Jay Shetty: A szerelem 8 szabálya

by - június 17, 2023

Jay Shetty külföldön sikeres podcaster, coach és influenszer, aki üzenetét az Indiában, zen szerzetesként töltött éveiben megtanultakra alapozza. A mondanivalója és személyisége teljesen levett a lábamról, amikor a Gondolkodj úgy, mint egy szerzetes című könyvét olvastam, ezért rettenetesen vártam már A szerelem 8 szabálya megjelenését. Ez az olvasmány arra az alapgondolatra épül, hogy felnövésünk során nem mindenki tanulja meg, hogyan kell jól szeretni egymást. Ez a könyv segít betekintést nyerni a szeretet mélyebb jelentésébe és iránymutatást ad arra, hogyan fejlesszük ezt a képességet. A szerző összeszedetten, átláthatóan és jól érthetően magyarázza el gondolatait a témában, ami segít a megértésben és a szeretet tudatosabb gyakorlásában.


A szerző nagyszerűen vegyíti a gyakorlati feladatokat, anekdotákat és tudományos magyarázatokat, ami megakadályozza, hogy a könyv száraz és tömény legyen. Ez a sokszínűség izgalmassá teszi az olvasási élményt és segít bevonni az olvasót a témába. A gyakorlati feladatok és tudományos magyarázatok hitelesebbé teszik a könyvet, és segítenek abban, hogy a tanultakat átültessük a mindennapokba.

Imádom, hogy ez a könyv sem nélkülözi Shetty szerzetesi éveiben megszerzett bölcsességeit. Ez a dimenzió tovább gazdagítja a könyvet, mélységet adva a központi témának, a szeretetnek. Mindemellett remekül visszaköszön a sorokon Shetty showman vénája, hiszen a szöveg felépítése és megfogalmazása nagy hatást gyakorol az emberre – persze csak ha eredetileg is nyitott a témára.

Az ego azzal tisztul a legjobban, ha el tudjuk engedni azt a vágyat, hogy mindenképp mi legyünk a figyelem középpontjában.

Jay Shettyt olyan embernek tartom, akitől valóban érdemes tanulni, mivel azzal, hogy megosztja a saját, személyes tapasztalatait és fejlődését velünk, rendkívül hitelessé válik az olvasó szemében. Rettenetesen üdítő egy ember – főleg egyfajta híresség – viszontagságos, mélypontokkal teli utazásáról, hibáiról, fejlődéséről olvasni. Ez azt az illúziót teremti, hogy jól ismerjük ezt az embert, és aki iránt hasonlóan érzünk, annak a tanácsait könnyebben fogadjuk meg.

Összességében A szerelem 8 szabálya tele van értékes tanácsokkal, de nem múlta fel számomra az előző könyvét. Képes volt újdonságot mondani a Gondolkodj úgy, mint egy szerzeteshez képest, még annak ellenére is, hogy nem nélkülözte az előző könyvből már jól ismert anekdotákat erről az életéről. Azt ajánlom, hogy először az elejétől a végéig olvasd el, mivel a gondolatai fokozatosan bontakoznak ki, és így könnyebb az összefüggéseket észrevenni. A fontosabb szakaszokat érdemes cetlikkel jelölni, hogy később könnyen visszatalálj hozzájuk. Ezután érdemes néhány havonta újra elővenni a könyvet és átolvasni a jelölt részeket. Ez segít a tartalom mélyebb megértésében és rögzítésében.


Értékelés



Kiadás: Libri (2023)
Oldalszám: 372
Eredeti cím: 8 Rules of Love (2023)
Fordította: Bujdosó István
Műfaj: önsegítő

Az élet egyik legfontosabb része a szerelem. Mégse tanít meg bennünket senki arra, hogyan is kellene jól csinálni. Gyakran úgy vágunk bele a kapcsolatainkba, hogy a romantikus filmeken és az innen-onnan felcsípett mintákon túl nemigen tudunk mire támaszkodni.

A nagy sikerű Gondolkodj úgy, mint egy szerzetes szerzője, Jay Shetty új könyvével ezt az űrt tölti be, és az ősi, védikus bölcsességet a modern tudással ötvözve nyújt útmutatót a szerelem minden szakaszához.

Nem megfoghatatlan, éteri fogalomként, nem is kliségyűjteményként mutatja be, hanem konkrét, megvalósítható lépéseket sorakoztat fel. Tanácsait követve kifejleszthetjük azokat a készségeket, amelyekkel képesek leszünk teljesebben megélni és gondosabban ápolni a szerelmet. Megosztja velünk a meglátásait arról, hogyan határozhatjuk meg magát a szeretetet, hogyan nyerhetünk vagy veszíthetünk együtt, és miképpen ne törjünk össze egy szakításban. A teljes párkapcsolati ciklust végigjárja, az első randevúktól az összeköltözésen át a lezárásig és az újrakezdésig, miközben segít elkerülni a hamis ígéretek vagy elérhetetlen vágyak csapdáját.

Jay Shetty nyolc szabályának alkalmazásával mindannyian megtanulhatjuk minden eddiginél jobban szeretni önmagunkat és a párunkat, az életünk pedig a megszokottnál boldogabbá és teljesebbé válhat.

Linkek: Moly || Goodreads || megrendelés



Jay Shetty külföldön már ismert coach és podcaster, nemrég pedig a magyar közönség is megismerhette a nevét a Libri Kiadó jóvoltából. 2021 végén jelent meg ugyanis hazánkban első könyve, a Gondolkodj úgy, mint egy szerzetes, melyben Shetty a zen szerzetesként töltött idejének tapasztalatait szedi össze. Ebben a könyvében a szerző most arra tanít meg minket, hogyan kell jól szeretni. Tartsatok velünk, ha kíváncsiak vagytok, mit gondolunk a könyvről!

Nyereményjáték

Játékunkban nem kell mást tenned, mint az állomásokon látható szempontok alapján írni egy címet, karakterpárost vagy szerzőt, aki számodra a legjobban prezentálta a szerelmet. Természetesen itt nincs jó és rossz válasz.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

könyv


Állomáslista

06.16. Readinspo

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés