Katharine McGee: Felséges ​titkok

by - január 24, 2023

Annak idején, bár nem vártam sokat Katharine McGee első könyvétől, a Királyi élettől, de annál jobban lenyűgözött. Olyan volt, mintha a szerző összegyúrta volna két imádott történetem, A Párválasztó-könyvek és a The Royals című sorozat világát. Voltak apróbb hibái a kivitelezésnek, de teljesen bekebelezett az az atmoszféra, amit McGee teremtett. A regény egy rendkívül drámai ponton ért véget (nem kínzó függővéggel, de elég érzelmesen), és akkor nagyon nehezemre esett becsukni és várni a folytatásra. Reménykedtem benne, hogy a kiadó kegyes lesz, de arra nem számítottam, hogy több mint két évet kell majd várnom a következő rész, a Felséges titkok érkezésére.

Figyelem: mivel ebben a bejegyzésben a sorozat második részéről van szó, fenntartom magamnak a jogot, hogy az első könyvről a továbbiakban spoileresen beszéljek.


Az American Royals című sorozatban egy olyan alternatív valóságban járunk, ahol Amerika államformája nem köztársaság, hanem monarchia. Az évszázadok során számtalan uralkodó váltotta egymást, de a mostani koronázás egészen más lesz: még nem fordult elő, hogy nő kerüljön a trónra. Beatrix egész életében erre készült. Mivel ő lesz az első királynő Amerika történelmében, a tökéletesnél is jobban kell csinálnia, és ez rengeteg lemondást jelent – többek között a szabad szerelemről való lemondást is. Apja halála pillanatában Beatrix eldönti, hogy nem a közrendű testőrét választja társául, hanem elfogadja az elrendezett házasságot, és hozzámegy a Lordhoz, akit kijelöltek számára. Sok szív megszakad ennek a döntésnek a hatására, ugyanakkor új ajtók nyílnak ki minden szereplőnk előtt.

Először is, muszáj azzal kezdenem, mennyire fellélegeztem, mikor megláttam a Felséges titkok fordítójának nevét. Igaz, nem azért, mert az, aki – hanem mert nem az, aki az első részt fordította. Az ugyanis értékelhetetlen munka volt. Már hosszú ideje megfogadtam, hogy messziről elkerülök mindent, amihez Békési Csilla hozzányúlt, és nem számít, mennyire izgat az a történet… De szerencsére a Felséges titkokat már más kezébe adták. Sóvágó Katalin pedig nem egyszerűen olvasható, hanem kifejezetten élvezetes módon formálta át magyar nyelvre McGee sorait.

– Nem az én hibám, hogy szabálysértő szinte minden, amit érdemes csinálni.

Sajnos azonban a szembeszökő pozitívumok sora itt véget is ér. Rettentő mérges vagyok erre a regényre, és ennek elsődleges oka, hogy semmi sem úgy alakul benne, ahogyan várnánk. Persze a fordulatoknak épp ez lenne a lényege, de itt nem szimplán erről van szó. Hanem arról, hogy míg a Királyi életben végignézzük a négy főszereplő lány küzdelmét a hőn áhított úriemberekért, addig a Felséges titkokban azzal szembesülünk, hogy a leányzók sorra feladják a vágyaikat, és alternatív lehetőséget keresnek maguknak. Majd pedig rájönnek, hogy ezek a “pótlékok” talán még jobban is passzolnak hozzájuk, mint akiért eredetileg küzdöttek. Mindez számomra azért dühítő, mert így a Felséges titkok teljes mértékben elértéktelenít minden érzelmet, drámát és szívfájdalmat, amit átéltünk az előző részben. Kicsit olyan ez a regény, mintha a Királyi élet paródiája lenne.

Az egyetlen üdítő kivétel a négy karakter közül Daphne – már megint. A másik lány, Beatrix, Samantha és Nina szerelmi élete az első és a második részben is ugyanazt a mintát követi (először a tiltott szerelmek, most pedig a pótlékok), ám Daphne útja változatlan és következetes. A célja, hogy megszerezze az egyetlen amerikai herceget, és ezáltal az ország harmadik legrangosabb nőjévé váljon… Csakhogy a folyamat nem egyszerű, a lánynak pedig a saját szívét is darabokra kell törnie hozzá. A cselekedetei eredményezik a regény legizgalmasabb fordulatait, a lába nyomán pedig rengeteg dráma és szívfájdalom keletkezik. Alapvetően nem szoktam a negatív karakterek pártját fogni, de ebben a sztoriban Daphne annyira egyedi a többiekhez képest, hogy kénytelen vagyok őt elismerni.

A végzet olyasmi, ami történik veled, ami úgy hullik rád, mint az eső, akármilyen kétségbeesetten próbálsz elbújni előle. Ám ha felszegett fejjel elébe mész, akkor nem a végzeted, hanem csak a jövőd.

De visszatérve, a pálfordulásokat még csak-csak elviseltem volna, ha McGee leköti mással a figyelmemet… De sajnos ez a regény nem szól semmi másról, mint a szerelmi ötvenszög kibontakozásáról. Elhiszem, hogy a négy nézőpontkarakter szövevényes szerelmi élete mellett nehezére esett a szerzőnek más cselekményszálat is belepasszírozni a történetbe, de ez a világ, ez a királyi Amerika lehetőségek végtelen sorát rejti magában a sztori izgalmasabbá tételéhez. Igaz, két fontos problémához, a feminizmushoz és a rasszizmushoz hozzányúltunk, de szinte csak említés szintjén, a jelentőségükhöz képest pedig ez édeskevés volt.

Egyetlen dolog ragadta meg a figyelmemet – és nem vagyok biztos benne, hogy a szerző ezt szánt szándékkal rejtette el a történetben, mert akkor jobban ki lenne emelve. Mégpedig az, hogy a törtető szereplőink (Daphne és Ethan) megemlítik: ők azért akarnak magasabbra emelkedni, és gázolnak át a királyi család tagjain ezzel párhuzamban, mert úgy érzik, járnak számukra azok a kiváltságok, amelyekkel ők rendelkeznek. Na álljunk csak meg egy percre. Daphne és Ethan nemesi sarjak, akik tulajdonképpen a királyi családdal, vagy annak árnyékában nevelkedtek fel. Eleve jóval nagyobb kiváltságokkal rendelkeznek, mint amelyről az átlagember valaha is álmodik, mégis, nekik ennél több kell. És pusztán csak azért, mert a náluk egy szinttel kiváltságosabb emberekkel hasonlítják össze magukat. Ez a helyzet szerintem elég elgondolkodtató, ha megnézzük, hogy mi magunk egészen pontosan milyen emberekkel hasonlítjuk össze magunkat.

Összességében a Felséges titkok önmagában sajnos nagyon keveset nyújt, még egy sorozat köztes részéhez képest is. Nem lennék ennyire csalódott, ha úgy gondolnám, menthetetlen a történet… De talán úgy még rosszabb, hogy látom, mennyi lehetőség rejlene benne, ha a szerző hajlandó lenne azokat kihasználni. Az alap pedig szerintem jó, és valószínűleg ezért volt képes még ez a kötet is függőséget okozni számomra. Annak ellenére, hogy nem szól semmiről, úgy faltam, mintha az életem múlna rajta, a befejezésével pedig ott volt ugyanaz az űr, amit az első rész végével éreztem. Hogy folytatni fogom-e, az nem kérdés, de örülnék, ha nem kellene újabb két évet várni a következő könyvre.


Értékelés


Kiadás: Maxim (2022)
Oldalszám: 336
Sorozat: American Royals 2. (Dream Válogatás)
Eredeti cím: Majesty (2020)
Fordította: Sóvágó Katalin
Műfaj: young adult, romantikus, történelmi fikció

Most ​Beatrix Washington uralkodik Amerikában, az ország történelmének első királynője, akinek meg kell küzdenie mindazzal, amit elveszített a koronához vezető úton. Családja
azonban minél előbb le akarja tudni az érdekházasságát egy olyan férfival, akit alig ismer. Senki sem tudhatja, hogy Beatrix szíve igazából a testőréé…
Samantha hercegnő még sosem adott nagyobb pofonokat a közízlésnek, és továbbra is nővérének vőlegénye után eped. Sajnos semmi sem utal arra, hogy Beatrix esküvőjét le akarnák fújni, Sam viszont váratlanul talál mást, akin megakad a szeme. Nina mindenáron kerülni igyekszik a palotát, és közben olyasvalakibe szeret bele, akire a legkevésbé sem számított: a hozzá hasonlóan vérző szívű Ethanbe, akivel hamarosan ellenállhatatlannak találják egymást.
Daphne képes lenne tíz körmével utat kaparni magának a legfelső körökbe, és még sosem jutott ilyen közel az áhított célhoz… de akkor miért nem képes kiverni a fejéből Ethant? Egyik lány sem tudja, hogy hamarosan kipattan egy óriási nagy titok, amely örökre megváltoztatja Amerika sorsát… Új kor kezdődik…




Két évvel az első kötet után magyarul is megjelent az American Royals várva várt folytatása, amiben immáron Beatrix Washington uralkodik Amerikában... A történetről a Blogturné Klub három bloggere mesél, egy szerencsés nyertes pedig meg is nyerheti a kötet egy példányát.

Nyereményjáték

A történetben immáron Beatrix uralkodik az Amerikai királyságon, aki az ország történelmének az első királynője. Beatrix tiszteletére a mostani nyereményjátékunk során három olyan női uralkodóról találtok képet, akiknek a hatása a történelemre jelentős, és nagy tetteket vittek véghez. 
A kép alapján a feladatod, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírd az uralkodó nevét. Angol és magyar nevet is elfogadunk. A helyes megfejtők között a könyv egy példányát fogjuk kisorsolni.

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)



Állomáslista

01.20. Readinspo

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés