Cassandra Clare, Wesley Chu: A ​mágia vörös tekercsei

by - november 28, 2020


A mai napig nem sikerült racionális magyarázatot találnom arra, miért tartogatom még mindig a várólistámon Cassandra Clare regényeit. A Végzet ereklyéi könyv formában számomra csalódást okozott, mégis, újra és újra előfordul, hogy nem tudok ellenállni a szerző friss megjelenéseinek. Lényegében ez történt A mágia vörös tekercseivel is. Szerettem volna találni egy olyan Árnyvadász történetet, amiért én is képes vagyok lelkesedni, az egyik kedvenc mellékszereplőm (Magnus) középpontba kerülése pedig ígéretesnek tűnt ebből a szempontból.

A mágia vörös tekercseiben Magnus és Alec éppen a közös európai vakációjukat töltik Párizsban, mikor váratlanul felbukkan egy régi ismerős. Tessa Gray nem szolgál jó hírrel: egy Karmazsin Kéz nevű, démonimádó szekta feltámadásáról számol be nekik, amit mielőbb likvidálni kell – lehetőleg még azelőtt, hogy a Klávé tudomást szerezne a dologról. A legaggasztóbb viszont az, hogy nagyon úgy tűnik, a szervezetet épp Magnus alapította – méghozzá viccből. A boszorkánymester viszont nem emlékszik rá, hogy ilyet tett volna, ami azt jelenti, hogy valaki kitörölte ezt az időszakot a memóriájából. Ha ez kiderül, alvilágiként a Klávé nem lesz kegyes vele, ezért rögtön cselekedniük kell.

A történet időben az Üvegváros és a Bukott angyalok városa (tehát a 3. és 4. Végzet ereklyéi-kötet) között játszódik. Ezt eleinte nehéz volt számomra kezelni, mivel nem friss az olvasási élményem, és teljesen összefolynak a sorozat eseményei. Nem emlékeztem, hol tartott a páros érzelmileg az Üvegváros végén, és az utolsó három részben történtek egyébként is sokkal élénkebben élnek bennem a korábbiaknál. Talán annak, aki el szeretné kezdeni A mágia vörös tekercseit, érdemes előbb átlapoznia a Végzet ereklyéit is, hogy képbe kerüljön, és teljes legyen az olvasási élmény.

Apró nehézséget jelentett az is, hogy félretegyem az Alec iránti, épp a Végzet ereklyéi végén elmélyült ellenszenvemet. Azok a dolgok ugyanis, amelyek miatt annak idején megharagudtam a karakterre, ennek a kötetnek az idejében még nem történtek meg. Bár ezek az elemek (mint az őrült féltékenysége Magnus exeire) itt is jelen vannak, de kevésbé zavaróak. Ellenben sokkal jobban megmutatkozott a karakter gyengéd és romantikus oldala, ami miatt sokkal szimpatikusabbá vált számomra. Ebben a történetben teljesen levetkőzte a mogorva, bizalmatlan oldalát, és végre valódi partnerként viselkedik. Sokkal érettebb, mint amilyen az eredeti sorozatban volt. És talán ennek a trilógiának a végére még meg is kedvelem.


Magnus viszont itt is hozta a formáját. Messze ő Cassandra Clare legszórakoztatóbb karaktere, aki még a legabszurdabb helyzeteket is képes feloldani valami frappáns megszólalással. Imádom azt, ahogyan szeret, és nagyon szimpatikus az, ahogyan hozzááll a kapcsolatokhoz. Miatta különösen szívmelengető érzés volt olvasni az Aleckel közös jeleneteiket.

Különösen szerettem a könyvben azt, hogy végre jobban is bepillanthatunk az alvilág mindennapjaiba. A hangsúly ezúttal kifejezetten a boszorkánymestereken volt, többen közülük nagyobb szerepet és egy-egy fontos jelenetet is kaptak a történeten. Egy teljesen új nevet, Sinjun Dzsungét is megismerjük, akinek a karaktere sokkal nagyobb jelentőséggel bír, mint gondolnánk.

A másik nagy erőssége a regénynek, hogy ismét felszínre hozza az alvilágiak és a nephilimek közötti problémákat. A cselekmény egyik mozgatórugója épp az, hogy Magnus még azelőtt szeretné megoldani a rejtélyt, hogy az árnyvadászok rájönnek a dologra. Tudja ugyanis, ha úgy bukik le, hogy nem tud magyarázatot adni a helyzetre, azt valószínűleg nem éli túl. Hiába volt pozitív hozadéka a Valentine-nal vívott háborúnak az, hogy felhívta a figyelmet az előítéletekre, ebben a történetben világosan látszik, hogy a változás lassú folyamat.

A könyv egészét tekintve se nem több, se nem kevesebb annál, mint amit a szerzőtől már megszokhattunk. Nem hiányzik belőle az akció, illetve sok mellékszereplővel (és köztük ismerős karakterekkel is) dolgozik, engem viszont továbbra sem tudott annyira magával ragadni. A rengeteg felesleges huza-vona és erőltetett dilemma miatt szerintem nincs olyan erőteljes dinamikája Clare írásainak, mint amit én egy fantasytól várok. De ennek is megvan a maga előnye, hiszen felhívja a figyelmet az egymással való kommunikáció fontosságára, mivel a szereplők tényleg minden felmerülő kétséget megbeszélnek egymással.

Összességében A mágia vörös tekercseit az Árnyvadász-univerzum rajongói biztosan imádni fogják. Magnus és Alec párosa verhetetlen, élmény a közös jeleneteiket figyelni, és remekül helytállnak főszereplőként. Sőt, talán még én is egy kicsit jobban megkedveltem Clare világát általuk. Felüdülés volt eltávolodni az árnyvadászok közösségétől, és egy kicsit más irányba kalandozni, alvilági karaktereket megismerni és az ő szemszögükből is látni a dolgokat.

Értékelés


Kinek ajánlom? Azoknak, akik már olvasták és szerették a legalább Végzet ereklyéi sorozat első három részét.

"Ahogy ellépett Magnus mellett, Alec egy pillanatra megállt, és félrehúzott egy önálló életre kelt hajtincset Magnus homlokából. Az érintése könnyű volt, gyengéd, de lezser, mintha fel sem tűnne neki, mit csinál. Magnus eddig észre sem vette, hogy a szemébe lóg a haja.
Lehajtotta a fejét, és elmosolyodott. Egészen szokatlan érzés volt, hogy valaki törődik vele, de úgy gondolta, hozzá tud majd szokni."
Kiadás: Könyvmolyképző (2020)
Oldalszám: 416
Sorozat: A legősibb átkok 1., Árnyvadász univerzum (Vörös pöttyös könyvek)
Eredeti cím: The Red Scrolls of Magic (2019)
Fordította: Kamper Gergely
Műfaj: (urban) fantasy, ifjúsági, romantikus

Magnus Bane boszorkánymester és Alec Lightwood együtt utazzák be a világot.

Magnus Bane csak egy jó kis vakációra vágyott Alec Lightwooddal, az árnyvadásszal – pazar európai körutazásra. Csakhogy jóformán meg sem érkeznek Párizsba, amikor előkerül egy régi barát, és híreket hoz egy Karmazsin Kéz nevű démonimádó szektáról. Egy szektáról, amit minden jel szerint Magnus alapított. Réges-régen. Viccből.

Magnus és Alec Európát átszelve veszi üldözőbe a Karmazsin Kezet és titokzatos vezetőjét, mielőtt a szekta még nagyobb kárt okozna. Ha nem lenne elég baj, hogy a romantikus vakációnak lőttek, lépten-nyomon démonokba ütköznek, és már azt sem tudni, ki a barát, ki az ellenség. Miközben az igazság után kutatva egyre nehezebb helyzetbe kerülnek, Magnusnak és Alecnek jobban meg kell bíznia egymásban, mint valaha – akkor is, ha így rég rejtegetett titkok kerülnek a felszínre.
Az árnyvadászok világában játszódó új trilógia első kötete.
Malec a javából! Élvezd fergeteges kalandjaikat!




Az Árnyvadász univerzum imádott párosa, Alec és Magnus végre megkapta a saját trilógiáját Cassandra Clare és alkotótársa, Wesley Chu tollából! Az első kötetről a Blogturné Klub három bloggere mesél, és ha szerencsés vagy, meg is nyerheted a regény egy példányát.

Nyereményjáték

A mostani játékunk során csodálatos idézeteket találsz, amik Alechez vagy Magnushoz köthetőek. A feladatod, hogy beírd a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy melyik Árnyvadász regényből idézünk. 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

"Magnus a tenyerébe temette az arcát.
– Vagy van itt egy csomó lány is, ha már úgy fest, hogy nálad a kenyér mindkét oldala vajas. Van egyáltalán olyan, ami nem izgat fel?
– A sellők – felelte Magnus az ujjai mögül. – Azoknak mindig olyan vízinövényszaguk van."


Állomáslista

11.27. Readinspo

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Metaforaszennyezésre! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés