Summer Rayne Oakes: Barátom, a filodendron

by - november 03, 2020


Az utóbbi időben nem kis megdöbbenéssel figyelem, mennyire divatos dolog lett sok szobanövényt tartani a lakásban – és itt sok alatt nem pusztán az ablakpárkányok telerakását értem, hanem azt a dzsungelszerű állapotot, amikor az ember már szinte a saját kényelmét is feláldozza a növényei oltárán. Nem mondom azt, hogy nem értem meg (gyönyörűek tudnak lenni ezek a dzsungelek, ha valaki képes minden példányát életben tartani), de az én életemben sosem játszott olyan nagy szerepet a természet, hogy magamtól eszembe jusson akár csak egy kaspónyi zöldet nevelgetni az életteremben. És tudom, hogy ez valahol elég szomorú. Talán éppen ez volt az oka, hogy felfigyeltem Summer Rayne Oakes könyvére – egyrészt kíváncsi voltam, honnan ered ez az őrület a szobanövények iránt, másrészt arra is kerestem a választ, én magam hogyan tudnék nyitottabbá válni ezen a téren.

Mint szinte mindenki más, én is arra számítottam, hogy a Barátom, a filodendron elsősorban egyfajta növénygondozási kalauznak, kézikönyvnek íródott, amelyből megtudom például, milyen igényei vannak a legnépszerűbb szobanövényeknek, hogyan szaporítsam a szukkulenseket, és miként élesszem fel az elszáradt példányokat. Titkon azt reméltem, olyan profi növényguruvá tesz majd, mint amilyen a nagymamám… Ehelyett már a bevezetőben kiderült számomra, hogy sokkal inkább egyfajta életmódkönyvről van szó, ami az emberek természethez való hozzáállásán próbál változtatni.

Maga Summer Rayne Oakes egyébként nagy eséllyel nem ismeretlen a növényimádók számára. YouTube csatornáján és Instagram oldalán is évek óta minden erejével igyekszik segíteni azokat, akik zöldebbé szeretnék tenni az életterüket. A korábbi modell az érintetlen természet közvetlen közelében nőtt fel, ahol ráadásul minden szükséges élelmet saját maguknak termeltek meg a családi farmon, éppen ezért számára óriási váltás volt, mikor a munkája miatt New Yorkba kényszerült költözni. Olyannyira nehéz volt elszakadnia a természettől, hogy brooklyni lakásából valóságos erdőt csinált: jelenleg több mint 500 növényfaj ezernél is több példányát gondozza a város közepén, a négy fal között.


Valószínűleg épp emiatt vált a könyv elsődleges üzenetévé az, hogy sehol sem lehetetlen létrehozni a saját zöld övezetünket. Jelenleg az emberiség megdöbbentően nagy százaléka él városban, és ahogy ez a szám növekszik, úgy veszítjük el egyre jobban a kapcsolatot a természettel. Mivel nem mindenki teheti meg, hogy a szabadidejében Rousseau-t játszva elvonuljon és vidékre utazzon, Summer megmutatja, hogy még az ablaktalan lakásokat is tele lehet rakni szobanövényekkel.

És hogy ez miért ennyire fontos? Némi tudományos magyarázat mellett Summer a könyvben a követői személyes történeteivel bizonyítja, milyen jó hatással vannak a növények a mentális egészségre, illetve hogyan változtatják meg a környezetvédelemhez való hozzáállásunkat. Számomra az a beszámoló különösen emlékezetes, amelyben valaki arról beszél, depressziósként csak azért képes rávenni magát az ágyból való felkelésre és a függöny széthúzására, mert máskülönben a növényei nem kapnának elég fényt.

A könyv másik fő célja, hogy változtasson a szobanövényekhez való hozzáállásunkon is. Sokan csupán azért halmozzák őket, hogy újabb dísztárgyai legyenek a lakásnak, vagy éppen mert divatosak, de szem előtt kell tartani, hogy ők ettől függetlenül gondoskodásra, szeretetre szoruló élőlények. Summer arra ösztönöz minket, próbáljunk meg kapcsolatot kialakítani velük, és figyeljük meg az igényeiket, mert azt garantáltan meg fogják hálálni.

Ha valaki az elején nem értette, hogyan lehet erről a témakörről életmódkönyvet írni, remélem, sokkal tisztábban lát már. Személy szerint imádom, ha valaki ilyen egyéni látásmódból, véleménnyel közelíti meg a műfajt, és a Barátom, a filodendron esetében ez tökéletesen működik is. Az (egyébként borzasztóan aktuális) üzenet egyértelműen átjön, és rengeteg hasznos gondolatot tartalmaz, amit érdemes elraktároznunk magunkban.

Összességében a Barátom, a filodendron kétségkívül hasznos és elgondolkodtató olvasmány, amit nem csupán a magukat crazy plant lady-nek vallók fognak imádni. Én magam nem lettem tőle növényőrült, de teljes mértékben megválaszolta azt a kérdésemet, mire és miért jó felhalmozni őket, így lehetséges, hogy előbb-utóbb az én szobámba is bekerült majd egy anyósnyelv vagy Monstera.

Értékelés


Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeret különböző életmóddal, életvezetéssel kapcsolatos, egyedi nézőpontokat, gondolkodásmódokat megismerni.

"A növények békével töltik el a lelkünket, bárhol képesek az otthonosság érzését nyújtani, és ha az otthonunk négy falán túli világot az otthonunknak akarjuk nevezni, akkor ehhez nem tudok jobb kiinduló lépést javasolni, mint azt, hogy kezdjünk el gondoskodni egy növényről."

Kiadás: Bookline (2020)
Oldalszám: 208
Eredeti cím: How to Make a Plant Love You (2019)
Fordította: Lévai Márta
Műfaj: életmód

Mindenki ​megérdemli, hogy megtapasztalja, milyen pozitív hatással van ránk, ha vannak növényeink, amelyekről gondoskodhatunk. A növények ugyanis nemcsak szépek és tisztítják a levegőt, de csökkentik a stresszt, a vérnyomást, és úgy általában is jót tesznek a testünknek és a lelkünknek is. A gondozásuk valójában mindfulness gyakorlat, amely révén megélhetjük, hogy a másokkal való törődés örömforrás.

Summer Rayne Oakes BARÁTOM, A FILODENDRON című könyve hiánypótló és egészen különleges kötet: nemcsak praktikus gyakorlati információkkal és tanácsokkal lát el bennünket, de újfajta szemléletmódot is képvisel. Útmutatásait követve megtanulhatjuk a növények nézőpontjából szemlélni a világot, modern fogyasztói igényeinket pedig fenntarthatóbbakkal cserélhetjük fel. A jutalmunk zöldellő kert, otthon, és egy kiegyensúlyozottabb, boldogabb élet.

„Lépjünk be hát a növények világába, és fedezzük fel, hogyan kezdhetünk neki a saját személyes zöld életterünk megteremtésének – az otthonunkban, a gondolatainkban és a szívünkben.”

Linkek: Moly || Goodreads || megrendelés

Neked mennyi növény van az életteredben?


Sosem volt még annyira divatosak a növények, mint napjainkban. Summer Rayne Oakes vidéki lányként került New York betonrengetegébe, ahol dzsungelt varázsolt a lakásából, hogy visszacsempéssze a természetet az életébe. Könyve, a Barátom, a filodendron nem csupán egyszerű növénygondozási kézikönyv, hanem egy újfajta szemléletet is megpróbál átadni az olvasóknak a növényekkel kapcsolatban. Tartsatok a Blogturné Klub bloggereivel és nyerjetek egy példányt a könyvből!

Nyereményjáték

A Blogturné Klub tagjai között is bőven akadnak igazi növényrajongók. A játék során megmutatjuk a(z egyik) kedvenc növényünket, nektek pedig csak annyi a feladatotok, hogy megírjátok a képen látható egyed nevét. Bármilyen verziót elfogadunk, legyen az a hivatalos latin, a magyar(ok), vagy akár az angol elnevezés. A lényeg, hogy azonosítsátok be nekünk a kép és az információ  alapján a példányt.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Származási helye: Nyugat-Afrika. Igazán kitartónak kell lenni, hogy ez a növény elpusztuljon – ezt szinte csak túlöntözéssel tudjuk elérni.



Állomáslista

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Metaforaszennyezésre! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés