Jayson Gaddis: Érd ​el a zéró szintet!

by - december 05, 2022

A konfliktus egy rendkívül izgalmas, ugyanakkor ingoványos terület az önfejlesztés kérdéskörében. Mindenki javítani szeretne a konfliktuskezelési módszerein, ugyanakkor, ha az elviekben működő, jól hangzó stratégiákat a való életben is alkalmazni kellene valakivel szemben, százból 99 ember megfutamodik. Rettegünk a vitáktól, különösen, ha épp a hozzánk legközelebb álló a másik fél. De ez teljesen természetes. Hiszen annak ellenére, hogy a konfliktus minden emberi kapcsolat természetes velejárója, a legtöbbünk nem tanulja meg helyesen kezelni őket. Én magam is borzasztó mintákat örököltem, hiszen a családunkban mindig is elképzelhetetlen dolog volt, hogy őszintén és nyíltan megbeszéljük egymással a problémákat. Ám én eltökéltem, hogy nem leszek ilyen ember.


Jayson Gaddis könyve kiváló választás azok számára, akik hajlandóak elrugaszkodni minden tanult mintától, hogy a végén valódi eredményeket érjenek el. Gaddig kitalált egy konkrét módszert arra, mit tegyünk, amikor a számunkra legfontosabb emberekkel veszünk össze. És mivel terápiára nem járhat hozzá mindenki, ezért könyvbe sűrítette, hogy a világ bármely pontján bárki hozzáférhessen ehhez a működő, tudományos érvekkel alátámasztott konfliktuskezelési stratégiához.

A zéró szint-módszer lényege a következő: addig dolgozz a probléma megoldásán, ameddig a benned lévő kellemetlen érzés egy tízes skálán 0-ra nem csökken (Gaddis a két szélső értéket “szétkapcsolódásnak” és “kapcsolódásnak” nevezi). Persze a dolog nem ilyen egyszerű. Meg kell tanulnod egy rakat pszichológiai-szociálpszichológiai tényt és szakkifejezést, hogy megértsd, miért reagálunk úgy a konfliktusra, ahogy, és milyen folyamatok játszódnak le bennünk ilyenkor. Mindezt azért, hogy élesben felismerhesd és a helyén kezelhesd ezeket.

Szinte bármit megteszünk, hogy ne veszítsük el ezeket a kapcsolatokat, beleértve a konfliktuskerülést, önmagunk elárulását, és az őszinteségünk feladását is. Érdekes módon ezek az alkalmazkodó stratégiák csak még több konfliktust teremtenek.

Gaddis módszerének elsajátításához kettő dologra lesz szükséged: kritikai gondolkodásra és érzelmi intelligenciára. Az egyik legfontosabb lépés ugyanis, hogy felismerjük a saját szerepünket a konfliktusban és az odáig vezető útban. Akkor állunk majd készen a megoldásra, amikor képesek vagyunk megérteni a másik fél nézőpontját, és felhagyunk a másik hibáztatásával. Éppen ezért úgy gondolom, a zéró szint nem csupán egy módszer, hanem gondolkodásmód.

A könyv egyik legnagyobb erőssége, hogy teljes mértékben követhető, befogadható a tartalma még a laikusok számára is. Az érdemi részt a szerző felhígítja a saját élettörténetével és a kliensei sikertörténeteivel. Így nem csupán hasznos, de szórakoztató és érdekes olvasmány is a közvetlen hangneme, személyessége miatt. A fordítás is remekül sikerült, igazán olvasmányos lett önfejlesztő könyv létére.

[…] amikor elkerülök egy külső konfliktust egy másik emberrel, akkor egy belső konfliktust hozok létre.

Fontosnak tartom kiemelni, hogy a kötet nem csak tájékoztat, de interaktivitásra is ösztönöz. Minden fejezet végén található néhány kérdés, amin elgondolkodhatsz, és a legjobb, ha még papírra is veted a válaszaidat. Sőt, arra is megkér a szerző, hogy oszd meg ezeket a gondolatokat valaki mással, hogy ő végigsegítsen az önfejlesztő utadon.

Összességében az Érd el a zéró szintet! egyértelműen kincset ér. Ha egyszer összeállítok egy listát a leghasznosabb önsegítő könyveimről, szinte biztos vagyok benne, hogy szerepelni fog közöttük. Még nem teszteltem élesben a módszert, de a párommal már megbeszéltük, hogy alkalmazni fogjuk a trükköket – és kifejezetten izgatott vagyok ezzel kapcsolatban. Elképesztően sok hasznos gondolatot tartalmaz, és nagy reményeim vannak ezzel a hozzáállással kapcsolatosan.


Értékelés


Kiadás: Kossuth (2022)
Oldalszám: 352
Eredeti cím: Getting to Zero (2021)
Fordította: Kaufmann Zsuzsa
Műfaj: ismeretterjesztő, önfejlesztő, pszichológia, tudományos

A ​legszorosabb kapcsolatainkban a konfliktusok ijesztőek, mert annyi minden forog kockán. Ha a konfliktus nem jól alakul, elveszíthetjük a házasságunkat, a családunkat vagy a munkánkat, amelyek mind a biztonsághoz és a túlélésünkhöz kapcsolódnak. Ezért szinte mindent megteszünk, hogy ne veszítsük el ezeket a kapcsolatokat, beleértve a konfliktus elkerülését, önmagunk elárulását, őszinteségünk beáldozását. A megoldatlan konfliktusok életünk minden egyes aspektusára hatással vannak, az önbizalomtól a fizikai és mentális egészségünkig.

Jayson Gaddis a párkapcsolatok tanácsadója, és a világ egyik vezető szaktekintélye a személyek közötti konfliktusok tanulmányozása terén. Gaddis közel két évtizede segít egyéneknek, pároknak és csapatoknak, hogy a legmélyebb konfliktusaiknak mélyére ássanak. Segít az embereknek meglátni a konfliktusokban rejlő bölcsességet, és azt, hogyan juthatunk el a nullához – hogy milyen „tiszta és világos” érzésünk van másokkal kapcsolatban, miután feldolgoztunk egy nézeteltérést. Olyan helyre juthatunk, ahol „nulla” a konfliktus.

Az Út a Zéró felé című könyvében Gaddis megmutatja az olvasónak, hogyan ne meneküljön tovább a kényelmetlen beszélgetések elől, hanem tanulja meg, hogyan dolgozza fel azokat. Vicces személyes történeteken, kellemetlen példákon, valamint hatékony eszközökön és készségeken keresztül felfedi, hogyan juthatunk el a szétkapcsolódástól a kapcsolódáshoz, az elfogadáshoz és a megértéshez. Ez a módszer felfrissíti a régi, megfáradt és berögzült konfliktusmegoldási megközelítéseket, és egy friss, egyszerű, felhasználóbarát útitervet kínál arra, hogyan dolgozzuk fel a konfliktusokat azokkal az emberekkel, akik a legfontosabbak számunkra.




Az ember társas lény. Mindenkinek szüksége van arra, hogy meghallgassák, támogassák és fontosak legyenek valaki számára. Ám minden emberi kapcsolatnak velejárói a konfliktusok is. Minden erőnkkel próbáljuk ugyan elkerülni őket, de lehetetlen. Jayson Gaddis viszont kínál számunkra egy megoldást Érd el a zéró szintet! című könyvében, amit érdemes meghallgatni. Tartsatok velünk, és játsszatok a nyereményként felajánlott könyvpéldányért!

Nyereményjáték

Játékunk során olyan szerzőktől mutatunk idézeteket, akiktől Jayson Gaddis is merített a könyv létrehozásához. A szerző nevét írjátok be a Rafi megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

"Kutatások kimutatták, hogy a naplóíráson keresztüli visszaemlékezés és a gondolatok kifejezése önmagában képes erősíteni az immunrendszert, a szívműködést, és fokozni az általános jóllétet."


Állomáslista

12.05. Readinspo

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés