Karen M. McManus: Tartsd meg a titkot || Blogturné Klub

by - január 16, 2020


Fülszöveg:

A ​New York Times kihagyhatatlan bestsellerregénye a Lehull a lepel írónőjétől!

Echo Ridge egy amerikai kisváros. Ellery még sosem járt ott, de már mindent hallott róla. Ott tűnt el a nagynénje, amikor még csak 17 éves volt. Öt évvel ezelőtt pedig egy bálkirálynő meggyilkolása tette fel a helyet a térképre. És Ellerynek most oda kell költöznie, ráadásul a nagymamájához, akiről semmit sem tud.
A város kívülről tökéletesnek tűnik, de sok titkot rejteget. És még mielőtt a suli egyáltalán elkezdődhetne, egy rejtélyes valaki fenyegető üzenetet tesz közzé: megígéri, hogy a bál idén is ugyanolyan veszélyes lesz, mint öt évvel ezelőtt. Aztán, mintha csak ennek bizonyítása lenne, még egy lány eltűnik.
Ellery mindent tud a titkokról. Az anyjának is vannak; a nagyanyjának is. És minél több időt tölt Echo Ridge-ben, annál világosabb lesz, hogy mindenki rejteget valamit. És az a helyzet, hogy a titkok veszélyesek – és a legtöbb ember nem igazán tudja megtartani őket. Ezért is van, hogy Echo Ridge-ben úgy járja, az a legbiztosabb, ha minden rejtegetnivalódat megtartod magadnak.

Kiadó: Maxim
Kiadói sorozat: Dream Válogatás
Év: 2019
Oldalszám: 384 oldal
Eredeti cím: Two Can Keep a Secret
Eredeti megjelenés: 2019
Fordította: Sárossy-Beck Anita
Műfaj: ifjúsági, krimi, thriller

Témák: #misztikus #rejtély #középiskola #nyomozás #halál #gyilkosság #ikrek #váltottszemszög

Linkek: moly | goodreads | megrendelés | beleolvasás |


Szerintem

Karen M. McManus neve már nem volt ismeretlen számomra. Tavaly év elején olvastam a Lehull a lepel című debütáló regényét, amely hihetetlenül lenyűgözött: imádtam az ifjúsági vonallal vegyített krimi jelleget, a karakterek megformálását, és azt, hogy még úgy is képes volt gyanúba keverni a főszereplőket, hogy mind a négyük szemszögéből olvashattuk a történetet. Ezek után nem is volt kérdés, hogy kíváncsi leszek a következő regényére.

Ez a történet egy Echo Ridge nevezetű kisvárosban játszódik, ahol féleletes dolgok történnek. A múltban nyom nélkül eltűnt egy lány, később egy másikat meggyilkoltak, és a tettes azóta sem került elő. A közelmúltban ismét meghalt valaki, és egy ismeretlen alak fenyegető feliratokat hagy a város különböző pontjain. Nem is lehetne ez jobb helyszín a főszereplőnk számára: Ellery ugyanis imádja a rejtélyeket, és feltett szándéka kideríteni, mi folyik Echo Ridge-ben.

Az alaptörténet tehát elég komplex, több izgalmas elemből áll, amelyek már a könyv legelejétől kezdve piszkálják az olvasó fantáziáját - legfőképpen abból a szempontból, hogy mi lehet a kapcsolat a különböző halálesetek és az eltűnés között. Mert hogy van, az nyilvánvaló, hiába nincsenek vele tisztában eleinte még a szereplők sem.

A történetet két ember szemszögéből követhetjük végig. Az egyik a fent már emlegetett Ellery, aki ugyan először jár a városban, de a rejtélyek kiderítése mégis személyes ügy a számára - ennek pedig rendkívül izgalmas oka van. A másik Malcolm, akinek a kisváros szinte minden tagja a bátyját gyanúsítja Lacey meggyilkolásáért, és ez az ő életére is hatással van. Ahogy a regényben ők maguk fogalmaztak: az érem két oldalán helyezkednek el, ugyanis az egyiküknek az áldozathoz, a másikuknak a gyanusítotthoz van köze.

A legjobban a helyszín tetszett a történetben. Nem is lehetett volna jobb környezetet választani, mint egy tipikus kisvárost, ahol mindenki ismer mindenkit, mégis annyi titkot rejtegetnek a lakosok, hogy annak a súlya szinte érződik a könyv lapjain keresztül. Ha valaki gyanúba keveredik, azt még a családja is örökre megsínyli, ennek a hatására pedig a gyanakvás úgy terjed át az olvasóra, mint egy fertőzés.

Összességében Karen M. McManus ismét egy olyan történetet alkotott az ifjúsági és krimi műfaj keverékében, amit bátran ajánlok mindenkinek - főleg azoknak, akik némileg tartózkodnak a nyomozós vonaltól, hiszen ez még nem az a véres és brutális kategória.

Értékelés


Kevésbé nyűgözött le ez a kötet, mint anno a Lehull a lepel, de mivel nincs különösebb kifogásolnivalóm rajta, megérdemel egy jó, 4.5 csillagos értékelést. A fél csillagos levonás oka pedig az, hogy nem éreztem vele kapcsolatban semmi különlegeset.

Kedvenc szereplő: Ellery - főleg egy vonása miatt, ez pedig a krimikért való rajongása, amivel tudok azonosulni

Kinek ajánlom?

Mindenkinek, aki a young adult műfaj keretén belül valami izgalmasra vágyik, és nem óckodik a krimis, nyomozós vonaltól.



Karen M. Mcmanus, a nagy sikerű Lehull a lepel írónője új ifjúsági thrillerrel érkezett, mely szintén a Maxim Kiadó gondozásában jelent meg. A Tartsd meg a titkot középpontjában egy rejtélyes kisváros áll, ahol évekkel ezelőtt titokzatos körülmények között gyilkoltak meg egy fiatal lányt. Amikor a tinédzser ikerpár, Ellery és Ezra ideköltöznek, a titkok nyomába erednek, hogy felderítsék azokat, mielőtt a múlt árnyai újból lecsapnának. Tartsatok hét bloggerünkkel, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott három példány egyikét!

Nyereményjáték

A regény főhősei ikrek, így mi is további könyves ikerpárok nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy könyvet, a feladatotok pedig, hogy beírjátok az ikerpár tagjainak keresztneveit a rafflecopter doboz megfelelő helyére!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Francine Pascal: Kettős játék


Állomáslista

01.12. Könyvvilág
01.14. Csak olvass!
01.16. Readinspo

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Metaforaszennyezésre! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés