Héctor García, Francesc Miralles: Icsigo-icsie

by - november 14, 2020


Amióta megismerkedtem Meik Wiking Hyggéjével, nem szokásom nemet mondani az életmódkönyvekre – különösen, ha az adott példány egy távoli ország, egy másfajta kultúra gondolkodásmódját tárja elém. Bár elsősorban a skandináv térségről szólók állnak közel hozzám, de az utóbbi időben egyre több távol-keleti témát feldolgozó irományba is belebotlottam. A Sinrin-joku, Wabi sabi, Ezerarcú Japán és társai kivétel nélkül nagy hatással voltak rám, ezért egyre bátrabban nyúlok már a hasonló életbölcsességeket terjesztő könyvekhez. Nem is volt kérdés, hogy Héctor García és Francesc Miralles Icsigo-icsiéje érdekelni fog-e. A szerzőpáros két korábbi, Ikigai-t körüljáró írása már régóta várólistás, így pedig csak még ígéretesebbnek tűnt a legújabb munkájuk.

De mi is pontosan az a bizonyos icsigo-icsie? A kifejezés értelmét már a borítón lévő szöveg is megelőlegezi számunkra, de sokkal mélyebb jelentése van, mint ahogy az elsőre tűnhet. Az icsigo-icsiét a japánok mintegy emlékeztetőként szokták használni arra, hogy minden pillanat egyszeri és megismételhetetlen; semmit sem élünk át kétszer ugyanúgy, ezért a jelen történéseivel valóságos kincsként kell bánnunk. És ezt csupán úgy tehetjük meg, ha a figyelmünk nem kalandozik el közben.

A könyv célja, hogy olyan életstílus felé tereljen minket, melyben megbecsüljük és kiélvezzük még az életünk jelentéktelenebbnek tűnő momentumait is. Amellett, hogy feltárja előttünk az icsigo-icsie értelmét és eredetét, segít abban is, hogy magunkévá tegyük és beépítsük a mindennapjainkba ezt a gondolkodásmódot. Ha pedig sikerül, az garancia arra, hogy a korábbinál teljesebb és boldogabb életet élhetünk – hiszen ha minden percnek értéke van, sokkal pozitívabb módon tekintünk a világra is.

A könyvet már önmagában kézbe venni is élmény. Rendkívül igényes kiadvány, mind a borítójának, mind pedig a tartalmának szépsége az egyszerűségében rejlik. A minimális súlya, átlagosnál kisebb mérete és rövidsége miatt akár komolytalannak is tűnhet, de meglepően tartalmas, sokoldalú irományról van szó, aminek megéri esélyt adni.


Kezdetben én is bizonytalan voltam – főleg, mikor észrevettem, hogy a szerkesztő több ponton is kijavította a szerzők téves ismereteit. Nem lényeges dolgokról volt szó, és csupán elenyésző mennyiségben fordult elő nem is Japánhoz kötődő tényekkel, ám megfordult a fejemben, mennyire bízhatok ezek után a könyvben leírtakban… A bevezetőn kívül azonban már nem történt ilyesmi, és a tartalom is egyre inkább magával ragadott, így a kételyeimről hamar megfeledkeztem.

Az Icsigo-icsie rengeteg értékes gondolatot és gyakorlati tanácsot is tartalmaz, ezért érdemes minimum cetliket, de inkább egy jegyzettömböt is a közeledben tudni olvasás közben. Mivel többféle aspektusból járja körül a témát, szerintem mindenki találhat benne valamit, amit igazán magáénak érez, amivel azonosulni tud, és azt megéri elraktározni a későbbiekre.

Engem a legjobban talán az fogott meg benne, amit és ahogyan a különböző jelenségekről ír. Egyik sem volt ismeretlen számomra, de még így is tudott újat, vagy legalább érdekeset mondani velük kapcsolatban. Az amor fati például úgy vált évekkel ezelőtt az életfilozófiám sarokkövévé, hogy egészen eddig a nevét sem tudtam (vagy, hogy egyáltalán van neki), a hedonista megszokás pedig az aktuális dilemmám legfőbb okozója – és erre könyv hívta fel a figyelmemet.

Mindemellett az Icsigo-icsie számos érdekességet, személyes történetet, és még mesét is tartalmaz, amelyek mind az életmód követésének jótékony hatásaira fókuszálnak. Szó esik például arról, milyen icsigo-icsiéhez kötődő rituálé volt Steve Jobs sikerének egyik forrása, vagy éppen milyen kreatív módon alkalmazhatjuk a dobókockát a döntéseink megkönnyítéséhez. Beszél arról is, hogyan használjuk az érzékszerveinket a pillanat minél teljesebb megéléséhez, vagy éppen, hogy az alapvető érzelmeink (öröm, félelem, bánat, harag) miképpen befolyásolják a múlthoz, jelenhez és jövőhöz való viszonyunkat.

Összességében az Icsigo-icsiét őszinte örömmel és elégedettséggel csuktam be, azzal a biztos tudattal, hogy ezt gyakran újra fogom még olvasni. Sokat adott nekem, és bízom benne, hogy mások is felfedezik maguknak – akár ennek a bejegyzésnek a hatására.

Értékelés


Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki még hisz abban, hogy léteznek igazán jó, gyakorlati tanácsokat is bőven tartalmazó életmódkönyvek.

"Minden megismételhetetlen pillanat egy kis boldogságoázis.
Sok kis oázisból pedig végül a boldogság tengere lesz."
Kiadás: Bookline (2020)
Oldalszám: 152
Eredeti cím: The Book of Ichigo Ichie (2018)
Fordította: Tomcsányi Zsuzsanna
Műfaj: életmód, önfejlesztés

Életünknek minden pillanata egyszeri és megismételhetetlen.
A japán icsigo-icsie annak művészete, hogyan hozhatjuk ki minden pillanatból a legtöbbet.
A japán teaszertartáshoz kapcsolódó icsige-icsie a jelen pillanat teljes átélését szolgálja. Segít értékelni a mulandó szépséget; megtanít, hogy mind az öt érzékszervünk segítségével miként horgonyozhatunk le a jelenben, s miként zárhatjuk ki a félelmet, a bánatot, a haragot és más negatív érzelmeket, amelyeket a múltra vagy a jövőre figyelés táplál. Az icsigo-icsiét gyakorolva észrevehetjük a véletlenek varázsát, s ezáltal értelmet adhatunk életünk egymástól független eseményeinek.
Mindenkinek a kezében ott lehet a kulcs, amely kinyithatja a kaput a mások iránti figyelem, a harmónia és az élet szeretete előtt. Ez a kulcs az icsigo-icsie.

Linkek: Moly || Goodreads || megrendelés



A japán icsigo-icsie annak művészete, hogyan hozhatjuk ki minden pillanatból a legtöbbet. A könyv segít észrevenni, hogy az életünknek minden pillanata egyszeri és megismételhetetlen. Tartsatok bloggereinkkel ezen a különleges turnén, és ne feledjétek, hogy a blogturné végén egy szerencsés olvasónk a Bookline Könyvek kiadó jóvoltából megnyerheti a könyvet!

Nyereményjáték

Mivel az Icsigo-icsie című könyv igyekszik rávezetni minket arra, hogyan változtathatunk az életünkön és az életmódunkon a jó irányba, úgy gondoltuk, hogy a játékunkkal felhívjuk a hozzá hasonló kiadványokra a figyelmeteket. Az állomásokon található borítórészletek alapján ki kell találnotok az életmódjavító könyvek CÍMÉT, és beírni a rafflecopter megfelelő rubrikájába! 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Metaforaszennyezésre! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés