Hogyan rendezem a könyvespolcom? || #TÉMÁZÁS

by - március 29, 2021


Nem meglepő módon talán az egyik legalapvetőbb kérdés könyvmoly-körben az, ki hogyan rendezi a könyvespolcát. Instagramon rengeteg csodás fotót és ötletet láttam már a témában, de bármeddig tudnám nézegetni őket. Egyszerűen csak jó érzés felfedezni másokén azokat a könyveket, amelyekért magad is rajongasz, amelyeket te is olvastál már vagy birtokolsz.

Vártam már, hogy én is megoszthassam veletek a sajátomat – csakhogy először szert kellett tennem egyre. A régi szobámba nem fért be polc, ezért a könyveim szekrényekben és fiókokban rejtőztek szerte a lakásban, de a költözéssel szerencsére ez a probléma is megoldódott. Az itt lévő beépített polcot ráadásul mintha kifejezetten az én könyvtáramra méretezték volna.

A Moly alapján egyébként jelen pillanatban 243 könyvem van, de ezek közül nem került fel ide mindegyik. Van körülbelül 20 eladásra szánt példányom, illetve néhány olyan is, aminek ingatag a helyzete, ezek továbbra is dobozban vannak. 5 könyv viszont azért hiányzik, mert kölcsönadtam őket.

Sajnos nem ez a világ legcsinosabb könyvespolca, de jelenleg örülök, hogy egyáltalán van mire felraknom a gyűjteményemet, és viszonylag egyben tarthatom őket. Nem is szeretnék belőle instagyanús rendszert faragni, a következő (nem olyan távoli) költözésemig ez így tökéletesen megfelel nekem.

Na de hogyan rendeztem?

Most a könyveim többnyire műfajok szerint vannak csoportosítva – kivéve a Könyvmolyképző kiadós példányaimat, mert azok olyan jól néznek ki egymás mellett, hogy mindenképpen egyben szerettem volna tartani őket. Sorozatokat nem szedtem szét, illetve törekedtem arra is, hogy egy szerző könyvei egymás mellé kerüljenek, de ez utóbbi nem minden esetben sikerült.


A műfajos csoportosítás fentről lefelé, balról jobbra haladva: gyerek- és mesekönyvek; ismeretterjesztő könyvek; életrajzok és önéletrajzok; pszichológiai; néhány kategória nélküli példány.

Második polc: felnőtt fantasy; sci-fi; életmód.


Harmadik polc: fikció (többnyire történelmi, vagy csak szimplán régi korban játszódó); történelemről szóló könyvek; még néhány felnőtt fantasy; karácsonyi könyvek.

Negyedik polc: ifjúsági és YA fantasy vegyesen; Könyvmolyképzős könyvek.


Ötödik polc: csak puhaborítós Könyvmolyképző.

Hatodik polc: maradék Könyvmolyképző; ifjúsági könyvek más kiadóktól; Shakespeare drámák; Helikon Zsebkönyvek; francia szótár; egyetemi tankönyv.


A bejegyzés kezdőképén pedig a komódom tetejét látjátok, ahova az aktuális olvasmányaimat szoktam pakolni. Ez viszont nem a jelenlegi állapot, mivel most e-könyvet olvasok – a kompozíció csak a fotó miatt született meg.

Te hogyan rendezed a könyvespolcodat? :)

Lesd meg a többiek könyvespolcát is:

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

12 megjegyzés

  1. Ó de csodás polc ez! Nagyon tetszik a rendszerezési metódusod is, nekem is nagyon fontos, hogy valami átlátható rendszerben létezzenek a könyveim. A tiéd elég hasonló az én rendszeremhez ( mondjuk nem most, most nálam káosz van :D )
    Éa ìgy van, nagyon egyetértek, szuper dolog mások polcait lesegetni :) köszi ezt a szuper betekintést a birodalmadba! :)

    VálaszTörlés
  2. Abszolút logikus az elrendezés, nekem is nagyon tetszik! :) És wow, hajszálra ugyanilyen francia szótáram van, én nagyon szeretem / szerettem. <3

    Nagyon jól mutatnak a sorozatok így együtt, és a színek is harmonikusak, nagyon szép polcod van! :) Btw, én is imádok az Instán könyvespolcokat nézegetni, ez szerintem valamiféle velünk született "dili" lehet. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! 😍
      Nagyon jó az a szótár, nekem volt már másik is, de ez az igazi.

      Törlés
  3. Olyan gyönyörű ez a francia szótár, én nem tanultam soha franciául, de komolyan elgondolkoztam, hogy nekem ilyen kell :D Egyébként kezdem sajnálni, hogy nincs nyilvántartásom arról, hány könyvem is van. És persze szuperek a képek, mint mindig.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, köszönöm! 💕
      Nem javaslom a franciát, brutál nehéz... Én még felsőfokúval sem merem azt mondani, hogy beszélek franciául.

      Törlés
  4. Aaa de gyönyörű és szisztematikus. Az én polcaimra is ráférne már egy rendrakás - hogy őszinte legyek.
    Legjobb program egy könyvmolynak rendezgetni a kincseit.❤

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! 😍💕
      Olyan kíváncsi lennék a te polcaidra is. *-*

      Törlés
  5. Nagyon jó ránézni a polcsoraidra, jól mutatnak együtt! :))

    VálaszTörlés
  6. Jó, hogy ilyen pontosan tudod a könyveid számát, meg a plusz-mínusz éppen ingatagokat is. Ha egyszer egy helyen lesz mind, én is szeretném valahogy jobban katalogizálni azért. :)
    Nagyon tetszik az elrendezés, jó ránézni a polcaidra. :)
    A "kategória nélküli" könyvekkel néha nehéz, én nem tudom hova tegyem őket, vagy mi szerint, viszont legalább könnyebben lehet közülük átcsoportosítani is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs sok könyvem, így könnyű, és már korán elkeztem rendesen vezetni a Molyon. 😊 Köszönöm! 🥰

      Törlés