Corinne Giampaglia: Ella és a téli varázs

by - november 28, 2020


Az Ella és a téli varázs merő véletlenségből került hozzám. Nem állítom, hogy nem volt kellemes meglepetés egy ilyen gyönyörű potyautast találni a csomagomban, és ha már így alakult a dolog, semmiképp sem szerettem volna visszautasítani a lehetőséget, hogy megismerkedhessek vele. Annyira kevés karácsonyi könyv van azokban a műfajokban, amiket szeretek, hogy ilyenkor lényegében bármit szívesen bevállalok – még akkor is, ha a célközönség életkora egyes számjegyű.

A könyv a kis Elláról szól, aki nem képes hinni a karácsonyban. Az ünnep közeledtével egyre inkább úrrá lesz rajta a szomorúság, ahogy látja, hogyan szellemül át a családja minden tagja. Az édesanyjának azonban erre a helyzetre is van megoldása: odaadja neki a nagyanyja karácsonyra hangolódásról szóló könyvecskéjét. A praktikákkal Ella végre képes meglátni az ünnep szépségeit: a süteménysütés, a Luca-nap és a téli napforduló megtartása, a karácsonyfa kiválasztása mind sokat hozzátesznek a kislány hangulatának javításához. A lelkesedését már csupán az tudja elrontani, hogy eltűnik legszebb csúcsdíszük. Ella bánatában elindul sétálni az erdőbe, és az állatok társaságában lel vigaszra.

A történet azért különös, mert szerintem gyerekek esetében elég ritka, hogy a karácsonyt bármilyen módon negatív érzésekkel, asszociációkkal kössék össze, ám nem árt, ha valahogyan mégis felhívják a figyelmüket ennek a jelenségnek a létezésére. Akár a szüleiken, akár később magukon tapasztalják ugyanezeket a tüneteket, ezután tudni fogják, hogy ez teljesen rendben van, és létezik rá megoldás is.

A könyv egy estés program a maga 40 oldalával. Rengeteg kép és elenyésző mennyiségű szöveg van benne, ezért már a 4-5 éves törpéknek is élvezetes lehet. A történet végtelenül egyszerű és nem is túl részletes, ezért szerintem fejben azért ki kell egészíteni – de legalább beindítja a fantáziát.

A legnagyobb erőssége viszont egyértelműen az illusztráció. Corinne Giampaglia maga készítette a vizuális részét is, ami egyszerűen lenyűgözőre sikerült. Túlzás nélkül ez az egyik leggyönyörűbben illusztrált mesekönyv, amit valaha láttam.

Összességében az Ella és a téli varázs egy aranyos, szívmelengető karácsonyi történet, ami nem csak az elolvasásával, de a tartalmának valóságba való átültetésével is teremthet programot a családnak. A saját gyerkőc még messze van, de a tágabb famíliába hamarosan érkező jövevénnyel mindenképpen tesztelni fogom ezt a könyvet néhány év múlva. :)



Kinek ajánlom? Elsősorban kisgyerekes családoknak, akik keresnek egy csodaszép és igazán hangulatos karácsonyi könyvet.

Kiadás: Manó könyvek (2020)
Oldalszám: 40
Eredeti cím: Ella, l'orso e la neve (2019)
Fordította: Todero Anna
Műfaj: gyerekkönyv, mese

A kicsi Ella messze északon él, egy hegyi falucskában, ahol mindig fehér hó borítja a házak piros tetejét. Közeleg a Karácsony, a kislány családja feldíszíti a házat, ám Ella szomorú, úgy érzi, az ünnep varázsa eltűnt. Elérkezik a Szenteste, és miközben mindenki vidáman készülődik, a kislány kisurran a kertbe…

Linkek: Moly || Goodreads || megrendelés


A Manó Könyvek jóvoltából idén egy igazán aranyos karácsonyi történetet olvashatunk Elláról, aki idén valahogy nem érzi át az ünnep hangulatát. Corinne Giampaglia meséje, a gyönyörű illusztrációk, na és persze a karácsonyi hangulat minden korosztálynak megdobogtatja a szívét, és ott a helye minden karácsonyfa alatt. Ha te is szeretnéd megismerni ezt a szép történetet, tarts bloggereinkkel, ha pedig játszol is velünk, akár meg is nyerheted a könyv egy példányát!

Nyereményjáték

Mostani játékunkban ismert karácsonyi mesekönyveket idézünk fel, méghozzá úgy hogy a borítójuk egy-egy részletét mutatjuk meg nektek. A ti feladatotok az lesz, hogy kitaláljátok, mely mesekönyvhöz tartozik a borítórészlet, és ezt beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



Állomáslista

11.20. Utószó
11.28. Readinspo

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Metaforaszennyezésre! ♥


Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés