Meik Wiking: A ​hygge otthon

by - december 28, 2022

Nem sokat kell gondolkoznom azon, melyik könyv megjelenését vártam legjobban az idén – vagy legalábbis az elmúlt félévben biztosan. Hiányzott már Meik Wiking stílusa. Az első három könyve egymás utáni években jelent meg, így ez a két évnyi kihagyás váratlan és cseppet aggasztó is volt. Tartottam tőle, hogy kifogyott a mondanivalóból, és nem hallunk többet a hygge “feltalálójáról”. Pedig én aztán tényleg bármit élvezettel olvasnék tőle, még a bevásárlólistáját is. De szerencsére az idei év vége meghozta nekem, amire már annyira vártam.


Wiking bácsi negyedik könyve, A hygge otthon már egy sokkal inkább hygge fókuszú olvasmány, mint amely irányba a szerző eddig haladt. A koncepció alapján ebben ahhoz kapunk segítséget, hogyan alakítsuk át úgy az otthonunkat, hogy abban minél inkább megélhessük a hygge-érzést. Bár korábban megtanultuk, hogy ez az életérzés nem korlátozódik a négy fal közé, de az otthonunk mégiscsak egy különleges hely, amelyre nagyobb ráhatásunk van, mint a publikus terekre.

Ennek a kötetnek a témája nagyon közel áll hozzám, ugyanis mindig is különösen fontos volt számomra az otthonom. Introvertált lévén rengeteg időt töltök a lakásunkban, és ezért eszenciális, hogy kényelmes és az igényeimhez maximálisan igazodó legyen a környezetem. És úgy gondolom, a koronavírusjárvány egyik hozadéka, hogy egyre több ember gondolkodik hasonló módon. Meik Wiking ezen könyve maximálisan osztja az otthonról alkotott felfogásomat, és nem is találtam benne olyan gondolatot, amely bármilyen módon távol állna tőlem.

A szerző beszél benne olyan konkrétumokról, mint a fények elhelyezéséről, a bútorok elrendezéséről, a terek kialakításáról… Ugyanakkor kevésbé gyakorlatias dolgokról is: a közös étkezések szerepéről vagy a körülöttünk lévő tárgyak okozta inspirációs hatásról. Azonban ez a könyv mégsem tekinthető lakberendezési útmutatónak. Valójában csak nagyvonalakban szól az otthon berendezéséről, mert a szöveg sokkal inkább egy újabb dicsőítő ódája a dán életszemléletnek. Az otthon témája csak a keretét adja Wiking hyggéről való elmélkedésének. Ez a tény ugyan eltöltött egy minimális csalódottsággal, ám mint mondottam volt feljebb, én bármit élvezettel elolvasok, amit ez az ember írt.

Összességében A hygge otthonnál semmi sem melengethette volna jobban a szívemet most, karácsony környékén. Rettenetesen örülök, hogy 2022 meglepett még ezzel a boldogságszigettel, amit ez a könyv nyújtott számomra, és most újra reménykedem benne, hogy Wiking folytatja jó hagyományát az évenkénti megjelenések tekintetében. Ajánlom bárki számára, akinek tetszettek Wiking korábbi művei. És bár hivatalosan nem folytatás, de azt javaslom, akként kezeljétek, és az eredeti Hygge-kötet ismerete nélkül ne induljatok neki az olvasásának.


Értékelés


Kiadás: Kossuth (2022)
Oldalszám: 272
Eredeti cím: My Hygge Home (2022)
Fordította: Vágó Nándor
Műfaj: életmód, ismeretterjesztő

Az otthon a kapcsolódás és a nevetés helye. Az a hely, ahol biztonságban érezhetjük magunkat, támogatásra és megértésre lelünk, és teljesen önmagunk lehetünk.

Meik Wiking legújabb kötetében elénk tárja, hogyan hat otthonunk kialakítása jóllétünkre, és hogyan válhat az életterünk – a dán hygge elvének alkalmazásával – olyan hellyé, ahol nemcsak élünk, hanem igazán boldogok lehetünk.

A koppenhágai Boldogságkutató Intézet új kutatásain alapuló könyv olyan egyszerű praktikákat mutat be, amelyekkel nagy változást érhetünk el: például mitől érezhetjük bármelyik helyiséget tágasabbnak, miért okoz több örömet a kerek étkezőasztal, és miért fontos a jó világítás.




Meik Wiking legújabb könyvéből megtanulhatjuk, hogy miként lehet a dán hygge alkalmazásával még meghittebbé tenni otthonunkat. A hygge otthon című kötetben a koppenhágai Boldogságkutató Intézet új kutatásainak segítségével tehetjük még jobbá életterünket. Tartsatok bloggereinkkel, és ismerkedjetek meg a legújabb praktikákkal, de ne feledjetek el játszani se, ugyanis a turné végén megnyerhetitek a Kossuth kiadó által felajánlott nyereménypéldányt a könyvből!

Nyereményjáték

Meik Wiking kötete sokféle tippet ad nekünk a tökéletes hygge otthon megteremtéséhez, így játékunk is erre koncentrál. Minden állomáson találtok egy betűhalmazt, amelyekből egy (vagy két) szó rakható ki, és ezek a dolgok kulcsfontosságú hozzávalói az otthoni hygge életérzésnek.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)

haup kárnpá


Állomáslista 

12.15. Zakkant olvas 
12.21. Readinspo

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés