Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten

by - november 20, 2020


A magyar kortárs ifjúsági irodalom egyik legnépszerűbb regénye, Böszörményi Gyula Leányrablás Budapestenje a leghosszabb ideje várólistán lévő könyveim egyike volt. Nem tudnám megmagyarázni, miért halogattam ilyen sokáig. Talán nem akartam csalódni benne úgy, hogy közben a fél ország rajong érte, vagy csupán valahogy mindig akadt más, jobb és sürgősebb olvasnivalóm… A lényeg viszont az, hogy most végre bepótoltam a súlyos elmaradásomat. Hála a sorozat nemrég megjelent hatodik epizódjának, a Barnum-rejtélynek, képtelen voltam tovább halogatni Mili és Ambrózy báró kalandjainak megismerését – és a legkevésbé sem vagyok csalódott sem a történet, sem pedig Böszörményi stílusa miatt.

A regény a Millennium évében, 1896-ban indul, amikor is a főszereplőnk nővére, Hangay Emma felutazik Budapestre, a honfoglalás ezredik évfordulója alkalmából megrendezett ünnepségekre. Mindenkit megdöbbent, mikor másnap hirtelen nyoma vész a lánynak. A rejtélyre talán nem is derülne fény, ha nem érkezik egy titokzatos távirat a családhoz 4 évvel az eset után. A benne leírtak minden korábbi feltételezést és magyarázatot – amellyel a rendőrség próbálkozott – felülírnak, ezért a húga, Emília úgy dönt, Budapestre indul, megkeresni a testvérét.

A Leányrablás Budapesten már első fejezetben teljesen megvett magának. Mivel a kezdés előtt nem olvastam el a fülszöveget, teljesen váratlanul ért az, mi történik Emmával – és milyen hirtelen! Remek trükk volt Böszörményitől, hogy az eseményt megelőző 10-20 oldalas felvezetés túlságosan lassúnak és vontatottnak hat, ezért hatalmasat képes ütni a lány eltűnését leíró jelenet. Innentől kezdve már nagyon nehezemre esett letenni a könyvet. A történetbe ezen a ponton bekapcsolódó Mili személyiségét, illetve az egyre izgalmasabban végződő fejezeteket látva hamar biztossá vált, hogy én magam is imádni fogom ezt a könyvet.

Mili éppen az a típusú főszereplő, akit kifejezetten kedvelek egy történetben – és nem csupán ifjúsági műfajban. Már a legelején megmutatkozik, mennyire éles eszű és talpraesett lány, akire a kora ellenére is remekül képes helytállni a legkülönbözőbb helyzetekben.

A meglepetések azonban itt még nem értek véget – megdöbbentő volt számomra látni, mekkora hangsúlyt helyezett Böszörményi a korhűségre, pláne egy ifjúsági regényhez képest. A korszak hangulatának és társadalmi viszonyainak szerintem hiteles ábrázolása mellett hatalmas pluszt adott, hogy a szöveg illeszkedik az akkori nyelvezethez, beszédstílushoz. Számtalan, a nyelvünkből már régen kikopott kifejezést használ (pl. gigerli, gardíroz, redingot), amelyek jelentését megmagyarázza lábjegyzetben, illetve a cselédek tájszólásban, az úri nép pedig modorosan beszél. Bizonyos szereplői ráadásul a való életben is létező személyek voltak. Iszonyatos mennyiségű kutatómunka kellett ahhoz, hogy a szerző mindezt megvalósíthassa, de maximálisan megérte.

Összességében a Leányrablás Budapesten egy lenyűgöző és élvezetes olvasmány, ami megérdemli a sikert és a népszerűséget. Bár a korszak nem a kedvencem sem a magyar, sem az egyetemes történelemben, de a hangulata így is magával ragadó. Alig várom, hogy legyen időm nekiesni a sorozat többi tagjának is – remélem, legalább ennyire imádni fogom őket is!

Értékelés


"– Róza néni azon ősi házisárkányok rendjéből való, akik fiatal leányokat rabolnak, és a barlangjukban halálra hímeztetik őket."
Kiadás: Könyvmolyképző (2014)
Oldalszám: 334
Sorozat: Ambrózy báró esetei 1. (Vörös pöttyös könyvek)
Műfaj: ifjúsági, krimi, történelmi fikció

Budapest, ​1896.
A város a millenniumi ünnepségek lázában ég. A békebeli Monarchia minden zugából tízezerszám tódulnak az emberek, hogy megcsodálják az ezeréves Magyarország egybehordott kincseit. Köztük van a Marosvásárhelyről érkezett, 16 éves Hangay Emma kisasszony is, akinek a rendezvények második napján nyoma vész.

Négy évvel később titokzatos távirat érkezik az azóta is gyászoló, idős édesapa, Hangay Árpád címére: a különös üzenetet Emma, a rég halottnak hitt lány küldte! Az ekkor 17 éves Mili kisasszony, Emma húga azonnal a fővárosba utazik, hogy nővére keresésére induljon.

A talpraesett, éles eszű lány nem sejti, hogy midőn felszáll a vonatra, rémálmokhoz hasonló kalandok sora veszi kezdetét, melyek kibogozásában egyetlen támasza a jó hírű, ám igen zord természetű mesterdetektív, Ambrózy Richárd báró lesz.


Te olvastad már a sorozatot?


Folytatódik a nagy sikerű Ambrózy báró esetei sorozat, a legújabb rész, A Barnum-rejtély idén novemberben érkezik a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából. Ha kíváncsiak vagytok, hogy miképpen nyomoz a kedvenc szoknyás detektívünk ezúttal egy nagyon különleges helyszínen, ráadásul nem is akármilyen segítséggel, akkor tartsatok velünk, és játsszatok a kiadó által felajánlott példányért!

Nyereményjáték

A történet ezúttal egy cirkuszba kalauzol el minket, éppen ezért a játékunk is ehhez a helyszínhez fog kapcsolódni. Minden állomáson találtok egy borító részletet olyan könyvekből, amelyek cirkuszban játszódnak, a feladat pedig, hogy megfejtések, melyik könyvről van szó. A Rafflecopter doboz megfelelő sorába a könyv szerzőjének nevét és címét várjuk!

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


Állomáslista

11.20. Readinspo (Leányrablás Budapesten)
11. 22. Zakkant olvas

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Metaforaszennyezésre! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés