Colleen Hoover: Layla

by - október 10, 2022

Colleen Hoovertől bármit is elolvasnék. Bár nem tartozik a kedvenc szerzőim közé, de a neve garancia számomra arra, hogy egy könnyed, de mégis tartalmas és igényes regényt fogok olvasni. Imádom a sorozatait is, de a legjobban mégis a stand alone regényeit szeretem. Azok valahogy sokkal érettebbek, mélyebbek és intenzívebbek, mint a többkötetes történetei. A Verityt eddig semmi sem tudta túlszárnyalni, de a Merit nélkül szorosan a nyomában van. Reméltem, hogy a Layla is hasonló élményt tartogat számára, és olyannyira bíztam ebben, hogy még a fülszöveget sem néztem át olvasás előtt. Nem tudtam, mire számíthatok ettől a könyvtől, és éppen ezért nagyon meglepett az, amit kaptam.


Leeds Gabriel, a feltörekvő zenész egy esküvőn találkozik élete szerelmével, Laylával. Heteken keresztül nem is lehetnének boldogabbak, ám ez egyetlen pillanat alatt, egy féltékeny rajongó miatt szertefoszlik. Layla, a súlyos fejsérülése után olyan, mintha nem lenne önmaga többé. Azelőtt merész, magabiztos és élénk lány volt, de a támadás óta szorongással és pánikrohamokkal küzd. Leeds pedig a folyamatos bűntudattal, hiszen úgy érzi, végtére is ő teremtette azt a helyzetet, melyben élete szerelme teljesen kifordult önmagából. Úgy dönt, meglepi barátnőjét egy utazással, méghozzá arra a helyre, ahol megismerkedtek egymással. De ha lehet, a helyzet csak még rosszabbra fordul.

Colleen Hoover egy percre sem titkolja, hogy ezzel a regénnyel össze akar zavarni bennünket. Eleve olyan jelenettel kezdődik, amely csak az utolsó 100 oldalon nyer értelmet, és önmagában elég meghökkentő is. Nem tudtam hová tenni, és ez hajtott előre, hogy haladjak a regénnyel.

A történet két idősíkon játszódik. A jelen eleinte kevésbé hangsúlyos, és “a vallomás” fejezetcímmel ékelődik néha-néha a számozott fejezetek közé, amelyek Leeds és Layla múltját dolgozzák fel. A néhány hónappal azelőtti megismerkedésükkel kezdünk, időrendben haladva az eseményekkel, visszaemlékezésekkel. A két idősík valahol az utolsó 100 oldal környékén ér össze, ahol közben megkapjuk minden felmerülő kérdésre a választ.

Még sose akartam annyira belelátni egy lány fejébe, mint most Layláéba. Az agya nem úgy működik, ahogy másoké. Mintha nem lenne szűrő az agya és a szája között, és mintha nem súgna neki a lelkiismerete, ha rosszul kellene éreznie magát amiatt, amit éppen mondott.

Arról, hogy tulajdonképpen miről is szól ez a regény, rettenetesen nehéz lenne spoilermentesen beszélni. Még a Moly.hu-s adatlapján látható címkék is túlságosan árulkodóak. Éppen ezért azt javaslom, úgy álljatok neki ennek a regénynek, hogy nem tudtok róla semmit (vagy maximum a fülszöveget olvassátok el, azt többször is átnéztem, zseniálisan van megfogalmazva, ugyanis egy betűvel nem árul el többet a kelleténél). Legyetek teljesen vakon, és bízzatok Colleen Hooverben, érti a dolgát!

Maga a történetvezetés abszolút fordulatos és kiszámíthatatlan. Menet közben rengeteg ötletem és  verzióm volt a felvetett kérdések megoldására, de Hoover mindig meg tudott lepni valamivel, ami teljesen felborította az elképzeléseimet. Műfajilag is nehéz beharátolni a regényt: nem szimplán paranormális (mint a Verity), hanem sokkal inkább misztikus, már-már sejtet egy természetfeletti szálat is. Ebben az értelemben igazán egyedi CoHo regényei között, hiszen egyszer sem szakadt még el a valóság talajáról. Abban viszont nem különbözik a többi könyvétől, hogy a végkifejlet nagy meglepetést tartogat.

Összességében a Layla mégsem lett a kedvenc történetem az elmúlt évek Colleen Hoover-palettájából. Fordulatos és ötletes volt, de valahogy mégsem ragadott annyira magával, mint a Verity, és nem érintett meg annyira érzelmileg, mint a Merit nélkül. Ami biztos, hogy a szerző életművében nincs más regény, amely hasonlóan egyedi irányba ment volna el, de nem feltétlenül örültem neki. Colleen Hoover regényeit épp azért szeretem, mert teljesen átlagos, hétköznapi emberekkel történnek bennük olyan tündérmesék, amelyre mindenki vágyik. A Layla-ban történtek viszont mindennek nevezhetők, csak hétköznapinak nem.


Értékelés


Kiadás: Könyvmolyképző (2022)
Oldalszám: 360
Kiadói sorozat: Zafír pöttyös könyvek
Eredeti cím: Layla (2020)
Fordította: Sereg Judit
Műfaj: romantikus

A ​szerelem kísérthet, de meg is gyógyíthat.

Leeds azóta tudja, hogy Laylával fogja leélni az életét, hogy először találkoztak. De aztán jött a támadás.

Layla heteket töltött a kórházban, harcolni kellett az életéért, és bár testileg rendbe jött, az érzelmi és mentális sebek annyira megváltoztatták, hogy Leeds szinte fel sem ismeri benne a nőt, akibe beleszeretett.

A férfi helyre akarja hozni a kapcsolatukat, ezért elviszi Laylát a kis szállóba, ahol először találkoztak. Itt azonban a nő viselkedése különös, bizarr módon megváltozik. És ez csak egy a számos megmagyarázhatatlan esemény közül…

Leeds egyre távolabb sodródik Laylától, és Willow mellett talál vigaszra, aki szintén a szálló lakója, és akivel könnyen egymásra találnak. Leeds érdeklődése Willow iránt egyre nő, és azzal, hogy segíteni akar neki válaszokat találni, egyre kevésbé tartja szem előtt Layla jóllétét.

Leeds hamarosan rájön, hogy választania kell, mert mindkettőjüknek nem tud segíteni. De ha rosszul választ, az mindhármukra nézve végzetes következményekkel járhat…

Fedezd fel CoHo újabb lebilincselő és elgondolkodtató világát!



A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik Colleen Hoover lebilincselő regénye, a Layla. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják Leeds és Layla különleges szerelmének történetét, mely egyszerre fájdalmas, különleges és felemelő. Vajon mennyit bír el egy szerelem?
Tartsatok velünk, kövessétek a turné állomásait és vigyétek haza a kiadó által felajánlott regény egy példányát. 

Nyereményjáték

Colleen Hoovertől megszokhattuk már, hogy csodálatos férfi karakterekkel ajándékozza meg olvasóit, Leeds sem kivétel ez alól. Így hát mostani játékunk során a CoHo srácoké lesz a főszerep! Minden állomáson olvashattok egy idézetet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni, ki mondhatta, és a teljes nevét (vezeték és keresztnév) beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

(Figyelem! A válaszok utólag nem módosíthatóak. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertes sorsolására kerül sor. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

“Ha grafikonon kellene ábrázolnom a hét eseményeit, úgy néznének ki, mint az óceán viharos hullámai.” 


Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés