Stephanie Garber: Finale

by - szeptember 29, 2020


Hónapokkal ezelőtt a Caraval a lenyűgöző borítójával hívta fel magára a figyelmemet, de igazán csak a Finale - akkor még - közelgő megjelenése győzött meg arról, hogy érdemes lenne mielőbb belevágnom az olvasásába. Bár sem az első, sem a második részbe nem lettem olyan szerelmes, mint az olvasók többsége, nem volt kérdés, hogy kíváncsi vagyok-e a történet befejezésére, pláne egy olyan függővég után, amivel a Legendary zárult.

A Finale azért különleges a trilógiában, mert nem egy újabb Caravallal folytatódik Scarlett és Donatella kalandja, hiszen az előző részben Legend, kihasználva Elantine császárnő váratlan halálát, úgy döntött, egy egészen más szerepben fogja kipróbálni magát - méghozzá a trónörökösében. De van egy másik bökkenő is: a Fátumok kiszabadultak évszázados rabságukból, és újra szabadon garázdálkodhatnak a világban, vagyis semelyik halandó nincs biztonságban. A sztorit tovább bonyolítja a lányok édesanyjának előkerülése, majd újbóli eltűnése, de a szerelmi életük is rendezetlen maradt a Legendary óta.

A Caraval hiányán kívül ugyancsak újdonság, hogy egy csak Scarlett és egy csak Tella szemszögéből játszódó kötet után a Finale-ban váltakozik a két nézőpont, ami színessé és változatossá teszi a regényt. Bár Donatellát sokkal jobb főszereplőnek tartom, már szinte hiányzott Scarlett és Julian folytonos, de szórakoztatóan aranyos huzavonája, amiből itt szerencsére bőven kijutott nekünk.

A kötet legizgalmasabb elemének a fiúkkal való kapcsolatukat tartom. Bár számomra érthetetlen, miért éppen egy ilyen jelentős és veszélyes játszma kellős közepén őrlődnek a szerelmi sokszögek megoldásán, de annyira megkedveltem mindegyik fiú személyiségét, hogy ezen már egy idő után nem akadtam fent. Mivel mind Scarlettnek, mind Tellának két választási lehetősége volt, izgalmas volt szurkolni, vajon végül ki mellett döntenek.

Összességében én is osztom azt a nézetet, miszerint a Finale a sorozat legkevésbé magával ragadó epizódja, de mégis ugyanannyira szerethető, mint az előző két kötet. De mint ahogy már említettem a Caraval értékelésében, valószínűleg túl későn, vagy nem a megfelelő életszakaszban találtuk meg egymást a történettel, mert abszolút látom, miért imádják annyian.

Értékelés


Kiadás: Kolibri (2020)
Oldalszám: 458
Sorozat: Caraval 3.
Eredeti cím: Finale (2019)
Fordította: Sepsi László
Műfaj: fantasy, romantikus

Egy szerelem, amelyért megéri küzdeni.
Egy álom, amelyért megéri meghalni.
Egy befejezés, amelyre megérte várni.

Két hónap telt el a legutóbbi Caraval befejezése óta. Két hónapja, hogy a Fátumok kiszabadultak egy elvarázsolt kártyapakliból, két hónapja, hogy Legend bejelentette igényét a trónra, és két hónapja, hogy Tella rájött: a fiú, akibe beleszeretett valójában nem létezik.
Amikor életek, birodalmak és szívek sorsa múlik rajta, Tellának el kell döntenie, hogy megbízik-e Legendben, vagy régi ellenségeként kezeli. Miután rábukkan egy titokra, amely fenekestül felforgatja az életét, Scarlettnek képessé kell válnia a lehetetlenre. Legendnek pedig meg kell hoznia egy döntést, amely örökre megváltoztathatja.

A Caraval véget ért, de minden idők legnagyobb játéka még csak most kezdődik. Ezúttal nincsenek nézők – csak nyertesek vagy vesztesek.

Linkek: Moly || Goodreads || megrendelés
Kedvet kaptál a Caraval világába való belépéshez?


A nagysikerű Caraval sorozat számos magyar és külföldi olvasó szívébe belopta magát. Ebben a részben a Dragna-testvérpár elindul utolsó kalandjára, amelyet már olyan régóta vártunk. Tartsatok bloggereinkkel, hiszen ebből a fantasztikus sorozatzáró kötetből egy nyereménypéldány csak rátok vár!

Nyereményjáték

A sorozatban számos szereplő megfordult már. Voltak, akiknek mindhárom kötetben fontos szerepük volt, és persze akadtak olyanok is, akik idő közben lemorzsolódtak. A ti feladatotok, hogy a bloggerek bejegyzésében kiemelt betűkből összerakjátok egy-egy szereplő nevét, ezt követően pedig írjátok be a helyes megoldást a Rafflecopter megfelelő sorába!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Állomáslista

09.25. Csak olvass!
09.29. Readinspo

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Metaforaszennyezésre! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés