Patrick Süskind: A parfüm

by - október 10, 2020


Patrick Süskind Parfümje egy volt azok közül a regények közül, amelyek hosszú idő óta (szinte egy évtizede) a várólistámon porosodnak. A könyvfaló nagynéném polcán láttam meg először, ahol kitüntetett helyet kapott, és bár mindig is tudtam, hogy durva történet, nagyon kíváncsi voltam, mit látott ő benne, amiért ennyire nagyszerűnek tartja. Sokáig kerülgettem, halogattam, félve attól a bizonyos “horror” címkétől, majd váratlanul, az újranyomásának köszönhetően lehetőséget kaptunk turnézni vele, és ezt már egyszerűen nem hagyhattam ki. A továbbiakban pedig csak bátorítani tudok mindenkit, hogy kövesse a példámat, ugyanis a legkevésbé sem bántam meg, hogy a műfaja ellenére adtam neki egy esélyt.

A parfümben a 18. század Párizsában járunk, ahol a főszereplőnk, Jean-Baptiste Grenouille éppen egy halpiac kellős közepén születik meg. Az édesanyja már az első percben magára hagyja, és innentől kezdve a sorsa meg van pecsételve. Az életkörülményein kívül azonban más is különleges benne: mivel neki magának nincsen illata, mások és az őt körülvevő dolgok szagának a rabjává válik. Olyannyira, hogy később elhatározza, kifejleszti a tökéletes parfümöt – amihez viszont szokatlan eszközökre van szüksége.

Bármit el tudtam volna képzelni erről a regényről, de azt nem, hogy már az első oldalon ennyire megfog majd Patrick Süskind stílusa. Rendkívül gördülékenyen és olvasmányosan fogalmaz, mesterien szőve a szavakat, és ez lebilincselő esztétikai élményt nyújtott. Ez és a tartalom együtt olyannyira különleges hangulatot teremt a szövegnek, hogy nehéz hosszabb időre félrerakni a történetet.

Ha Süskind ennél akár csak egy kicsivel kevésbé tudna írni, valószínűleg ez a regény egyáltalán nem teljesedhetett volna ki. Illatokról ugyanis rettentő nehéz lehet írni. Rendkívül érzékletesen és pontosan kell fogalmazni ahhoz, hogy az olvasó el tudja képzelni őket, hisz míg például a mozdulatokat könnyen vizualizáljuk, és a hanghatásokat is egyszerűbben azonosítunk, addig az illatokat nagyon kell ismernünk ahhoz, hogy felidézhessük. Ráadásul, mint ahogyan arra a szöveg is rávilágít, nem elég gazdag a szókincsünk az illatok leírásához. Süskindnek viszont lenyűgöző módon sikerült túllépnie ezen a nehézségen, és valószínűleg ezért is annyira egyedülálló ez a regény.


Csak a történet miatt egészen biztosan nem olvastam volna végig. Már az elején vannak benne bizarr elemek, de ahogy haladunk előre a cselekményben, az egyre elrugaszkodottabbá válik. A könyv második fele már kifejezetten groteszk, és egyre kevésbé hiteles – de talán épp az segített túljutni rajta, hogy már kezdtünk eltávolodni a valóságtól. Lényeg a lényeg, ha Süskind nem ragadott volna meg az írásstílusával az elején, nemigen lett volna nyomós indokom végig kitartani a könyv mellett.

Az is hátráltató tényező, hogy a szöveg nem kelt pozitív érzéseket. Végig elég nyomasztó, sötét hangulatú; a történések elborzasztanak, a főszereplőtől pedig undorodik az ember. Maga a szerző is igyekszik hangsúlyozni, mennyire taszító karakter is Grenouille: végig olyan szavakkal jellemzi, mint a kullancs, pók és szörnyeteg, már gyerekkorától kezdve, pedig akkor még semmi olyat nem követett el, amiért okunk lehetne őt utálni.

Ezzel Süskind azt is hangsúlyozza, hogy a főszereplőnk reménytelen jellem, akit a kezdetektől fogva mindenki magára hagyott: a szerző, az olvasó, a saját anyja, a gyámjai, a főnöke. Grenouille épp ezért a regény során végig azért küzd, hogy szeressék – ezért is dönt úgy, hogy megalkotja a tökéletes parfümöt, amitől a közvetlen közelében mindenki őrülten belészeret. A történet végére viszont rájön, hogy ez sem megoldás, és sosem fogja senki önmagáért kedvelni. Még akár sajnálatra méltó karakter is lehetne, ha nem választaná azokat a bizonyos eszközöket a célja eléréséhez – ám a múltját ismerve cseppet sem meglepő, hogy pszichopata lett belőle.

Összességében A parfüm az a könyv, amitől jogosan tart az ember (már ha nem most találkozik vele először, hanem hallott már róla valamit), de maximálisan megéri átlépni a komfortzónánknak azt a bizonyos határát, és adni neki egy esélyt. Ha ezt nem teszitek meg, a világirodalom egyik méltán híres és elismert klasszikusáról maradtok le, ami ha könnyed perceket nem is, de esztétikai értéket biztosan ígér.

Értékelés


Kiadás: Partvonal (2020/újranyomás)
Oldalszám: 264
Eredeti cím: Das Parfum (1985)
Fordította: Farkas Tünde
Műfaj: krimi, thriller, horror

Jean-Baptiste ​Grenouille a 18. század egyik legzseniálisabb és egyben legvisszataszítóbb jelensége, aki az illatok géniuszaként írta be magát korának történetébe. A sors fintoraként szag nélküli testtel, Párizs legbűzösebb negyedében, a halpiacon látta meg a napvilágot, ahol nem várta senki, így szeretet sem jutott neki. Pedig semmire sem vágyott jobban, minthogy szeressék, és kivívja az emberek elismerését. S mivel számára a világ illatok és szagok forgataga, megalkotta minden idők legtökéletesebb parfümjét. Az ellenállhatatlan szépség, a visszautasíthatatlan szeretet illatának forrása s legfontosabb alapanyaga azonban az emberi bőr, de Grenouille-t ez sem állíthatta meg.
A mindvégig hátborzongató történet olvasása közben lehetetlen eldönteni. A mű a zsenialitásról, a művészi tökély áráról, a magányról, a bűnről írott példabeszéd-e, vagy dermesztő horror. Egy biztos, hogy különös hangulatú regény, ellenállhatatlan olvasmány, amelyet lefordítottak több mint 40 nyelvre, és amely csaknem 20 millió példányban kelt el.
Hosszú ideig váratott magára, de végre elkészült a nagy sikerű regény filmváltozata is, amely máris meghódította a nemzetközi közönséget.

Linkek: Moly || Goodreads || megrendelés



A parfüm talán az egyetlen olyan regény, amelyben a legmeghatározóbb szerepet az illatok és szagok töltik be. Süskind hátborzongató klasszikusa, a német irodalom egyik legismertebb regénye, idén új köntösben kerül újra a hazai könyvesboltok polcaira. Tartsatok velünk, merüljünk el együtt a szagok és illatok árjában, és próbáljatok szerencsét, hátha megnyeritek a kiadó által felajánlott példányt!

Nyereményjáték

A regénynek egyik központi témáját az illatok és szagok adják, és mivel illatmintákat virtuálisan nem tudunk megosztani veletek, annyi lenne a feladatotok, hogy válaszoljatok az egyes állomásokon található kérdésekre. Helytelen válasz nincs, most a ti véleményetekre és kedvenceitekre vagyunk kíváncsiak! 

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Egy őszi/téli illat?


Állomáslista

10.08. Utószó
10.10. Readinspo

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Metaforaszennyezésre! ♥

Talán ez is tetszhet még

1 megjegyzés

  1. Ez a könyv engem is 10+ éve kerülget már. Egyszer majdnem kivettem a könyvtárból, de aztán mégsem mertem. A filmet se láttam soha. Viszont most nagyon meghoztad a kedvem hozzá, így felkerült a listámra :)

    VálaszTörlés