Elizabeth Lim: Ez hát a szerelem

by - november 27, 2020


A Sorsfordító történetek (angolul: Twisted Tales) sorozat alapötlete az egyik legzseniálisabb, amivel idén találkoztam. Eleve nem állnak távol tőlem a retellingek, de az, hogy itt kifejezetten a legnépszerűbb Disney meséket gondolják újra egy központi “Mi lett volna, ha…” kérdés mentén… Nos, instant várólista minden egyes kötet esetében. Magyarul a Manó kiadó már elhozta nekünk a Mulan (Fénytörések) és a Jégvarázs (Ne érezz, ne kérdezz!) újragondolását is, ezúttal pedig a Hamupipőkével örvendeztettek meg bennünket. Engem különösen... Bár nem ő a kedvenc Disney-hercegnőm, de ez a mese volt az egyik, ami végigkísérte a gyerekkoromat, ráadásul a Hamupipőke-retellingeket valamiért még akkor is kifejezetten élvezem, ha egy kicsit bugyuták (pl. A Cinderella Story: Christmas Wish című film).

Az Ez hát a szerelem központi kérdése nem más, mint hogy mi lett volna, ha Hamupipőke soha nem próbálja fel az üvegcipellőt? Elizabeth Lim verziójában a lány nem jut ki a padlásszobából, ahova a gonosz mostoha bezárja, és így a Nagyherceg sem szerez tudomást arról, hogy van egy harmadik hajadon is a háznál. Látszólag minden lehetőség elúszott, hogy Hamupipőke felfedhesse a kilétét a herceg előtt, ám mindaz, ami köztük történt azon a bizonyos éjszakán, nem hagyja nyugodni. A főhősünk ezután varrónőnek szegődik a királyi udvarba, ahol nem csupán Károlyhoz kerül (fizikailag) közel, de egy összeesküvésről is tudomást szerez, ami egyenesen a Nagyherceghez köthető.

Bevallom, a regénytől eleinte tartottam, hiszen az eddigi egyetlen tapasztalatom a Sorsfordító történetek sorozattal – a Jégvarázs-retelling formájában – nem volt egészen pozitív. Jen Calonitának sajnos nem sikerült annyi kreativitást belevinnie a Ne érezz, ne kérdezz!-be, mint amennyit a műfaj szerintem megkövetelne, így az a történet középszerűre sikerült. Látva viszont a Mulan népszerűségét (amit én még nem olvastam – és amit ugyancsak Elizabeth Lim írt) volt egy olyan érzésem, hogy a szerző személyén múlik a dolog. És milyen jól gondoltam! Az Ez hát a szerelem elképesztően élvezetes és bájos lett, amit számtalanszor újra és újra el fogok még olvasni.

Már azt nagyon megnyugtató volt látni, hogy Lim nem esett abba a hibába, ami a Jégvarázs-újragondolást annyira élvezhetetlenné tette: mert teljesen elrugaszkodni az eredeti történettől. Míg a Ne érezz, ne kérdezz!-ben olyan is előfordul, hogy a film egyes párbeszédeit szó szerint látjuk viszont a lapokon, addig ez tele van egyedi, váratlan elemekkel, miközben semmit nem épít le a már ismert történetből. Lim tulajdonképpen a Hamupipőke korlátain belül alkotott valami teljesen újat és eredetit.


A főhősünk személyisége teljes egészében megmaradt: ugyanaz a szerethetően naiv, csupaszív lány, aki semmit sem tud a világ borzalmairól annak ellenére, hogy a saját bőrén is tapasztalja őket. Lim történetében azonban olyan helyzetbe kerül, ahol kénytelen leszállni a fellegekből, befejezni az álmodozást, és rálépni a felnőtté válás útjára – például úgy, hogy küzd végre a sorsa ellen, és tesz valamit a céljaiért. Bár a mellékszereplőknek ugyanúgy taszigálniuk kell őt a helyes út felé, de legalább már foglalkozik egészen gyakorlatias dolgokkal is. Kifejezetten tetszettek például azok a belső dilemmák, amelyek meggátolták őt, hogy a fizikai közelség ellenére felfedje magát a hercegnek – szerintem abszolút hihetőek és helyénvalók voltak.

Mégis, a regény legnagyobb újítása az volt, hogy a mostoha helyébe a Nagyherceget léptette, mint főgonoszt. Ő amellett, hogy bizonyos értelemben gátolja Hamupipőkét a célja elérésében, még a királyi család ellen is összeesküvést szervez – igaz, mindezt azért teszi, mert egyéni elképzelései vannak a birodalom érdekeiről. 

A szerelem beteljesülésén túl tehát Hamupipőkének más, rajta túlmutató problémák megoldásán is ügyködnie kell: a Nagyherceg összeesküvésének leleplezése mellett el kell érnie, hogy töröljenek el egy régi, tündéreket diszkrimináló törvényt. Ez utóbbi a tündérkeresztanya, Lenore kapcsán válik számára fontossá, aki azért nem tud újra segíteni neki, mert a birodalomban tilos a mágia használata, és korábban is túl nagy kockázatot vállalt a lányért. Őszintén, számomra ez az elem némileg komolytalannak és kidolgozatlannak tűnt, mivel nem volt igazán hangsúlyos a többihez képest.

A regény tehát viszonylag sok kérdést, problémát felvet, és még többet érint (pl. megbocsátás, “híresség” árnyoldalai) – ráadásul teszi mindezt úgy, hogy a célcsoport számára abszolút érthetően, befogadhatóan van tálalva. Bizonyos részeit jobban is ki lehetett volna dolgozni, mivel olykor a határán jár annak, hogy túl sok, túl kevés vagy túl komolytalan legyen, de valahogy mégis képes teljesen magával ragadni és elvarázsolni az embert.

Összességében Ez hát a szerelemtől sokkal többet kaptam, mint amit vártam tőle. Vannak ugyan gyengeségei, de olyan nagy élvezettel faltam a sorokat még az éjszaka közepén is, hogy bármit elnézek neki. A befejezése ráadásul ritka nagy űrt hagyott bennem (a szónak a csupa pozitív értelmében), és legszívesebben már most rögtön kezdeném elölről.

Értékelés


Kinek ajánlom? Bárkinek, aki szeretné néhány száz oldal erejéig újra gondtalan gyereknek érezni magát.

"Ha az életedet a haragra építed, sosem ismered meg a boldogságot."
Kiadás: Manó Könyvek (2020)
Oldalszám: 440
Kiadói sorozat: Sorsfordító történetek 3.
Eredeti cím: So This Is Love (2020)
Fordította: Bús Teodóra
Műfaj: fantasy, ifjúsági, romantikus

Mi lett volna, ha Hamupipőke sosem próbálja fel az üvegcipellőt?

Hamupipőke hősiesen tűrte sorsát, de eljött a perc, amikor képtelen továbbra is eltitkolni, hogy hiányzik neki a herceg, és mostohájával is végképp elviselhetetlenné vált az élete. Nagy döntésre szánja el magát: varrónőnek jelentkezik a palotába.
Azonban amikor a király udvarban vendégeskedő nővérének szolgálatába áll, fültanúként egy nagy összeesküvés közepén találja magát. A konspirálók nem csupán a király és a herceg hatalmára törnek, de a tündérek is az ármánykodásuk céltáblái, így Hamupipőke Tündérkeresztanyja is veszélybe kerül.
Hamupipőkének meg kel találnia a módját annak, hogyan állítsa meg a cselszövőket még mielőtt túl késő lenne…

Linkek: Moly || Goodreads || megrendelés

Te szereted a retellingeket?


Ki ne ismerné Hamupipőke történetét, a hányatott sorsú fiatal lány meséjét, akinek a mostohája és két mostohatestvére keserítette meg az életét? Egy nap azonban a Tündérkeresztanya segítségével varázslatos dolgok történtek vele és rátalált a szerelem.
De mi történt volna akkor, ha nem a meséből ismert módon alakul a történet? Mi lett volna, ha Hamupipőke soha nem próbálta volna fel az üvegcipellőt? A Manó Könyvek Kiadó gondozásában megjelent Sorsfordító történetek legújabb részéből ez is kiderül. Tartsatok velünk, merüljetek el Hamupipőke világában és vigyétek haza a kiadó által felajánlott nyereménykönyvet.

Nyereményjáték

Ebben a játékban most minden az üvegcipellők körül forog. Tudjuk, hogy a bálon Hamupipőke elveszti a cipőjét, most rajtatok a sor, hogy segítsetek neki. Nincs más dolgotok, mint mindegyik bejegyzésben megkeresni azt a szót, amelyik az üvegcipellőt rejti és beírni a Rafflecopter megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Állomáslista

11.19. Dreamworld
11.27. Readinspo

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Metaforaszennyezésre! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés