyarázat csupán az utolsó fejezetben derül ki, és mivel ez egyben a végső fordulat lényege is, sajnos nem fejthetem ki bővebben. De érdemes figyelni a részletekre, mint ahogy a rendes AC-regények esetében is.

A könyv maga kifejezetten olvasmányos; a kellemes megfogalmazás és a rövid fejezetek miatt gyorsan lehet vele haladni. Bár a jelent elbeszélő szakaszok viszonylag lassúak és kevésbé pörgősek, összességében mégis elég fordulatos, mozgalmas történet, ami végig leköti az embert. A múltbeli fejezeteket lényegesen jobban szerettem, mivel számomra érdekesebb volt követni a kapcsolatuk alakulását, mint az eltűnés miatti nyomozást.

De feministaként azért néhol elég nehéz falhozvágás nélkül olvasni ezt a könyvet. (Szándékosan) egy olyan párkapcsolat képe rajzolódik ki benne, amely még a korszakban általánoshoz képest is jelentősen elnyomja a nőt. Agatha bármit képes megtenni a férje kedvéért, még a lányuktól is távolságot tart azért, hogy az iránta való szeretete ne kerekedjen felül az Archieval kapcsolatos érzelmein. Ez a hozzáállás azonban teljesen felemészti őt, és lényegében egyfajta intő példaként, tanulságként szolgál az olvasó számára.

Könnyen el tudom képzelni, hogy egy szerelmes nő képes ennyire vak lenni, ezért nem tudtam mérges lenni Agatha karakterére. Azonban hiába vált számomra rettentő ellenszenvessé Archie, fenntartással kezelem ezt az indulatot, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy a valóságban is ilyen volt. Érdemes lenne egy tényfeltáró írást is elolvasni a témában (ha jól tudom, ilyen Jared Cade-től az Agatha ​Christie és a hiányzó tizenegy nap), hogy kiderüljön, minek van valóságalapja, és mi csupán Marie Benedict fantáziájának szüleménye.

Összességében a Mrs. Christie rejtélyes eltűnése egy kifejezetten élvezetes és maradandó olvasmány volt, amit örülök, hogy a polcomon tudhatok. Marie Benedict ezzel közel hozta hozzánk AC alakját, hiszen nemcsak sokat megtudhatunk belőle az életének első 36 évéről, de az E/1.-es narráció miatt olyan, mintha kifejezetten hozzánk beszélne. Biztos, hogy újraolvasom még, és a szerző többi könyvét is felpakolom a várólistámra, hátha hasonlóan izgalmasak lesznek.

Értékelés


Kinek ajánlom? Bárkinek, aki rajong a krimik királynőjének könyveiért, és a koraiakat már olvasta is, mivel többre is spoileres utalásokat tesz a szöveg (pl. A titokzatos stylesi eset, A barna ruhás férfi).

"Rövid, megmagyarázhatatlan pillanatra Reggie Lucy képe villan fel a szemem előtt. Mennyire más lett volna az életem, ha ahhoz a kedves fiúhoz megyek hozzá, nem pedig Archie-hoz!
Akkor biztosan nem alakult volna ilyen tragikusan minden. De akkor lehet, hogy nem váltam volna ilyen erős, tehetséges nővé, amivé így válnom kellett."
Kiadás: Libri (2021)
Oldalszám: 332
Eredeti cím: The Mystery of Mrs. Christie (2020)
Fordította: Nagy Gergely
Műfaj: krimi

1926 decemberében a híres krimiíró, Agatha Christie eltűnik. Mindössze néhány nyom áll a nyomozók rendelkezésére: mit keres Mrs. Christie elhagyatott autója a tóparton, és a hideg idő ellenére az asszony miért nem vitte magával a kabátját?
Anglia egyik legnagyszabásúbb keresőakciójában számtalan rendőr és civil kutat az írónő után, de nem akadnak a nyomára. Vajon él még? És ha igen, hová tűnt?Marie Benedict regénye arról szól, mi történhetett Agatha Christie-vel, s hogy egy ilyen zseniális író, mint ő, hogyan keveredhetett egy ilyen homályos históriába. A Mrs. Christie rejtélyes eltűnését olvasva óhatatlanul felmerül majd bennünk a gondolat, hogy ez a történet talán az összes Agatha Christie-krimi közül az egyik legizgalmasabb.

Linkek: Moly || Goodreads || megrendelés

Neked melyik a kedvenc könyved AC-től?


Legújabb regényében az izgalmas életrajzi regényeket jegyző Marie Benedict egy változatot mutat arról, hogy mi állhatott a krimik nagyasszonyának, Agatha Christie-nek titokzatos eltűnése mögött, amelyet soha senki se magyarázott meg igazán. Spekuláljatok ti is bloggereinkkel és nyerjétek meg a kötetet, amit a Libri Kiadó jelentetett meg.

Nyereményjáték

Minden állomáson Agatha Christie-hez kapcsolódó kérdést találtok, a helyes megfejtéseket írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába.

Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz, a nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Melyik az az Agatha Christie színdarab, ami legrégebb óta van megszakítás nélkül műsoron a londoni West Enden?


Állomáslista

05.30. Readinspo

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés