Phoebe Garnsworthy: Napi rituálék

by - december 03, 2022

Egyszer azt hallottam valahol, hogy a mai világban az emberiségnek nagyobb szüksége van a spiritualitásra, mint bármikor ezelőtt. Egyelőre nem tudok, és nem is szeretnék véleményt nyilvánítani ebben a kérdésben, de az biztos, hogy mélyen elgondolkodtatott ez a mondat. Aki jobban ismer, az valószínűleg tudja, hogy semmiféle vallásnak nem vagyok követője, de egy-két dologban azért hiszek. Hiszek például abban, hogy az életünket és a körülöttünk lévő világot energiák alakítják. És hiszek abban is, hogy a gondolatainknak teremtő ereje van. Mi több, szerintem a gondolataink segítségével képesek is vagyunk befolyásolni ezeket az energiákat – még ha csak minimálisan is.


A Napi rituálék pedig hasonló gondolatmenet mentén jött létre. A könyv feladata, hogy rávilágítson bennünket arra, hogyan tudjuk ezeket az energiákat a céljaink elérésére fordítani. Mindenekelőtt azonban arra fókuszál, hogy foglalkozzunk saját magunkkal: a mentális egészségünkkel, spiritualitásunkkal, az önelfogadással, önismerettel és az önszeretettel. Hiszen hiába kapunk meg mindent, amit szeretnénk, nem élhetünk teljes életet anélkül, hogy kibékülnénk saját magunkkal. És azok a bizonyos energiák ebben is tudnak segíteni.

A szerző első lépésként azt tanácsolja, jelöljünk ki egy pontot a lakásban, ahol ezentúl a spirituális tevékenységeinket végezni fogjuk. Ezután rendezzünk be egy oltárt bármilyen felületen, bármekkora területen. Ezt az oltárt akárhogyan díszíthetjük, de a középpontjában olyan tárgyak szerepeljenek, melyek az öt elemet képviselik: a vizet, a tüzet, a földet, a levegőt és a szellemet. Lehetnek ezek a tárgyak bármik (akár egy marék föld és egy tál víz is), a lényeg, hogy az összhatás teljes mértékben tükrözze a személyiségünket.

A könyv legeleje az energiákról, valamint a személyes kis oltárunk berendezéséről szól, az érdemi rész csak ezután következik. Ebben a szerző gyakorlatilag ötleteket ad arra, hogyan gyakoroljuk a spiritualitásunkat minden nap. Feldob különböző témákat, majd azokhoz kétféle feladatot rendel: egy gyakorlatit (amihez általában meg kell tenned valamit), illetve egy szellemit (ami lényegében naplózás – ezért érdemes tollat és füzetet is tenni a házi oltárra). Ilyen téma lehet a megbocsátás, manifesztáció, öngondoskodás, és bármi ehhez hasonló. A könyv végén pedig találunk néhány extrát, például önszeretettel kapcsolatos mantrákat, vagy telihold/újhold-rituálés gondolatokat.

A Napi rituálékat tehát érdemes nem a polc mélyére süllyesztened, ugyanis a koncepció szerint minden nap fel kell csapnod valahol, és teljesíteni azokat a feladatokat, ahol éppen kinyílt a könyv. Természetesen rajtad múlik, pontosan hogyan használod, megcsinálod-e például mindkét gyakorlatot, vagy csupán az egyiket, esetleg kitalálsz sajátot a téma mentén. A lényeg, hogy ez egy olyan könyv, amely interaktivitásra sarkall. Nem arra való, hogy egyszer elolvasd az elejétől a végéig, hanem, hogy rutinszerűen használd.

A szerkesztést illetően kifejezetten tetszett, hogy a “fejezetcímek” mantrának is tökéletesen megfelelők – de egyébként megerősítésnek nevezi őket. De igazán csodálatossá csak az teszi a könyvet, hogy tele van elképesztő illusztrációkkal, amelyek nagyrészt spirituális szimbólumokat ábrázolnak (pl. kristály, ülő Buddha, mandala, absztrakt virágok…).

Egyedül amiatt érzek leheletnyi csalódottságot, hogy túl rövidre sikerült a kötet. A körítés igencsak csekély, rengeteg potenciál lett volna még a bővítésében – a holdfázis-rituálék például mindössze egy-egy oldalt kaptak, pedig arról szívesen olvastam volna hosszasan. Illetve maguk a “fejezetek” (megerősítések/feladatok/témák) is csupán 2-3 oldalasak átlagosan. Maga a kiadvány is inkább füzetnek néz ki, mint könyvnek, pedig szerintem a koncepció működőképes, és ennél többet érdemelt volna.

Összességében a Napi rituálék remek hozzávalója egy olyan spirituális utazásnak, melyben a főszereplő nem valamilyen istenség, hanem te magad vagy. A könyv teljes mértékben az önszeretetre, önfejlesztésre fókuszál, a célja pedig, hogy segítsen felépíteni egy olyan önmagadat, aki bármilyen álmát képes megvalósítani. A könyv önmagában nem sokat ad – csak úgy működik, ha ténylegesen megépíted a házi oltárodat, és azzal az eltökéltséggel végzed el a feladatokat is, amellyel megvetted a könyvesboltban.


Értékelés


Kiadás: Édesvíz (2022)
Oldalszám: 146
Eredeti cím: Daily Rituals (2017)
Fordította: Erdő Orsolya
Műfaj: önfejlesztő

Nyisd ​ki bárhol ezt a könyvet, és választ kapsz a kérdésedre!

Phoebe Garnsworthy, látnok és metafizikai szerző, a mindennapi életben rejlő varázslatot kutatja végtelen lelkesedéssel nap mint nap. Ebben a könyvében megosztja velünk a pozitív energia, az egészség, a boldogság, a szeretet és a béke megteremtéséhez és felerősítéséhez szükséges titkait.

Az itt található rituálék rendszeres gyakorlásával magasabbra emelheted a rezgésedet, és az elméd megtanul pozitívan gondolkodni az ébredéstől egészen az elalvás pillanatáig. Az élet áldásai miatt érzett elismerés és hála pozitív gondolatrezgéseket hoz létre. Ezeknek a felemelő megerősítéseknek a napi ismétlésével az elménk következetesen eléri az optimális rezgés magasabb frekvenciáit. Segítségükkel megtisztítjuk a régi gondolkodási mintákat, az időnket és a figyelmünket a jelenre összpontosítjuk, így új utakat nyithatunk meg a kiegyensúlyozott és boldog élet felé.
Minden megerősítés három további részből áll, ami segít még intenzívebben elsajátítani a benne foglalt üzenetet. Reggelente ébredés után nyisd ki véletlenszerűen a Napi rituálék könyvet, vagy válassz ki egy szót a tartalomjegyzékből, amely éppen abban a pillanatban megszólít. Olvasd el a pozitív megerősítést, majd hagyj időt magadnak arra, hogy átjárjon a benne rejlő igazság. Végezd el az ezután következő gyakorlatot, végül a naplózással megtanulhatod, miként építsd be az életedbe a szeretetteljes üzenetét.

Linkek: Moly || Goodreads || megrendelés

A recenziós példányt köszönöm az Édesvíz Kiadónak!

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés