Frank Schwieger: Odin és bandája

by - szeptember 20, 2020


Mindig is vevő voltam bármire, ami skandináv és északi, mégis, a mitológia valamiért csupán a közelmúltban keltette fel igazán az érdeklődésemet. Az elmúlt időszakban több olyan könyvet és sorozatot sikerült találnom, amelyben nagy szerepet játszik a mondakör, vagy éppen tömve van a rá vonatkozó utalásokkal (pl. Papp Dóra Bolyongója vagy a Vikingek), és egyre inkább zavart, hogy ezeket nem értem. Gondoltam, hogy ha már a későbbiekben amúgy is a térségbe tervezek cuccolni, ideje lenne végre behozni a lemaradásomat és utánaolvasni a dolognak. Az Odin és a bandája megjelenése ebből a szempontból éppen kapóra jött - leszögezem, volt azért előtte komolyabb szöveg is a kezemben, de egy Marvel-filmhez képest még ez a gyerekkönyv is mérföldekkel hitelesebb tájékozódási forrásnak számít.

Ha valakit maga a téma nem is hat meg, egyszerűen képtelenség szó nélkül elmenni a kialakítása mellett. Az első belelapozás alkalmával én rögtön beleszerettem Ramona Wultschner rajzaiba. Hihetetlenül igényes és részletgazdag módon ábrázolja az isteneket, először egy egész alakos illusztrációval, majd egy duplaoldalas bemutatással, mindig csupán egy adott karakterre fókuszálva. Ezután egy hosszabb-rövidebb novella következik, amelyek tulajdonképpen a skandináv mitológia válogatott mítoszai, gyereknyelvre adaptálva.

A könyvben 14 karaktert ismerhetünk meg bővebben. Az első felében az istenekre helyeződik a hangsúly: az olyan népszerű személyiségek, mint Odin, Loki és Thor mellett bemutatja a nagyfőnök nejét, Frigget, a szerelemistennőt, Freyját, a fiatalság istennőjét, Idunt, illetve a félkezű háborúistent, Tyrt.

Nagyjából a könyv felénél történik egy éles váltás, az ezután következő karakterek ugyanis már nem istenek. Skadi egy óriásnő, Andvari törpe, Brynhild valkűr, Regin, Sigurd, Thora és Ragnar pedig halandók, akik valamilyen szempontból különleges tettet vittek véghez. Az ő történeteik nagyon szorosan kapcsolódnak egymáshoz, tehát a kötet második felének novelláit mindenképpen sorban érdemes olvasni. Megjegyzem, ez az éles elkülönülés egy kicsit furcsa volt számomra - mintha elfogytak volna a bemutatásra alkalmas istenek, és jobb alternatívát nem talált volna a szerző a folytatáshoz. Én azért szívesen olvastam volna még Freyről, Baldurról, Heimdallról vagy akár Njördről is, de ők így csak említés szintjén kerültek bele a könyvbe.


Nagyra értékelem, hogy a különböző mitológiákat bemutató sorozatban a skandináv is szerepet kapott, hiszen ez még csak említés szintjén sem kerül elő az iskolában (sem általánosban, sem középben), pedig egyre több és több film, sorozat és könyv dolgozza fel a témakört. Ha rajtam múlna, az “általános műveltséghez” ez is hozzátartozna, de amíg nem reformálódik meg a magyar iskolarendszer, egy ilyesfajta olvasmány könnyen pótolhatja az elmaradásokat, és kialakíthatja a gyerekben az igényt arra, hogy később önállóan nézzen utána ezeknek a mítoszoknak. Bár én személy szerint annyira nem kedvelem ezt a mitológiát (pedig világéletemben szerelmes voltam a térségbe), de az tagadhatatlan, hogy túlságosan nagyszerű ahhoz, hogy ilyen keveset foglalkozzunk vele, mint most.

A humor nagy erőssége a kötetnek. Én személy szerint különösen imádtam az előszót - úgy van megírva, mintha Odin személyesen rendelte volna meg a novellagyűjteményt, hogy aztán ledobja a Földre, a halandók világába. (“De ha még egyszer el mertek felejteni minket, isteneket, Thort uszítom rátok a böhöm nagy kalapácsával, és akkor aztán annyi nektek!”)

Ugyanakkor a nyelvezettel nem értettem egyet: én túl szlengesnek, túl lazának találtam. El tudom képzelni, hogy a célközönség kifejezetten élvezi az ilyesmit, és talán még van is egy pozitív hatása abból a szempontból, hogy közelebb hozza hozzájuk a témát, de ilyenkor kicsit tartok attól, hogy átveszik ezt a stílust, főleg ebben a fogékony korban.

A szlengekért viszont szerencsére bőven kárpótolt az, hogy mennyire igényesen van összerakva a kötet. Rendkívül olvasmányos és szórakoztató a megfogalmazása, ami óriásit dob a hangulatán. A karakterek személyisége tökéletesen átjön a sorok között, tehát a célját maradéktalanul eléri. Mindemellett pedig edukatív, hiszen átfogó képet fest le a skandináv mitológiáról és világképről.

Összességében az Odin és bandája éppen az a könyv, ami kortól és nemtől függetlenül nagyon sok embernek örömet tudna okozni, és remélem, fog is a jövőben. Könnyen el tudom képzelni, hogy később a gyerekeim kezében köt majd ki (akár kiköltözünk a térségbe, akár nem) - de ez még bőven a jövő zenéje. Addig is időről időre biztosan belelapozgatok majd, csupán azért, hogy gyönyörködhessek a rajzokban.

Értékelés


Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki egy kicsit behatóbban szeretne megismerkeni a skandináv mitológiával, és kedveli a nála (jóval) fiatalabb korosztálynak szóló könyveket.

Kiadás: Kolibri (2020)
Oldalszám: 196
Eredeti cím: Ich, Odin, und die wilden Wikinger (2019)
Fordította: Veress Kata
Műfaj: gyerekkönyv, ismeretterjesztő

Ütős történetek a legrafkósabb és legtökkelütöttebb viking ászokról!
Szereted Thor, a szuperhős, Erik, a viking vagy épp Hablaty és Fogatlan történeteit? Itt az idő, hogy megismerj még több viking mítoszt, istent és hőst! Tudod-e, hogyan lopták el Thor, a tökfejű mennydörgésisten legendás kalapácsát? És ki lehet Hel, a depis szörnylány? Vajon miért van sárkány a viking hajók elején? Ha szívesen villognál egyedülálló mitikus tudásoddal, ez a könyv neked szól!

A viking mitológia legvadabb mondái vadiúj csomagolásban. Mítoszok első kézből – Odin, az ász nagyfőnök isteni parancsára!

Linkek: Moly || Goodreads || megrendelés
Ki a kedvenc karaktered a skandináv mitológiából?


A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Frank Schwieger mitológia újratöltve sorozatának legújabb kötete, az Odin és a bandája. Ennek örömére a Blogturné Klub nyolc bloggere útra kel, hogy Niflheimtől Midgardon át, túl a Világ szélén, egészen Asgardig felkutassa a legmenőbb viking sztorikat, és nem kisebb hírességeket mutasson be, mint Loki, a csínytevés istene, vagy maga Odin, minden istenek atyja.

Nyereményjáték

Játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek a viking mitológiát, ezért minden állomáson egy-egy idevonatkozó kérdéssel találkozhattok. Nincs más dolgotok, mint a helyes megoldást beírni a Rafflecopter megfelelő sorába, és reménykedni, hogy az istenek nektek kedveznek.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

A viking mitológiában kinek a napja péntek?

Állomáslista

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Metaforaszennyezésre! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés