Nelli Lahteenmaki, Nora Rosendahl: Én-könyv

by - szeptember 15, 2019


Fülszöveg

Életünk nem más, mint apró cselekedetek összessége, és minden döntés, még a legjelentéktelenebb is, alakítja. Ez az egyszerűségében is jelentős könyv bebizonyítja, hogy napi egy apró tett és döntés elég ahhoz, hogy az életünk rendezettebb, boldogabb legyen. A könyv szerzői között van agykutató, menedzsment-tanácsadó, fitneszszakértő és a népszerű sztárséf, Jamie Oliver is.


Kiadó: HVG könyvek
Év: 2018
Oldalszám: 228 oldal
Eredeti cím: The Book of You
Eredeti megjelenés: 2015
Fordította: Moharos Éva
Műfaj: életmód, önfejlesztő

Témák: #életmód #munkafüzet #önismeret #önfejlesztés

Linkek: moly |

Szerintem

Alapvetően nagyon szeretem az életmódkönyveket. Nem csak önmagunk megértésében, fejlesztésében segítenek bennünket, de a világnézetünket is szélesítik, így nem csoda, hogy évek óta folyamatosan részét képezik a várólistámnak. A műfajban a kiadók közül talán a HVG Könyvek termel a legtöbb példányt, ráadásul az ő köteteiket az egyik kedvenc blogom is promotálja, ezért már csak idő kérdése volt, mikor kerül a kezembe valamelyik. Az első élményem azonban óriási csalódás volt.

Kezdjük a pozitívumokkal, hiszen azokon hamar túl fogunk esni. A belső nem nyűgözött le, a külső viszont annál inkább: a mutatós, letisztult borító igényes szerkesztéssel párosul. Az oldalak színesek, tele inspiráló, hangulatos képekkel, és ez együtt remek összhangot alkot. Egészen az első ötletig a szöveg is ígéretes, az elején ugyanis bemutatják azokat a szakembereket, akik hozzájárultak a kötet megszerkesztéséhez, és akik között Jamie Oliver is megtalálható (természetesen étkezés témában).

A könyv célja az, hogy a 365 darab ötlettel arra inspiráljon, minden nap tegyél meg valami apróságot önmagadért. A probléma ott kezdődik, hogy ennek a 365 darab ötletnek a többsége valójában az előzőek ismételgetése, különbözőképpen megfogalmazva. Legalább is jobb esetben. Mert előfordult, hogy valamelyiket szóról szóra kimásolták.

A probléma azonban nem merül ki ennyiben. Ha egy kötet elkészítésében Jamie Oliver és hozzá hasonló szakértők vesznek részt, az ember a tartalmat tekintve kissé többet vár holmi "ágyazz be reggelente", "sétálj" és "dobd ki az elhasznált buszjegyet" kaliberű tanácsoknál - márpedig sajnos az Én-könyvben mást nem kapunk. Persze tisztában vagyok vele, hogy mindannyian mások vagyunk, de tényleg nem tudom, kinek kell még azt elmondani, hogy a gyorsétterem nem egészséges, vagy hogy a munkában muszáj néha szünetet tartani.

A könyv lényege tulajdonképpen kimerül 3 agyonismételgetett klisében: sportolj rendszeresen, étkezz egészségesen és szánj elég időt magadra, mert csak így leszel testileg és lelkileg egyaránt rendben. Önmagában ezek valóban fontos mondanivalók, és a folyamatos ismételgetésükkel a cél az, hogy minden nap emlékeztessük magunkat rájuk, illetve minél jobban tudatosítsuk, azonban az Én-könyv esetében sajnos mindez nem jön át megfelelően.

Értékelés


A tartalma egy az egyben megegyezik bármelyik lifestyle blogéval, márpedig ha hasonló kontentre vágyom, nem a 4000 forintos könyvhöz, hanem az ingyen és bérmentve elérhető weblapokhoz fogok nyúlni.

Kinek ajánlom?

Ha mindezek után esetleg még maradt valaki, akit érdekelne: annak, aki rendelkezik könyvtári olvasójeggyel, mert megvenni semmiképpen sem érdemes.

Te olvastad már?

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Metaforaszennyezésre! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés