Brigid Kemmerer: Sötét, magányos átok

by - április 19, 2021


Elég valószínű, hogy a Sötét, magányos átokra a borítója miatt figyeltem fel, de az biztos, hogy a retelling jellege miatt határoztam el végül magam mellette. Az utóbbi hónapokban nem egy pozitív élményem volt a műfajban (Cinder, Ez hát a szerelem – mindkettő Hamupipőke), de Szépség és a Szörnyeteg újragondoláshoz még nem volt szerencsém. Bár nem ez a kedvenc Disney-történetem, de nem gondolkoztam rajta sokat. Alig vártam már, hogy legyen időm sort keríteni rá, és bár a hozzá fűzött reményeimet nem teljesen váltotta be, de azért mégis volt benne valami, ami elvarázsolt.

A történetünk Emberfallban, egy, a miénkkel párhuzamosan létező világban játszódik. A birodalmat egy szörny tartja rettegésben, amely különböző alakokat ölt (néha hatalmas szőrös fenevad, máskor szárnyai vannak), de minden esetben pusztulást és nyomorúságot hagy maga után. Kevesen tudják viszont, hogy a lény maga Emberfall trónörököse, akit évekkel ezelőtt egy varázslónő átkozott el, és kárhoztatott erre a sorsra. Az átkot kizárólag úgy törheti meg, ha talál egy lányt, akivel őszintén és mélyen egymásba szeretnek. Csakhogy – herceg lévén – hiába ő a legkapósabb férfi a birodalomban (mármint ember alakjában), az igaz szerelemért neki is ugyanúgy meg kell küzdenie, mint bármelyik halandónak.

Az alaptörténet tehát nem sokban tér el az eredeti meséétől – sőt, a szerző annak egyes ikonikus jeleneteit is átvette, némi módosítással. Kezdetben ez furcsa is volt számomra; olyan benyomást keltett, mintha Kemmerer nem nagyon akart volna új terepre tévedni, csak más szereplőkkel megírni ugyanazt a történetet. A könyv második felére azonban a szerző módosításai elkezdtek beérni, és végül egészen más jellegű sztori lett belőle, mint amilyennek kezdetben tűnt. Ezt a nagyjából 250 oldalt már szinte egyben olvastam el. Igaz, ehhez nem kis mértékben járult hozzá a remek fordítás – csodás, olvasmányos és gördülékeny a szöveg.

Azt viszont sajnos semmilyen pozitívuma nem tudja felülmúlni, ami miatt az eleje nem fogott meg. Számomra ugyanis egyáltalán nem volt hiteles Harper, a női főszereplőnk reakciója akkor, amikor a mi világunkból átkerül Emberfallba. Alig csodálkozott azon, hogy a miénken túl léteznek párhuzamos világok is, és rögtön tudta is kezelni a helyzetet. Nem álltak az útjába jelentősebb kulturális, vagy akár beszédmódbeli különbségek, hiába vannak Emberfallban a középkorra hajazó körülmények. Nem hiányzott neki az internet, a kényelem, az angol vécé – sőt, már a kezdetektől fogva sokkal otthonosabban érezte itt magát, mint a saját világában.


A karakterben egyébként nem csak ez zavart. Harper kezdetben tipikusan az a főszereplő, aki nem sok mindent tesz, de amit igen, az biztosan olyan, amit nem lenne szabad. A végére, a jellemfejlődésével szerencsére ez a tulajdonsága kikopott, de az elején sokszor bosszantó volt. Szeretnék egyszer egy olyan YA történetet is olvasni, amelyben nem kizárólag a főhős butaságai képesek előrelendíteni a cselekményt, hanem néha más is.

A két másik központi karaktert viszont nagyon megkedveltem. Rhen herceg egyszerűen imádnivaló – minden lépésén látszik, hogy uralkodásra született, mégis őszintén törődik a népének minden tagjával. Könnyű elhinni róla, hogy régen gőgös volt, de csak szimpatikusabb lett attól, hogy mára felismerte, mi mindenben hibázott, és változtatott is rajta. Attól pedig csak még emberibb lett, hogy folyamatos bűntudat és önutálat gyötri amiatt, amit szörny alakjában tett eddig. Greyjel kapcsolatban eleinte furcsa volt, hogy mellékszereplőként mennyire központi részét képezi a történetnek (nem negatív értelemben, csak szimplán szokatlan), de a végére az is kiderült, mi ennek az oka.

Harperre visszatérve, vele kapcsolatban még nem említettem egy fontos dolgot: cerebrális parézise van. Ez egy olyan állapot, amelyet csecsemőkorban elszenvedett agyi károsodás okoz (az ő esetében: a köldökzsinór a nyakára tekeredett). Ennek a következménye mindenkinél más formában és más mértékben nyilvánul meg, de leggyakrabban mozgással kapcsolatos fogyatékosságban (Harper az egyik lábára sántít). A szerző viszont nem magát a betegséget szerette volna bemutatni, hanem inkább felhívni a figyelmet arra, hogy aki ebben szenved, az általában képes teljes életet élni. Harper például hiába nem tudja megfelelően használni az egyik lábát, ez nem tartja vissza még attól sem, hogy részt vegyen a csatában.

A fent felsorolt apróságok miatt tehát nem tudtam a szívembe zárni a könyvet, de szerencsére a végére megért olyannak, amilyennek elvártam. Csodás látni, hogyan alakul Harper kapcsolata az emberfalliakkal, és különösen a két sráccal (direkt nem lövöm le, melyikbe szeret bele végül, mert a találgatás is izgalmas lehet). A regény csúcspontját imádtam, a végső megoldás pedig gyönyörű volt.

Összességében a Sötét, magányos átok egy nem tökéletes, de mégis varázslatos újragondolása sokak kedvenc Disney-meséjének. Ha a történetvezetésben vannak is pontatlanságok, a karakterekbe bele lehet szeretni, és ebbe kapaszkodni, amíg minden be nem érik. Jobban örültem volna viszont annak, ha megmarad egykötetes fantasynak, hiszen egyrészt az epilógus nélkül is teljes értékű lezárása lett volna, másrészt az ott felvetett problémát picit erőltetettnek érzem. De azok imádni fogják, akik szeretnének még egy kis bónusz időt tölteni Emberfallban.

Értékelés


Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki el szeretne szabadulni a világunkból, ráadásul imádja a retellingeket.

"[...] már a születésünkkor kiosztják a lapjainkat. Van, aki a jó leosztással is veszít, és van, aki a rossz leosztással is nyer, de azokkal a lapokkal kell játszanunk, amiket a sors kínál nekünk. Sokszor nem mi választjuk meg, milyen helyzetekkel szembesülünk, de ettől még döntenünk kell."
Kiadás: Könyvmolyképző (2021)
Oldalszám: 528
Sorozat: Az Átoktörő 1. (Vörös pöttyös könyvek)
Eredeti cím: A ​Curse So Dark and Lonely (2019)
Fordította: Molnár Edit
Műfaj: (low) fantasy, ifjúsági, romantikus

Egy ​elátkozott birodalomban…
a szerelem a legsötétebb zugokba kényszerül.

Légy szerelmes, törd meg az átkot!

Rhen herceg, Emberfall trónörököse azt hitte, minden rendben lesz. Bár egy nagy hatalmú varázslónő megátkozta, és arra ítélte, hogy folyamatosan újraélje a tizennyolcadik évének őszét, ő biztosra vette, hogy ha egy lány beleszeret, azonnal megmenekül. Azonban minden ősz végén gonosz, kíméletlen bestiává változik.

És elérkezett az utolsó ősz…

Harperhez sosem volt kegyes a sors. A családja romokban, a bátyja pedig, aki képtelen összetartani a családot, folyamatosan alábecsüli őt. Harper már korán megtanulta, hogy csak kemény küzdelmek árán boldogulhat. De amikor egy embertársa megmentésére siet, hirtelen Rhen elátkozott világában találja magát.

Törd meg az átkot, mentsd meg a birodalmat!

Herceg? Szörny? Átok? Harper azt sem tudja, hol van és mit higgyen. De ahogy egyre több időt tölt el Rhennel a mágikus birodalomban, lassan megérti, mi minden forog kockán. És amikor Rhen rájön, hogy Harper nem csak egy újabb meghódítandó nőnemű, ismét feltámad benne a remény. De hatalmas erők állnak szemben Emberfall-lal… Vajon ha megtörik az átok, az elég ahhoz, hogy megmentse őket és a birodalom népét a teljes pusztulástól?


Neked melyik a kedvenc Disney meséd?



A Könyvmolyképző kiadónak hála hazánkban is megjelent Brigid Kemmerer Sötét, magányos átok c. regénye. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják ezt a Szépség és a Szörnyeteg meséjén alapuló történetet, mesélnek élményeikről, miközben érdekfeszítő extra tartalmakkal színesítik a turnét.
Tartsatok velünk, ismerjétek meg Emberfallt, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott regény egy példányát.

Nyereményjáték

Mostani játékunk során olyan könyvcímeket keresünk, melyek a Szépség és a Szörnyeteg történetén alapulnak, vagy éppen azok retellingjei. Tehát nincs más dolgotok, mint megfejteni a hiányos címeket, majd a megoldást beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A_CT_L_N  SZ_R_L_M


Állomáslista

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés