Jen Calonita: Ne érezz, ne kérdezz!

by - június 26, 2020


Sohasem rajongtam különösebben a Jégvarázs világáért. Nem a korosztályom miatt - 13 éves voltam, mikor megjelent az első film -, sokkal inkább a körülötte kialakult, néha kicsit túltolt kultusz ijesztett el attól, hogy jobban megkedveljem. Bár szívesen megnézem néhanapján, de alapvetően van bennem egyfajta enyhe idegenkedés ettől a történettől. Igaz, egyértelműen nekem való lenne: szeretem a telet, a hideget, a havat, ráadásul erősen vonzódom a skandináv/északi jellegű dolog felé.

Érdekes módon ennek a retelling könyvnek a létezése sokkal jobban fellelkesített, mint önmagukban a Jégvarázs-filmek valaha. Habár eddig csupán Christo Egy birodalom végzetét olvastam ebben a műfajban - és az sem volt kiemelkedő élmény -, nagyon izgalmasnak tartom a gondolatot, hogy a már jól ismert mesék, a régi gyermekkori kedvenceink egészen új megvilágításba kerüljenek. Alig várom, hogy a Sorsfordító történetek (Twisted Tales) többi része is megjelenjen - akármelyik kötet angol fülszövegébe beleolvasok, mindegyik alapötlet zseniálisnak tűnik!

Pontosan így éreztem a Ne érezz, ne kérdezz!-el kapcsolatban is. Elég volt a fülszöveg első mondata ahhoz, hogy tudjam, ez engem egészen biztosan érdekelni fog: “Mi lett volna, ha Elza és Anna nem is ismerik egymást?”... Annyi, de annyi potenciál van ebben az egyetlen gondolatban, és el sem tudtam képzelni, hogyan tervezi az író ezt kivitelezni. De ebben a részében nem is csalódtam - ez a könyv nagy erőssége.

Az alapgondolat szerint Elza ereje olyannyira veszélyes Annára, hogy a szüleik nem csupán a kastélyon belül választják el őket egymástól, hanem jóval drasztikusabb módszerhez folyamodnak. Míg az egyiküket örökbeadják, addig a másik lány továbbra is készül az uralkodásra a kastély falain belül - mindezt úgy, hogy az egymással kapcsolatos emlékeiket kitörölték. A királyi pár halála azonban mindent megváltoztat.


Ez az ötlet számomra a legnagyobb pozitívum ebben a regényben. Nem csupán logikus, de összességében talán egy csipetnyit hihetőbb és izgalmasabb is, mint a filmbeli események. Az eredeti történet lényege - az erős testvéri szeretet - ezáltal még jobban ki lett hangsúlyozva, hiszen hiába nem emlékeznek egymásra, a magány és a megmagyarázhatatlan hiányérzet mindkettejük életét végigkíséri. Az egymásra találás így még szívmelengetőbben és katartikusabban hat a végén.

Jó pont továbbá, hogy a szereplők jelleme, személyiségjegyei némileg kidolgozottabbnak hatnak a filmhez képest. Én személy szerint mindkét lány belső motivációját jobban átéreztem, de Anna önfejűsége és az Elza vállát nyomó teher is markánsabb itt. Ezen kívül a legtöbb mellékszereplő - mint Bronzország hercege, Hans, Kristoff - sem lett elhanyagolva.

Az igazság azonban az, hogy jóval többet vártam ettől a regénytől, mint amennyit végül nyújtani tudott. Lehet, hogy a zseniális alapötlet miatt túl magasra került a léc, amin nem segített a tény, hogy ez bizony mind történetvezetés, mind nyelvezet szempontjából a nálam jóval fiatalabb korosztálynak készült… De sajnos ettől eltekintve sem lehet elmenni amellett, hogy Jen Calonita túlságosan ragaszkodott az eredeti cselekményhez. Csupán a legszükségesebb elemeken változtatott, de egyébként nagyrészt olyan ez az írás, mintha a film forgatókönyvét olvastam volna - a párbeszédekkel együtt.

Összességében ezt a regényt nem éreztem olyan átütőnek, mint amit a fülszöveg ígért számomra. Sokkal több lehetőség volt benne, amelyek végül kiaknázatlanul maradtak. Ha már egyszer retellinget olvas az ember, véleményem szerint jóval több változást vár az eredeti történethez képest, tele izgalmas, kreatív ötlettel és új fordulatokkal. Kár, hogy ezt nem sikerült a legjobban kivitelezni.

Értékelés


Végül 3.5 csillagot kap tőlem. Ha valaki az elolvasására adnám a fejét (egyébként nem mondom azt, hogy ne, nem rossz regény ez, csupán az elvárásaim voltak túl magasak), én inkább kiegészítésként javaslom a filmhez.


Kinek ajánlom?

Bárkinek, aki idősebbként is értékelni tudja a meséket, illetve szereti, ha egy már jól ismert történetet valaki átír, újragondol. Jégvarázs-rajongóknak pedig egyenesen kötelező.

Kiadás: Manó könyvek (2020)
Oldalszám: 368
Kiadói sorozat: Sorsfordító történetek
Eredeti cím: Conceal, Don't Feel (2019)
Fordította: Herman Alexandra
Műfaj: fantasy, ifjúsági

Mi lett volna, ha Elza és Anna nem is ismerik egymást?

Egy napon Elza lesz Arandelle királynője. Rengeteg felelősséggel és elvárással kell majd megbirkóznia, a megválaszolatlan kérdésekről nem is szólva. Vajon milyen vezető válik majd belőle? Mikor kell kérőt választania? És vajon miért él benne régóta mélyen elrejtve az érzés, hogy egy nagyon fontos része hiányzik?

Szülei váratlan halála után Elzának hamarabb kell választ találnia az életét övező számtalan kérdésre, mint remélte. A királyság egyetlen uralkodójaként magányosabbnak érzi magát, mint valaha. Amikor azonban titokzatos erők lépnek működésbe, Elza elvesztett gyermekkori emlékei kezdenek visszatérni – képek jelennek meg előtte egy hozzá nagyon hasonló kislányról. Hogy kitöltse a benne lakozó űrt, Elza embert próbáló utazásra indul jeges királyságán át, hogy visszafordítson egy szörnyű átkot …, és megtalálja Arandelle elveszett hercegnőjét.

Linkek: Moly || Goodreads || megrendelés
Ti szeretitek a meséket most is?
Melyik a kedvencetek?
Olvastatok már retelling-jellegű könyveket?


A Jégvarázs című mese 2013-ben hódította meg magának a közönséget, azóta töretlen az emberek rajongása a rajzfilm iránt. Kicsik és nagyok egyaránt odavannak Elza és Anna nagyszerű történetéért. De vajon mi lett volna, ha a két lány egymástól külön nőtt volna fel és egyáltalán nem emlékezne egymásra? Mi történt volna akkor, ha nem a meséből ismert módon alakul a történet? A Manó Könyvek Kiadó gondozásában megjelent Sorsfordító történetek legújabb részéből ez is kiderül. Tartsatok velünk, merüljetek el a Jégvarázs világában és vigyétek haza a kiadó által felajánlott három nyeremény könyv egyikét.

Nyereményjáték

Mivel a Ne érezz, ne kérdezz című könyv a Jégvarázs című mesét dolgozza fel, így a játékot a mese legikonikusabb dala ihlette, amelynek a címe magyarul Legyen hó. Nincs más dolgotok, mint megkeresni minden bejegyzésben azt a szót, mely a hópelyhet rejti.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

06.22 Utószó
06.26 Readinspo
07.03 Dreamworld

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Metaforaszennyezésre! ♥

Talán ez is tetszhet még

6 megjegyzés

  1. Nem igazán vonzott a könyv, és az értékelésed megerősített abban, hogy ez valóban nem annyira az én világom, úgyhogy köszönöm.
    Ajánlom olvasásra az Árnyékkirálynőt, a Csók, pont jókort, illetve a Mentsük meg Júliát! mindegyik retelling :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem jó érzés olyat olvasni, hogy elvettem a kedvedet valamitől, de persze bizonyos szempontból így is segítek a bejegyzésekkel. Aki úgy gondolja, hogy a leírtak alapján nem tetszene neki az adott könyv, az inkább ne szerezzen magának kellemetlen perceket az elolvasásával. 😄
      Köszönöm az ajánlásokat, biztosan utánanézek majd a könyveknek. ❤

      Törlés
  2. Én imádtam a Frozent, bár a második részt még mindig nem néztem meg.
    Régóta szemezek a könyvvel is, ideje lenne beszereznem!
    Sajnálom, hogy számodra nem volt egy nagy élmény az olvasmány.:(

    Lillsz

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem, neked sokkal jobb élmény lesz! 💕
      A második filmet viszont javaslom, hogy minél hamarabb kerítsd sorra, mert fantasztikus. 😍

      Törlés
  3. Én imádtam a Frozent, erre a könyvre pedig nagyon kíváncsi vagyok. :)

    VálaszTörlés
  4. Én imádtam a Frozent. Kíváncsi vagyok erre a könyvre, egyből felkeltette az érdeklődésemet, a soraid pedig csak fokozták az érdeklődést.

    VálaszTörlés