John Marrs: The ​One – A tökéletes pár

by - május 28, 2021


A tökéletes pár tipikusan olyan könyv, ami sem elsőre, sem sokadszorra nem ragadta volna meg a figyelmemet csak a borító vagy a fülszöveg alapján. Még szerencse, hogy nem teljesen új megjelenés, mivel így már lehetőségem volt véleményeket olvasni róla, és látni, hogy a fogadtatása nálunk is kifejezetten biztató volt. Nem gondolkoztam hát sokáig rajta. Mikor a netflixes adaptáció apropójából egy második turnét is indítottunk (volt már egy a könyv eredeti magyar megjelenése után), rögtön jelentkeztem. Még szerencse, hogy ezután már nem volt visszaút, hiszen eleinte valamiért mégis elhamarkodott döntésnek éreztem. Egészen addig, amíg az első néhány fejezetet el nem olvastam.

A történetről nehéz spoilermentesen beszélni – elég kezdetben annyit tudni, amennyi a fülszövegben is áll. Az alapötlet szerint egy tudós felfedezte azt a gént az emberi DNS-ben, amely alapján megállapítható, hogy ki az egyetlen ember a bolygón, akibe bele kell szeretnünk. Ez az információ bárki számára elérhető, aki rendelkezik okostelefonnal és az arra letöltött DNS-párod nevű alkalmazással. Mindössze annyit kell tenni, hogy a nyálmintádat elküldöd a labornak, és ha a Nagy Ő-d szintén szerepel a rendszerben, egy jelképes összegért cserébe megkapod az adatait. A könyvben 5 különböző ember történetét olvashatjuk, akik így találták meg a saját DNS-párjukat, azonban nem teljesen úgy alakult ez a kaland számukra, mint remélték.

Az 5 történetszál egyáltalán nem kapcsolódik össze, tehát lényegében 5 főszereplőnk van. Mindannyian különböző hátterűek, eltérő problémákkal, anyagi helyzettel és motivációkkal.
  • Mandy egyedülálló irodai dolgozó, akinek ketyeg a biológiai órája, és sürgősen családot szeretne alapítani.
  • Christopher egy pszichopata sorozatgyilkos, aki nem képes szeretni. Vagy talán mégis.
  • Jade párja két kontinenssel odébb él, és amikor elutazik hozzá, nem éppen olyan fogadtatásban részesül, mint várta.
  • Nick tökéletesen elégedett az aktuális párkapcsolatával, de a menyasszonya ragaszkodik hozzá, hogy csináltassák meg a tesztet.
  • Ellie egy jól menő vállalat elfoglalt, munkamániás vezetője, akit talán a párja vezet majd ki a mókuskerékből.
Mindannyiuknak ugyanannyi fejezet jut, és ezek ebben a sorrendben is következnek egymás után.

Eleinte kicsit soknak tűnhet, hogy 400 oldalba 5 teljesen különböző történetet sűrített a szerző, de számomra már az elejétől kezdve teljesen követhető volt minden. A főszereplők esetében kellett ugyan két kör (~50 oldal), hogy a nevekhez rögtön hozzá tudjam kapcsolni az oda tartozó sztorit, de magukba a sztorikba sosem keveredtem bele.


A könyv már az első oldalakon teljesen beszippantott. Az elejétől kezdve rettentő pörgős, ami egyaránt köszönhető az izgalmas, fordulatokban gazdag történetvezetésnek és a fejezetek rövidségének is (egy fejezet mindössze néhány oldalas, így összesen 103 van belőle, ami az oldalszámhoz képest elég sok). Mindegyikben történik valami, és jellemzően a legfeszültebb pillanatban, valamilyen drámai kijelentéssel záródnak, így egyszerűen muszáj mindig tovább olvasnia az embernek.

Nehéz megállni, hogy ne lapozz előre és haladj tovább egy-egy karakter történetszálával, de szerintem a feszült várakozás is a regény erősségei közé tartozik, ezért azt javaslom, legyetek erősek. Igaz, sokszor zavart egy picit, hogy amikor az egyik szakasz valami rettentő izgalmas fordulattal zárult, akkor valami mással voltam kénytelen tovább haladni, és ezzel kiszakadtam abból a hangulatból… de jelentősen nem rontott az olvasási élményen, és a végén örültem, hogy nem csábultam el.

A könyv kifejezetten elgondolkodtató, és remek, egészen aktuális kérdéseket vet fel. Ezeknek egy részét maguk a szereplők is megfogalmazzák. Ilyen például az, hogy milyen előnyei és hátrányai lehetnek egy ilyen találmánynak, illetve ezek felülírják-e egymást? Milyen változásokat indíthat be a társadalomban, és azok valóban jók-e nekünk hosszú-, illetve rövidtávon? Tudunk-e rendesen szeretni mást, ha a DNS-párunk már mondjuk meghalt? Egyáltalán akarjuk-e, hogy a tudomány és a technológia irányítsa az életünknek ezt a részét is?

(Én egyébként biztos vagyok benne, hogy szeretném tudni, ki a DNS-párom, ha lenne rá lehetőségem.)

A kedvencem a főszereplők közül Nick volt, mind a személyisége, mind az élethelyzete, mind pedig a saját történetszála miatt. Mandy-t tudtam a legkevésbé kedvelni, mert nagyon bosszantott a jelleme és a döntései, de ettől függetlenül rettentő érdekes volt az ő szakasza is. A másik két lány, Jade és Ellie is izgalmas kalandokba keveredett, de igazán csak Christophert érdemes még kiemelni. Az ő fejezeteiből remekül átjön, mi járhat egy pszichopata ember fejében, és mi késztetheti őt azokra a döntésekre, amiket meghoz. Szerintem kevesen értik csak, mennyire súlyos dolog is ez, és John Marrs könyve erre (is) próbálja felhívni a figyelmet.

Összességében nehéz szavakat találni arra, mennyire lenyűgözött A tökéletes pár. Kezdetben még abban sem voltam biztos, hogy olvasható lesz, de ez a regény nem egyszerűen csak jó, hanem már-már zseniális. Az alapötlet önmagában is izgalmas, de semmit sem ért volna ilyen nagyszerű kivitelezés nélkül. Nem gondoltam volna, hogy ekkora hatással lesz rám, de így történt, és rettentően örülök annak, hogy végül rátaláltam.


Értékelés


Kinek ajánlom? Érettségitől felfelé bárkinek, aki valamilyen, kicsit posztapokaliptikus értelemben izgalmas könyvet keres, férfiaknak és nőknek egyaránt.

"Ha lecsupaszítja az ember, akkor talán csak annyi a szerelem, hogy ott vagy valakivel akkor is, amikor felkel, és akkor is, amikor lenyugszik a nap."
Kiadás: Maxim (2018)
Oldalszám: 416
Kiadói sorozat: Dream Válogatás
Eredeti cím: The One (2017)
Fordította: Ipacs Tibor
Műfaj: disztópia, krimi, new adult, thriller, romantikus, sci-fi

Meddig ​mennél el, hogy megtaláld az igazit?
Nem kell hozzá más, csak egy egyszerű DNS-teszt. Gyorsan mintát vesz az ember, és már össze is párosítják a DNS-párjával – azzal, aki genetikailag neki rendeltetett.
Ezt ígéri egy DNSPárod nevű alkalmazás. Egy évtizeddel ezelőtt egy nagyvállalat bejelentette, hogy megtalálták azt a gént, ami párosítja az embereket a lelki társukkal. Azóta világszerte emberek milliói találták meg a DNS-párjukat. Azonban ennek a felfedezésnek megvannak az árnyoldalai: a teszteredmények miatt számtalan párkapcsolat bomlott fel, és a feje tetejére állították a klasszikus értelemben vett románcot, randevúzást és szerelemet. Öt nagyon különböző ember kap értesítés arról, hogy megtalálták a DNS-párjukat. Mindegyikük hamarosan találkozni fog az igaz szerelmével. De nem mindenki fog „boldogan élni, amíg meg nem hal.” Mert még a lelki társaknak is vannak titkaik. És némelyik bizony sokkolóbb, mint azt bárki sejtené…
Ez a lebilincselő regény bemutatja, hogy még a legtökéletesebb felfedezéseknek is lehetnek súlyos következményei.


Te szeretnéd tudni, ki a DNS-párod? Miért vagy miért nem?


A netflixes sorozatadaptáció apropójából ismét turnézunk a könyvvel, és nektek ismét lehetőségetek adódik nyerni belőle egy példányt! John Marrs A tökéletes párjában 5 különböző hátterű férfiról és nőről olvashatunk, akik a DNS-párod nevű alkalmazás segítségével találják meg életük szerelmét – azt az embert, akivel összepasszol a DNS-ük. Tarts velünk, ha érdekel, mit gondolunk a könyvről!

Nyereményjáték

Minden állomáson egy-egy anagrammát találtok. A feladatotok mindössze annyi, hogy kitaláljátok, milyen szó rejtőzik bennük a DNS-hez kapcsolódóan.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

forsz vasfo


Állomáslista

05.28. Readinspo
06.06. Utószó

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés