Új függőségem oka: a norvég sorozatok

by - április 08, 2020

A skandináv-északi térség iránti rajongásom arra a hat évre vezethető vissza, amit Finnországban töltöttem. Életem legboldogabb és legteljesebb időszaka volt, így nem csoda, hogy azóta is sokkal jobban kötődöm ehhez az országhoz, mint a szülőhazámhoz. Amióta csak hazaköltöztünk (vagyis 14 éve), az a célom, hogy hosszabb-rövidebb időre visszatérjek. Mégis, az utóbbi időben - hiába így lenne logikus - nem a finn nyelv az, amit szorgosan tanulgatok. Hanem a norvég.

Meglepő, de még nekem is furcsa ez a hirtelen jött érdeklődés. Eddig éppen ez volt az az ország a négy északi közül, amely a legkevésbé foglalkoztatott, ezért még csak barátkozom a gondolattal, hogy pusztán három norvég gyártású, nyelvű és ottani helyszíneken játszódó sorozat annyira lenyűgözött, hogy akár egy 14 éves álmot is képes lennék újragondolni miatta.

Még írni is félve merek róla, hiszen könnyen lehet, hogy szimpla fellángolásról van szó, ám ezt a három sorozatot ettől függetlenül is meg kell osztanom veletek. Minőségi, hihetetlenül színvonalas, képi világot és színészi játékot tekintve is nagyszerű alkotásokról van szó, így még ha nem is érdekel titeket Skandinávia, akkor is bátran tudom ajánlani, hogy vessetek rájuk egy pillantást.

SKAM (2015-2017)

Emlékszem, mennyire tartottam tőle annak idején. Évekig porosodott a várólistámon, mert először, amikor realizáltam, hogy ez valami norvég cucc, azonnal kikapcsoltam. Túlságosan furcsa volt nem az angol nyelvet hallani, ám mivel nagyon népszerű sorozat, és én meg kíváncsi voltam rá, mit tud, egy idő után megbarátkoztam a gondolattal, és belevágtam.

Természetesen már az első rész teljesen lenyűgözött, és a nyelvet is hamar megszoktam - olyannyira, hogy később már hiányzott is. Egyértelműen ez a 4 évadnyi történet szolgáltatta az alapját a Norvégia iránti érdeklődésemnek, bár ez itt még nem alakult ki komolyabban.

A sztori egyébként egy gimnazista baráti társaságról szól. Minden évadban más a főszereplő, és ők különböző, de ebben az időszakban aktuális és sokakat érintő problémákkal küzdenek, illetve azt oldják meg valamilyen módon. Szól például a homoszexualitás felismeréséről és elfogadásáról, szerelemről, hosszútávú kapcsolatról, mentális betegségről, valamint kisebbségi (konkrétan muszlim) származásról.

Linkek: Snitt | IMDB

Új barát karácsonyra (2019-)

Tavaly karácsonykor bukkantam rá erre, mikor Netflixen kerestem ünnepi hangulatú filmeket és sorozatokat. Ekkor még nem tudtam, hogy norvég - akkor szembesültem vele, amikor elindítottam, de egyáltalán nem bántam, hiszen azonnal megrohant a SKAM-el kapcsolatos nosztalgia.

Közben azonban már nem csak a történetre figyeltem. Feltűnt, mennyire dallamos, jó hangzású ez a nyelv, tetszett a szavak hanglejtése, és némelyik annyira fülbemászó volt, hogy rögtön megjegyeztem (pl. nei, takk, gratulere). Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy talán egyszer jobban beleásom magam a dologba.

A sorozat főszereplője egy fiatal ápolónő, aki már évek óta szingli. A családja viszont ezt nem nézi jó szemmel, és egyre inkább kívülállóként bánnak vele, ezért Johanne nem bírja tovább: hirtelen bejelenti, hogy van valakije. Ez rossz döntésnek bizonyul, ugyanis így már tényleg kénytelen lesz találni egy fiút, méghozzá a karácsonyi vacsoráig.

Linkek: Snitt | IMDB

Ragnarok (2020-)

Bár a gondolatot, hogy mennyire nagyszerű ez a nyelv, az Új barát karácsonyra ültette el bennem, a Ragnarok volt az, ami megszilárdította, és azóta gyakorolgatom lelkesen.

Ennek a skandináv mitológiára épülő sorozatnak a középpontjában az istenek és óriások csatája áll. Utóbbiak évszázadok óta háborítatlanul élnek a Földön, ám egy nap Magne, aki egészen addig átlagos tinédzser volt, szert tesz Thor erejére, és harcba száll velük - na meg a többi emberrel, akik azt hiszik, megbolondult.

Linkek: Snitt | IMDB

Remélem, nektek is megtetszett valamelyik sorozat, és adtok neki egy esélyt. :)
Egyébként fordult már elő veletek, hogy egy új hobbiba valamilyen film vagy sorozat hatására kezdtetek bele?

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Metaforaszennyezésre! ♥

Talán ez is tetszhet még

6 megjegyzés

  1. Azt vettem észre, hogy a skandináv életérzés szépen lassan az életünk minden területére bekígyózott. A lakberendezést évek óta uralják, olvasunk skandináv irodalmat, eszünk skandináv ételeket és most már nézzük a filmjeiket is.
    Az általad felsorolt sorozatokat nem ismerem, de abban biztos vagyok, hogy sokat fogunk még hallani róluk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így igaz. De nem véletlen, hiszen évek óta a legboldogabb nép közé tartoznak, teljesen érthető, hogy sokan megpróbálják őket "utánozni".

      Törlés
  2. Bár nem norvég, hanem svéd és dán, de a Bron is szuperjó sorozat (nagyon szerettem), illetve a Trapped is, ami viszont izlandi! Én kimondottan imádom a skandináv sorozatokat, mert különlegesek és merészek - a párommal főleg ezeket részesítjük előnyben. :) Na meg mi kint is élünk Svédországban, úgyhogy eleve hat ránk ez a kultúra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hű, milyen szerencsések vagytok, biztos csodás helyen éltek! :)
      Köszönöm az ajánlásokat, egyikről sem hallottam még, de utánanézek majd. ♥

      Törlés
  3. Nagyon örültem, hogy karácsony tájékán három, nem amerikai sorozatot is meg tudtam nézni Netflixen. Egyik volt a Home for Christmas, amit egyszerűen imáááádtam! És ez adott egy löketet, hogy legyek bátrabb a külföldi sorozatokkal. Már előtte is pl. ott volt a Dark, ami német, de aztán jöttek a karácsonyiak. Az egyik egy szintén német sorozat volt, több generációs, olykor krimi jellegű, a másik pedig egy spanyol, ami három részből állt nagy-nagy időugrásokkal, és bár egyben nézve nem annyira láttam koherensnek, de epizódra lebontva nagyon jó volt! Nagyon örülök, hogy az európaiak is ilyen minőségi sorozatokat készítenek, ezt a Ragnarokat is meg fogom próbálni :)
    Amúgy nekem a norvég nyelv inkább olyan pattogós, kattogós. Furcsa volt olykor, hogy mond a csaj kb. három szót (vagyis én annak értettem), de a felirat alul meg két sor :D De érdekes nyelv, az biztos :) És nagyon remélem, hogy lesz következő évad! Nem is kell karácsonyi, simán nézném bármikor!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na igen, nekem kifejezetten tetszik, hogy ilyen egyszerű ez a nyelv és ennyire röviden fogalmaznak, ráadásul a nyelvtana (amit eddig láttam belőle) sem tűnik bonyolultnak. :D
      Örülök, hogy felkeltette az érdeklődésedet a Ragnarök, remélem, nem fogsz csalódni benne. :)

      Törlés