Colleen Hoover: Merit nélkül

by - április 08, 2021


Colleen Hooverre nem tudok olyan rajongással tekinteni, mint ahogyan mások, mégis eddig minden könyvét, amit elolvastam, szerettem. Legutóbb a Verityvel különösen lenyűgözött, így megfogadtam, hogy ha van lehetőségem, minden további megjelenésére kérdés nélkül igent mondok. Nagy szerencse, hogy ez még bőven azelőtt történt, hogy elolvastam a Merit nélkül fülszövegét. Ellenkező esetben valószínűleg messzire elkerültem volna ezt a regényt, ami határozottan nagy hiba lett volna a részemről.

Az alapsztori pontosan olyan kaotikus, amilyennek a fülszöveg alapján tűnik. Adott egy furcsa felépítésű mozaikcsalád, amelynek tagjaiban az évek során rengeteg sérelem halmozódott fel egymással szemben. Közülük is kiemelkedik Merit, aki már képtelen az otthonaként tekinteni a házra, annyira haragszik a benne élőkre. Egy ponton viszont, a körülmények hatására kiborul, hogy úgy dönt, mindenki mocskos titkát felfedi a másik előtt.

Eleinte nem hittem volna, hogy tetszeni fog, mivel kifejezetten nehezen haladtam az első néhány fejezettel. A káoszos alaphelyzet még hagyján… de már az első fejezet után azt éreztem, ez az egyik legfurcsább könyv, ami valaha a kezembe került. Merit személyiségét eleve nem könnyű megérteni, de a különös szokásai (ha rossz napja van, vesz egy más által kidobott serleget) és bizarr döntései sem is könnyítik meg a helyzetünket ezzel kapcsolatban. Utána is néztem, a karrierje melyik pontján pattant ki CoHo fejéből ez a regényötlet, és nem kicsit lepődtem meg rajta, hogy nem az elején. Még szerencse, hogy ezen a ponton a turné miatt már kénytelen voltam végigolvasni a könyvet, mert azért viszonylag hamar túlléptünk ezen a döcögős szakaszon, és a maradékot (~200-250 oldalt) már egyben olvastam el, annyira jó volt.

Sok értékelést átnéztem, mielőtt megírtam volna a sajátomat, és feltűnt, hogy mások elsősorban a családi kapcsolatok, családon belüli problémák miatt találták érdekesnek és tanulságosnak ezt a regényt. Való igaz, remekül rávilágít arra, mi történhet akkor, amikor családon belül megrendül a bizalom egymás iránt, és már nem szívesen mondják el egymásnak a tagok, mi bántja őket… CoHo hihetetlenül jól szemlélteti, mennyire tönkreteszi az összhangot a kommunikáció teljes hiánya és/vagy félresiklása, illetve ez hogyan mérgezi fokozatosan mindenkinek a lelkét. Engem azonban a regény másik fő témája vett meg kilóra, mivel ebben a tekintetben sajnos jobban tudok azonosulni a főszereplővel, mint az egészséges lenne.


A depressziót ugyanis CoHo olyan hitelesen mutatja be ebben a regényben, mintha maga is megtapasztalta volna. Vagyis, nem egészen – magáról a betegségről nem sok szó esik, inkább az áll a középpontban, hogyan hatnak a környezetében élők tettei a depressziós emberre. Különösen örültem, hogy ez most nem iskolai közegben történik, hiszen a kialakulásában általában nagy szerepet játszanak a család által okozott traumák. A témának ezen megközelítésével viszont a YA műfajban sajnos eddig nem igazán találkoztam. Ebben a helyzetben – mikor a vírus miatt sokan össze vagyunk zárva olyan emberekkel, akiket nehezen viselünk el, adott esetben még bántanak is bennünket minimum verbálisan – kifejezetten felszabadító volt erről olvasni.

Félelmetes volt látni azt is, mennyire hitelesen ábrázolja CoHo, hogyan reagál a környezet a depresszióra – különösen akkor, amikor még diagnózis sincs, hiszen maga az érintett sem ismerte fel a problémát. Az egyre sötétebb világszemlélete, egyre érdektelenebb magatartása és érthetetlenebb döntései miatt Merittől fokozatosan eltávolodik a családja. Nem tudnak mit kezdeni vele, hiszen a változás nem látványos, nem egyik napról a másikra történik, és haragudnak is rá a viselkedése miatt. A kitaszítottság és a társas magány érzése viszont csak ront az állapotán. Majd mikor megszületik a diagnózis, mindenki porcelánbabaként kezdi kezelni, ő pedig nem tud mit kezdeni a hirtelen rá irányuló, szokatlan mennyiségű figyelemmel.

CoHo tehát ismét rendkívül komoly témához nyúlt, amit viszont szerintem ennél emészthetőbb köntösbe nem is csavarhatott volna. Mindent elmond a depressziós ember és a család kapcsolatáról, mégsem megterhelő olvasni. A szerző sajátos humorán kívül ehhez leginkább a romantikus szál járul hozzá, ami nem nyomja el a (két) központi témát, mégis elégségesen jelen van. A könyves álompasinkat pedig ezúttal Sagannak hívják.

Miután elolvasod a könyvet (remélem, meg fogod tenni), te is valószínűleg egyetértesz majd azzal, hogy a legtöbbünk életébe kellene egy Sagan. Ő nem csak az a srác, akivel szívesen leélnéd az egész életedet – ő az, aki elsőként fogja meg a kezedet a bajban, és utolsóként ereszti el. Ott van, mikor Meritnek leginkább szüksége van rá, és még akkor sem távolodik el tőle, mikor a lány kifejezetten sértő dolgokat vág a fejéhez bánatában. Bár azzal az ötlettel messze nem értettem egyet, hogy addig ne kezdjenek kapcsolatot, amíg Merit nem hajlandó terápiára járni. Gyűlölöm a mondást, miszerint “addig senki sem fog tudni szeretni, amíg magadat nem szereted” – bosszantó ördögi kör ez, mivel nehéz magadat értékesnek érezni akkor, ha senki nem értékel.

Összességében még rengeteget tudnék beszélni a témáról, ám most már csak annyit mondok: olvasd el a Merit nélkült. Ha nem is azért, hogy közelebb vigyen a depresszió megértéséhez, akkor a családi kapcsolatokra vonatkozó tanulsága miatt. Vagy a romantikus szál miatt. Tök mindegy, csak ne tántorítson el a fülszövege!

Értékelés


Kinek ajánlom? Mindenkinek, akinek legalább egy könyv tetszett eddig az írónőtől.

"Hány ember álmodik arról, hogy egy fehér léckerítéssel elkerített, szép házban élhessen, holott nem a hófehér kerítés teszi a tökéletes családot. Nem létezik tökéletes család."
Kiadás:
 Könyvmolyképző (2021)
Oldalszám: 328
Kiadói sorozat: Rubin pöttyös könyvek
Eredeti cím: Without Merit (2017)
Fordította: Szarvas Szilvia
Műfaj: ifjúsági, romantikus

„Nem ​azért születünk a világra, hogy a szüleink pontos másává váljunk. Mindenki más formában tapasztalja meg a békét.”

A Voss család sok mindennek mondható, csak normálisnak nem.
Egy átalakított templomban élnek, a rákból gyógyult édesanya a szuterénben lakik, az apa feleségül vette az édesanya ápolónőjét, a négyéves kisöcs semmit sem ehet, ami finom, és semmit sem tehet, amit élvez, a két idősebb testvér pedig dühítően tökéletes.

Aztán még ott van Merit. Merit trófeákat gyűjt, amiket nem ő nyert, és titkokat, melyek megőrzésére a családja kényszeríti. Miközben a város régiségboltjában kutat a következő trófeája után, rátalál Saganre. A fiú bölcsessége és javíthatatlan idealizmusa lenyűgözi és elvarázsolja, amíg rá nem döbben, hogy Sagan nem lehet az övé. Merit teljesen bezárkózik, családját csak a partvonalról szemléli, de a titkon, ami a tudomására jut, a világ egyetlen trófeája sem képes enyhíteni.

Meritnek elege lesz a hazugságokból, és úgy dönt, szétzúzza a boldog családi illúziót, majd örökre maga mögött hagyja. Ám az igazság kimondása megdöbbentő következményekkel jár.

Szívbe markoló történet – a hazugságok mélyére ás, melyek összetartják a családot, és megmutatja a szeretet erejét.
Szívet tépő történet a család lehúzó, de egyben felemelő erejéről és az összetartozásról.

Szereted az érzéki, de tartalmas könyveket?
Vidd haza nyugodtan, tetszeni fog!

Fiatal nőknek, felső korhatár nélkül!




Ismét örülhetnek Colleen Hoover rajongói, ugyanis a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából az írónő újabb regénye kerül a magyar olvasók kezébe. A Without Merit - Merit nélkül egy igazán különleges könyv egy furcsa családról, és egy még furcsább lányról, aki nem találja a helyét a világban, de még a saját családjában sem. Kövesd bloggereinket, és játssz velünk, hiszen lehet, hogy te leszel az a szerencsés, aki megnyeri a könyv egy példányát!

Nyereményjáték

Colleen Hoovernek már rengeteg könyve megjelent magyarul, a mostani nyereményjátékunkban pedig arra vagyunk kíváncsiak, hogy hányat ismertek ezek közül. Minden állomáson két nevet fogtok találni, melyek CoHo valamelyik könyvéből lehetnek ismerősek. Na de melyikből? Éppen erre kell rájönnötök! Ha pedig megvan a megoldás, csak annyi a dolgotok, hogy beírjátok a megoldást a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Carter & Sloan


Állomáslista

03.30. Utószó
04.03. Könyvvilág
04.05. Csak olvass!
04.08. Readinspo

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés