Erin Watt: Omladozó királyság

by - április 02, 2021


Még akkor szerettem bele menthetetlenül a Royal család sorozatba, amikor még csak az első két kötet volt elérhető magyarul. Ritkán olvasok ilyen stílusú könyveket, de az Erin Watt név mögött álló szerzőpáros tud valamit, amivel az esetek többségében teljesen elvarázsol. Bár az utolsó két epizód (a Megkopott korona és a Bukott örökös) szerintem sem érte el azt a színvonalat, amit Ella és Reed története alatt megszokhattunk, de ez nem tántorított el attól, hogy a legvégéig kitartsak a Royal fiúk mellett. Nemrég pedig végre az utolsó könyv is megjelent, amely egyben Easton kétkötetes sztorijának lezárása.

Az előző rész, a Bukott örökös egy kegyetlen függővéggel zárult, amelyben (spoiler!) Hartley és a Royal-ikrek karamboloznak egymással. A balesetben az egyik fiú életveszélyesen megsérül, de a kórházban Hartley is összeesik. Később kiderül: a lány fejsérülése olyan súlyos, hogy még az emlékeit is elvesztette. Eastonnak így mindent elölről kell kezdenie, ha tényleg össze akar jönni Hartleyval – ez részben megkönnyíti, de részben meg is bonyolítja a dolgokat.

Ez az amnéziás fordulat kifejezetten erős… is lehetett volna, ha nem cseszi el a szerzőpáros teljesen a kivitelezését. Hartley egészen furcsa dolgokra mégis emlékszik (pl. milyen szerepet tölt be jelenleg Felicity Worthington a gimnázium életében), miközben 14 éves koráig visszamenően elvileg mindennek ki kellett volna törlődnie az emlékezetéből. Eastonnal kapcsolatban minden homályos számára, ezért nem is bízik a srác közeledésében, de azért valamilyen megmagyarázhatatlan vonzalmat mégiscsak érez iránta.

Az amnéziás szál tehát elég hiteltelenre sikeredett, ami azért is meglehetősen problémás, mert természetesen ez a kötet központi eleme. Nem csupán az Eastonnal való kapcsolatának alakulásában jelent ez hátráltatást, de az apja korrupciós ügyének leleplezésében is, amelyre egyedül Hartley-nak volt bizonyítéka. Mindemellett elképesztően klisés helyzetekbe kerül a lány: hiába tanácsolja neki az orvosa, hogy ne kérdezősködjön a múltjáról, mert a legbiztosabb, ha maga emlékszik vissza, de elfogadja a segítséget – épp azoktól, akik ártani akarnak neki. És persze azokat utasítja vissza, akik tényleg segítenének.

Már az előző kötetben is feltűnt, hogy a cselekmény messze nem olyan fordulatos, mint az első három könyv esetében volt. Érthető, ha az alkotók nem szerettek volna egy rakás megoldandó problémát generálni így a végére, de azért szerintem elbírt volna még néhány fordulatot a történet. Viszont így szinte teljesen Easton és Hartley kapcsolatának van szentelve a két regény – ami, ha valaki eddig is inkább a romantikus jeleneteket kedvelte az Erin Watt-könyvekben, annak ez nem feltétlenül hátrány.

Ellenben a nagy finálé számomra hatalmas csalódást okozott. Nem csupán azért, mert nem volt benne semmiféle elmés megoldás (ugyancsak: mint az előző kötetekben), de azért is, mert teljesen felrúgta mindazt, amit eddig Callum Royalról tudhattunk. Ám sajnos ezt spoilerezés nélkül nem tudnám bővebben kifejteni.

Számomra végül Easton mentette meg a könyvet. Hartley jelenlétében konkrétan úgy viselkedik a srác, mint egy kiskutya (a szerelmes fiúknál amúgy sincs aranyosabb!), és ezt a múltját ismerve különösen jó volt látni. Bár az a folyamat, ahogy kigyógyult a függőségeiből, korántsem volt szépen kibontva és levezetve, de ez már olyasmi, amin minden mást tekintve már meg sem lepődtem.

És még egy utolsó negatívum így a végére: szeretném, ha ez az epilógus meg sem történt volna. Annyira, de annyira értelmetlen, felesleges és illúzióromboló jelenet volt, hogy hihetetlen. Az utolsó fejezet is elég lehangoló volt, de ezután kifejezetten rossz szájízzel csuktam be a könyvet.

Összességében az Omladozó királyság, még ha a fentiek alapján nem is tűnik úgy, de azért egy icipicit jobb lett, mint amilyen az előző két könyv volt. Viszont nem valószínű, hogy valaha újra fogom olvasni. Lehet, jobban jártunk volna, ha a Cifra palotánál veszünk búcsút a Royal fiúktól – jobban fájt volna, de legalább most tudnám őket hiányolni.

Értékelés


Kinek ajánlom? Csak nagyon elvetemült Royal család rajongóknak.

"Borzasztó, ha a családod nem lát szívesen. A megalázottság és az elhagyottság érzésének rettenetes elegye. Olyan, mint az összes szülinapi buli, amire nem hívtak meg, az összes csapatjáték, amibe utolsónak választottak be, minden visszautasítás, ami valaha ért – mindez együtt, megsokszorozva. Olyan, mint egyedül kint állni egy hatalmas sivatagban, szomjazva csak egy cseppnyi – nem vízre, hanem – törődésre, figyelemre… szeretetre."
Kiadás: Könyvmolyképző (2021)
Oldalszám: 352
Sorozat: A Royal család 5. (Rubin pöttyös könyvek)
Eredeti cím: Cracked Kingdom (2018)
Fordította: Benedek Dorottya
Műfaj: new adult, romantikus

Mióta Hartley Wright találkozott Easton Royallal, az élete fenekestül felfordult. Minden sarok mögött ellenség, minden ajtó mögött veszély rejlik. Amikor beüt a tragédia, ami elragadja az emlékeit, a lány már senkiben sem bízhat, még a kék szemű fiúban sem, aki azt ígéri, minden rendben lesz.

Mert míg Hartley emlékei tele vannak fehér foltokkal, az ösztönei azt súgják, hogy Easton veszélyes. Képtelen eldönteni, hogy a fiú vajon a kígyó az édenkertben, vagy az esélye a megváltásra. A káoszt, ami vele jár, képtelenség kezelni, az érzések pedig, amiket őbenne kelt, túl zavarosak ahhoz, hogy kibogozza őket.

Easton azt akarja, hogy a lány emlékezzen. Hartley szerint jobb felejteni.

És talán igaza van.

Tragédia. Árulás. Bizalom. Hartley-nak szembe kell néznie a tényekkel – a Royalok elől képtelenség menekülni.

Tanulj meg a szabályaik szerint élni, vagy a vesztedet okozzák.


A Royal fiúk téged is tönkretettek? :)


Lezárult a Royal család sorozat! Nem sokkal az ötödik könyv, a Bukott örökös megjelenése után a Könyvmolyképző az utolsó epizódot is elhozta nekünk Erin Watt népszerű sorozatából. Ha kíváncsiak vagytok, mit gondolunk az Omladozó királyságról, illetve Royalék történetének lezárásáról (és esetleg meg is szereznétek a regény egy példányát), tartsatok velünk!

Nyereményjáték

A játékban való részvételhez nincs más dolgotok, mint megfejteni, a bejegyzésekben szereplő idézetek melyik Royal család-kötetből származnak. A Rafflecopter dobozba az adott könyv címét írjátok be.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

"– Én végeztem a játszmákkal, Ella. Számomra nem létezik másik lány ezen a világon. Ha beszélni látsz az egyikkel, akkor tudd, hogy rólad beszélek. Ha sétálni látsz az egyik mellett, akkor tudd, hogy azt kívánom, bárcsak te lennél az – lép felém. – Te vagy nekem az egyetlen."


Állomáslista

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés