Jenny B. Jones: Ott rám találsz

by - március 18, 2021


Már nem emlékszem, hogyan találtam meg ezt a könyvet – az legalábbis biztos, hogy sem külföldi bookstagramon, sem egyéb helyen nem futottam bele. Az viszont elég valószínű, hogy kizárólag azért döntöttem az elolvasása mellett, mert hamarabb szerettem volna megismerni a történetet, mint ahogy a filmadaptációja megjelenik. Még a fülszövegét is csak nagyjából futottam át, így egyáltalán nem tudtam, mire számíthatok tőle. Ám korábban megígértem magamnak, hogy könyves téren gyakrabban lépek majd ki a komfortzónámból, és olyan témákba, műfajokba is belekóstolok, amelyek alapvetően távol állnak tőlem. Eddig az esetek többségében bejött ez a módszer: rengeteg fantasztikus élménnyel gazdagodtam azóta, ám sajnos az Ott rám találsz nem tartozik közéjük.

Finley Sinclair egy gazdag amerikai család sarja. Úgy dönt, bátyjához hasonlóan a végzős évét ő is cserediákként fogja eltölteni Írországban. Az út azonban számára nem csupán kaland, hanem egyfajta tisztelgés Will előtt – a testvére ugyanis nemrég egy bombatámadás során életét vesztette a Közel-Keleten. Azonban Írország felé tartva, még a repülőn megismerkedik Beckett Rushsal, az ifjú tinibálvány színésszel, aki általában vámpírt alakít a legnépszerűbb filmekben. A két fiatal eleinte ki nem állhatja egymást, ám a történetük nem ér véget a leszállópályán.

Az alaptörténettel egyébként még nem is lenne semmilyen probléma. A gyászban és a félreértett hírességekben, mint témákban már eleve sok potenciál van, de a regény egyéb fontosabb mozzanatai, hangsúlyosabb elemei (mint az evészavar, önkénteskedés, idegen ország látnivalóinak felfedezése, hírnév árnyoldalai) is ígéretesek. A bajnak tehát nem az alapötlet a gyökere. A baj szerintem a kivitelezésben volt.

Kivitelezés alatt pedig erre gondolok:
  • Súlyos logikai bukfencek vannak a történetvezetésben. A szememet leginkább az szúrta, hogy a problémák, konfliktusok túl hamar oldódnak meg: az egyik pillanatban még fennálnak, a másikban pedig hirtelen megenyhülnek a szereplők, és épp az ellenkezőjét kezdik gondolni, mint 2 perccel azelőtt. Túl élesek ezek a váltások, és nincsenek benne valódi megoldások.
  • Némelyik karakter alapjában véve hiteltelen volt számomra. Ez egy-két mellékszereplő esetén nem lenne akkora probléma, de sajnos a főszereplőnk, Finley esetén éreztem ezt leginkább.
  • Szerintem sokszor a megfogalmazás sem volt igazi. Nem tudom, hogy ez a fordítón múlott, vagy ilyen az eredeti szöveg is – de igazából nem számít. A lényeg, hogy sajnos egyes részletek (leginkább a párbeszédek) nem hatottak természetesnek, gördülékenynek. Túl hivatalos, merev és néha már-már kisiskolás módon lettek fogalmazva.


Mint ahogyan említettem az előbb, Finley számomra a regény mélypontja. Eleinte szimpatikus volt, ám hamar idegesítő és ellentmondásos karakterré vált a szememben, akiben nem találtam semmi izgalmasat. Szerintem eleve teljesen más személyiséget szántak neki, mivel utólag a visszaemlékezéséből kiderült, hogy otthon, Amerikában magabiztos, közkedvelt lány volt, illetve a pompomcsapat tagjaként az iskolai hierarchia tetején állt. Ehelyett valójában egy visszahúzódó, önértékelési problémákkal küzdő lányt ismertünk meg benne, aki simán hagyja, hogy egy gonosz lotyó eltapossa (mindezt úgy, hogy ő maga mondja: pompomlányos múltjából adódóan tudja, hogyan kell megfélemlíteni másokat). Előéletet viszont lényegében nem kapott a szerzőtől (legalábbis mi, olvasók alig tudunk meg ebből valami konkrétat), pedig szerintem fontos lenne a történet szempontjából. De a kedvencem: egyszerűen iszonyú az, ahogyan az evésszavarát kezeli a végén – az egyik pillanatban még a betegség nevét sem képes kiejteni a száján, a másikban pedig már megoldása is van rá.

A regényt egyedül Beckett karaktere mentette meg valamennyire számomra. Ugyan eleinte hihetetlenül idegesítő és hiteltelen volt az, ahogy minduntalan felbukkant Finley mindennapjaiban, és mindig a legváratlanabb pillanatokban, de később a történet szerves részévé vált. Szerintem kifejezetten kedvelhető jellemet kapott, és a problémái is abszolút valósak, izgalmasak. Azt viszont sajnálom, hogy mellette szinte mindenki más eltűnt: kevés mellékszereplőt ismerhettünk meg részletesebben.

És végül még egy probléma: ugyan a regény rengeteg fontos témát érint (amelyek közül nem is sikerült mindet felsorolni), de ezeknek a nagy többségével elnagyoltan foglalkozik csak. Sajnos a szerző túl sok mindent szeretett volna belezsúfolni ebbe a 350 oldalba, így egy részét kénytelen volt feláldozni ilyen módon. A legjobban azt bántam, hogy ebbe a kategóriába került az evészavar is – csak említés szintjén van jelen, hogy Finley túlzásba viszi a sportolást, illetve számolja a kalóriákat, pedig ez egy nagyon súlyos helyzet, amit igenis az olvasó arcába kellene nyomni. Hogy ez teret kapjon, én a vallásosságból vettem volna el egy keveset, mert bár az is izgalmas, hogyan kérdőjelezi meg a főszereplőnk a hitét, és próbál visszatalálni hozzá, de ez annyira nagy szerepet kapott, hogy végül istenes regény lett belőle.

Összességében nem valószínű, hogy még egyszer kézbe venném az Ott rám találszot, de ennek okai között vannak egészen szubjektívek is. Éppen ezért azt mondom, hogy akit nem zavar a hangsúlyos vallásosság, illetve már minden igazán jó szerelmes YA regényt elolvasott, tegyen vele egy próbát bátran. A filmtől egyébként szerencsére nem ment el a kedvem, a trailer alapján elég jónak tűnik, és mintha (az A fiúknak, akiket valaha szerettemhez hasonlóan) éppen azokat a negatívumokat küszöbölné ki, amelyek számomra élvezhetetlenné tették ezt a könyvet.

Értékelés


Kinek ajánlom? Azoknak, akik szeretik elolvasni a könyvet, mielőtt megnézik a filmes adaptációját. És a film itt elég jónak ígérkezik szerintem.

"- Senki nem mondta, hogy az élet igazságos.
- Pedig lehetne az!"
Kiadás: Könyvmolyképző (2021)
Oldalszám: 344
Kiadói sorozat: Vörös pöttyös könyvek
Eredeti cím: There You'll Find Me (2011)
Fordította: Tóth Katalin
Műfaj: ifjúsági, romantikus

Finley-t ​a gyász űzi Írországba. De a szeretet vezeti haza.

Finley Sinclair nem egy tipikus tizennyolc éves. A jó humorú, kitartó és törekvő lány a New York-i Konzervatóriumba készül felvételizni. A meghallgatásra saját szerzeménnyel készül. Még be kell fejeznie a dalt, ám kreativitása a semmibe vész, amikor a bátyja, Will életét veszti.

Finley úgy dönt, Írországba megy tanulni. Végig akarja járni az utat, amiről Will az útinaplójában mesél. A testvére ezen a helyen érezte magát legközelebb Istenhez, és Finley bízik abban, hogy útjának bejárása neki is segíteni fog , hogy rátaláljon a lelki békéjére. Így hát jelentkezik egy cserediákprogramba, és felszáll az Írországba tartó gépre.

Beckett Rush, a szívtipró hollywoodi sármőr, a tinirlányok bálványa szintén Írországba megy, egy vámpíros film forgatására. A repülőúton összeismerkedik Finley-vel, és hamar kiderül, hogy ő az egyetlen lány, aki nem ájul el a fiú vonzerejétől. Írországban újra találkoznak, és Beckett ráveszi a lányt, hogy legyen az asszisztense, cserébe pedig ő végigkíséri az országon.

Írországban Finley lassan ismét az összeomlás szélére kerül. Fivére elvesztése, az iskolai nyomás, a kötelező projektmunka, a közelgő meghallgatás, és a közte és Beckett közt bontakozó kapcsolat miatt –nevezzük bárminek is – számára eddig ismeretlen, aggasztó bűntudat gyötri. Mikor szól végre hozzá Isten ebben a smaragdzöld színű mennyben?

Aztán valami olyasmit tapasztal meg, ami gyökeresen megváltoztatja az életszemléletét. Vajon rájön, hogy minden, amit eddig keresett, végig ott volt vele?

Felemelő történet az igazság kereséséről és a reményről, mély sebekből gyógyuló fiatalok számára. Igazi élményáradat.

Ideális, szeretetteljes ajándék ballagásra, karácsonyra, születésnapra, fontos mérföldkövek ünneplésére.

Kövesd csodás, megkapó fordulatait!
Finley Sinclair elhunyt bátyja útinaplóját követve, cserediákként érkezik Írországba, hogy mindent megnézzem, amiről a testvére írt. Már a repülőn összeakad a felkapott vámpírfilmek színészével, Beckett Rushsal, akit eléggé megdöbbent, hogy a lány még egy autogramot se kér tőle! Vajon mi sül ki kettejük találkozásából? Tartsatok bloggereinkkel, és ne feledjétek, hogy a blogturné végén egy szerencsés olvasónk a Könyvmolyképző kiadó jóvoltából megnyerheti az Ott rám találsz című romantikus regényt!

Nyereményjáték

Mivel történetünk Írországban játszódik, döntöttünk, hogy ideje megismerkednünk egy picit az országgal! Minden állomáson találtok egy állítást, amiről el kell döntenetek, hogy IGAZ vagy HAMIS, a helyes választ pedig írjátok be a megfelelő rubrikába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

“Leghosszabb folyója, a Shannon kettészeli a szigetet, aminek a hossza 270 km.”


Állomáslista

03.18. Readinspo
03.20. Hagyjatok! Olvasok!

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés