Nagy Boldizsár (szerk.): Meseország ​mindenkié

by - november 20, 2020


Világéletemben nyitott és elfogadó voltam minden kisebbséggel szemben. A finnországi iskolaelőkészítő osztályom (ahova óvoda helyett jártam) egy fizikai és szellemi fogyatékosokkal foglalkozó intézmény épületében volt – kizárólag érzékenyítő céllal –, ezért már korán megtanultam természetesnek venni mindenféle másságot. Ám mivel sem személyesen, sem az ismerőseim révén nem vagyok érintett ilyesfajta, vagy akár LMBTQ+ témában, a Meseország mindenkié első körben nem szólított meg. Kellett az a bizonyos Dúró Dóra-jelenség, hogy felkeltse az érdeklődésemet a könyv, és nagy szerencse, hogy ekkor még nem volt késő beszállni a turnéjába.

Bevallom, eleinte tartottam tőle, hogy meg fogom bánni a döntésemet. Utólag realizáltam csak, mennyire rizikós dolog nyilvánosan írni erről a könyvről, hiszen ebben az érzékeny légkörben, ami a Meseország mindenkiét övezi, sokan valószínűleg az esetleges negatív felhangú véleményeket is támadásként értelmezhetik. Nem szerettem volna, ha bárki is alaptalanul homofóbnak vagy rasszistának bélyegez, de hazudni sem lettem volna hajlandó róla – szóval okozott egy enyhe stresszfaktort az elolvasása. A kíváncsiságom viszont felülírta minden félelmemet, és végül nagyon hamar meg is nyugodhattam, hiszen csodálatos és imádnivaló lett ez az antológia!

Már magát az előszót is élvezetes volt olvasni. Annak a rövid összefoglalásával kezd, milyen szerepet töltöttek be a mesék az emberiség történetében, illetve miért fontosak számunkra mind a mai napig. Ezután elárulja, milyen céllal, milyen megfontolásból jött létre ez az antológia, milyen típusú, témájú szövegeket válogattak bele, illetve hogyan zajlott az összeállítás folyamata. Ha valakit ez érdekelne a könyv elolvasása nélkül is, a Telex (eredetileg a Dúró Dóra-botrányra reagáló) videóját javaslom, amiben többek között megszólal a szerkesztő, Nagy Boldizsár is.

Az előszóban leírtak alapján nekem az az érzésem, a Meseország mindenkié a korunk ember- és társadalomképét próbálja megragadni, és ahhoz igazítani, ez alapján átírni a már jól ismert meséket. És hogy milyen is az ember napjainkban? Elsősorban sokszínű – mivel egyre kevesebb a tabutéma, egyre többen beszélnek a korábban titkolt, elfojtott, szégyellt problémákról és érzésekről, és vállalják fel önmagukat minden, a többségétől eltérő jellemzőjükkel együtt. Bármilyen kezdeményezés, ami ezt a folyamatot segíti és támogatja, vagy legalább az elfogadására nevel – különösen gyermekkorban –, az szerintem mindenképpen ünnepelendő.


A Meseország mindenkié szövegei rendkívül változatos témákat, problémákat dolgoznak fel – van, amelyik még engem is érint közülük. A családon belüli erőszak például olyan kérdés, amivel az országunkban kifejezetten keveset foglalkoznak, pedig rendszeresen halnak bele nők és gyerekek is (meggyőződésem, hogy előbb-utóbb mi is ezt a statisztikát erősítettük volna, ha nem mennek szét a szüleim időben). LMBTQ+ témában szóba kerül többek között a homoszexualitás, a transzneműség, az aszexualitás és a nem bináris/genderqueer identitás. A kisebbségek közül a cigányok és színesbőrűek kapnak szerepet. Mindemellett pedig a könyv foglalkozik a szegénységgel, kapcsolati erőszakkal, bántalmazással, testi fogyatékossággal, válással, örökbefogadással, a mozaikcsaládokkal, és még az önmegvalósítással is.

A kedvenc mesém egyértelműen az Óriásölő Margaret című (Gimesi Dórától), ami egy ír népmese feldolgozása, és a főszerepében egy erős, független, a hagyományos nemi szerepeket élből elutasító, de nem LMBTQ+ lány áll egy olyan srác mellett, aki mindezt támogatja. Imádtam még a két Hamupipőke-adaptációt is, a Légy szerencsés, Batbaján!-t (cigány, meleg férfi főszereplő), illetve a Róza a bálbant (alkoholista édesapa).

Nagyon kellemes meglepetésként ért az olvasás során az illusztrátor munkája. Hiába szánták elsősorban gyerekeknek ezt a könyvet, valamiért mégsem számítottam rá, hogy hangsúlyos lesz a képi világa – pedig Bölecz Lilla rajzai igazán megérnek egy misét. Az illusztrációi színesek és részletgazdagok, rendkívül változatosak és kifejezőek, amelyek tökéletesen passzolnak a kontextusba. Imádom a stílusát, és bármikor szívesen lapozgatnék még más mesekönyvet is, amivel ő dolgozott.

Összességében a Meseország mindenkié semmiképpen sem érdemelte meg a darálást, az ezzel járó akaratlan marketinget viszont annál inkább. Örülök, hogy Dúró Dórának ezzel a felháborító és mélységesen elszomorító akciójával sikerült felhívnie a figyelmemet a könyvre, mert imádtam, és biztosan újra fogom olvasni később.

Értékelés


"Mindenki megérdemli, hogy magához hűen éljen."
Kiadás: Labrisz Leszbikus Egyesület (2020)
Oldalszám: 180
Műfaj: antológia, mese

A tizenhét kortárs szerző friss meseátiratai a különféle marginalizált csoportokhoz tartozó szereplőikkel azokat is megszólítják, akik nehezebben találják a helyüket a világban. Megerősítenek abban, hogy bár nem vagyunk egyformák és különböző utakat járunk be, de ha megérkezünk, a kapu mindannyiunk előtt nyitva áll.

„Az ember varázslatos isteni kreatúra, a szivárvány színeinek sokféleségével és a szabadság felelősségével megajándékozva. A legfőbb feladatunk, hogy megtanuljuk elfogadni egymást. Nem lehet elég korán kezdeni a gyakorlását. Erre valók a mesék, gyerekeknek és felnőtteknek.”
(Bódis Kriszta, író, pszichológus, dokumentumfilmes)

„Ennek a mesekönyvnek minden gyerekszobában ott van a helye, ahol fontos a világ sokszínűségének megértése, ahol a gyerekek körül nincsenek tabuk, s ahova a szülők úgy lépnek be, hogy tudják, a gyerekükön keresztül nemcsak a jövőt formálhatják, hanem a jelent is.”
(Gyurkó Szilvia, gyermekjogi szakértő)

Linkek: Moly || Goodreads || megrendelés

Te olvastad már?


Nemrég jelent meg a Meseország mindenkié című antológia, amiről már biztosan sokat hallottatok. De miről szól ez a különleges mesekönyv? Milyen történeteket találsz benne? Erről mesélnek a Blogturné Klub bloggerei, és ha szerencséd van, meg is nyerheted a könyv egy példányát.

Nyereményjáték

A mesekönyvben több Grimm mese feldolgozást is találtok, amik nagyon jól sikerültek. A nyereményjáték során a feladatod egyszerű! Az ismert Grimm mese adaptációkból találsz egy képet, neked pedig be kell írnod az adott mese címét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



Állomáslista

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Metaforaszennyezésre! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés