Interjúfordítás - Holly Black A semmi királynőjéről

by - november 24, 2020

Holly Black A levegő népe trilógiája az egyik legkülönlegesebb és leglenyűgözőbb YA fantasy, amihez eddig szerencsém volt. Túlzás nélkül állítom, hogy a befejező kötete az év legjobban várt megjelenése volt számomra – és nagy szerencsémre nem is csalódtam benne. Mindemiatt úgy éreztem, szeretnék vele minél többet foglalkozni itt, a blogon, ezért ezzel az interjúfordítással búcsúztatom ezt a nagyszerű sorozatot.

Az eredeti, angol nyelvű Goodreads-es interjút itt éred el.

A termékeny fantasy regényíró és a tündérvilág szakértője, Holly Black végre elhozta nekünk a hihetetlenül népszerű A levegő népe című sorozatának fináléját.

A fordulatos trilógiában Jude Duarte, a tündérek által nevelt halandó, Black legkedveltebb főszereplője áll szemben Cardannal, a tündérek királyságának, Elfhonnak az áruló királyfiból lett királyával, akivel a lányt heves szerelemmel vegyes gyűlölet kapcsolja össze.

A rajongókat megőrítette a második könyv, A gonosz király függővége, amelyben Cardan elárulja és száműzi Jude-ot a halandók világába, rögtön azután, hogy Elfhon Nagykirálynéjává tette. A semmi királynőjében a sorozat középpontjában álló hatalmi harc is elmélyül, felfedve, milyen messzire képes elmenni Jude azért, hogy visszaszerezze, amit elvettek tőle, miközben Cardan érzéseit is próbára teszi.

Black, aki több mint 30 olyan gyerek- és ifjúsági könyv szerzője, mint amilyen az Átokvetők sorozat is, most elmondja, mit várhatnak A levegő népe rajongói a záró kötettől, mely karakterekről szeretett a legjobban írni, és mennyire valószínű, hogy alkot valaha valamit, amiben nincs semmi természetfeletti.


Óriási várakozás övezi A levegő népe befejező kötetét - az olvasók pedig rendkívül boldogok, hogy novemberre hozták a megjelenés dátumát. Mire készüljenek Jude és Cardan rajongói ezt a könyvet illetően?

Hát, Jude és Cardan nincsenek jó helyzetben A gonosz király végén. Jude a halandó világban van, és Cardan most először kísérli meg egyedül kormányozni Elfhont. Mindeközben Madoc szövetségeseket gyűjt a saját seregéhez. A helyzet messze nem ideális, de ez a harmadik könyv nektek szól.


Amikot elkezdted a sorozatot, tudtad, mi minden fog történni a három könyvben, és hogyan végződik majd a történet? Meglepett végül valamelyik karakter?

Sok mindent tudtam előre, de volt, ami meglepett. Különösen az, hogy terveztem valamit A semmi királynője közepére, és végül elvetettem azt egy másik dolog miatt, ami úgy tűnt, sokkal jobban illik a kontextusba.


Mit szólsz azokhoz a rajongókhoz, akik úgy gondolják, hogy Jude és Cardan kapcsolata alapvetően hatalmi harcból áll, aminek sosem lehet boldog befejezése?

Ez a hatalmi harc nyilvánvalóan az, ami egymáshoz vonzza őket, de bizalom nélkül a kapcsolatuk nyomorúságos lenne.



Hogyan érzel a sorozat befejezésével kapcsolatban? Óriási szenvedély jellemzi az olvasókat, és amennyire szeretik Jude-ot és Cardant, olyan mértékű ellenszenv alakult ki néhány másik karakterrel szemben. Feltehetően te is nagyon ragaszkodtál a karakterekhez, igaz? Melyikükről szerettél legjobban írni?

Talán Madocról. Szeretem az öreg, bölcs rosszfiúkat. Jude-ról és Cardanról nagy élvezet volt írni, csakúgy, mint Viviról, Csótányról, Bombáról, Nicasiáról, de még Locke-ról is. Mindegyikük szórakoztató a maga módján.


Úgy tűnik, hogy a három könyv címe felborítja azt a megszokott hierarchiát vagy rendet, amelyben a herceg, a királynő és a király következik egymás után. Ez szándékos volt?

Igen, szándékos volt, de egyaránt igazodott a történet fordulataihoz is. A gonosz király vége nélkül A semmi királynője címnek közel sem lett volna annyi értelme.


Hogy érzed, ha könyvet vagy könyvsorozatot írsz, az mindig a tündérvilágban fog majd játszódni?

Egyértelműen úgy tűnik!


Lesz még olyan könyved, ami Elfhonban játszódik?

Talán, azt hiszem...


Szerinted fogsz írni valaha olyan könyvet, amiben nincs természetfeletti elem?

Nem hinném. A Doll Bones című könyvem a leginkább ilyen, és kétlem, hogy valaha újra ennyire közel jutok ehhez.



Nemrég egy kis időre visszavonultál Görögországba, hogy az írásra koncentrálhass. Hogy ment? Mondasz valamit arról, amin most dolgozol, vagy amin legközelebb fogsz?

Görögország nagyszerű volt. Az étel pazar, a táj gyönyörű, a társaság pedig csodálatos volt. De amikor új projektbe kezdek, mindig azt gondolom, hogy képes leszek rögtön fejest ugrani bele, de amit ott találok, az többnyire még mindig csak egy kidolgozandó ötlet. Rengeteg vázlatot csináltam, de nem tudom, mennyit fogok használni belőle a végső projekthez. És amint kitalálom, mit fogok legközelebb alkotni, azt is elárulom nektek!


Kérlek, ajánlj nekünk könyveket, amiket nemrég feleztél fel, vagy olyan címeket a várólistádról, amelyeket már nagyon szeretnél elolvasni!

A nemrég olvasott és imádott könyveim, vagy amiket már régóta el szeretnék kezdeni: Leigh Bardugo első felnőtt könyve, a Ninth House; Kim Liggett A tizenhatodik éve; Libba Bray Diviners sorozatának nagyszerű befejezése, a The King of Crows; Tochi Onyebuchi War Girls-e, Renée Ahdieh The Beautifulja; és Rainbow Rowell Wayward Sonja.


Ha szeretnéd megrendelni a könyvet, itt megteheted.
A fanartok Pinterestről származnak.


A semmi királynője Holly Black lenyűgöző fantasy sorozatának, A levegő népének várva várt záró epizódja, amelyet idén év végén a Könyvmolyképző kiadó gondozásában olvashatunk. A magyar kiadás egy bónuszt is tartalmaz: helyet kaptak benne azok az izgalmas levelek, melyeket Cardan írt Judenak. Tartsatok velünk a turnén, és játsszatok a nyereménykönyvért!

Nyereményjáték

A játék fókuszában a sorozat szereplői lesznek. Ahhoz, hogy megnyerhessétek a könyv egy példányát, nincs más dolgotok, mint a bejegyzések szövegében kiemelt betűkből összeállítani egy karakter nevét, és azt beírni a Rafflecopter dobozba.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Metaforaszennyezésre! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés