Patrick Süskind: A parfüm

by - október 10, 2020


Patrick Süskind Parfümje egy volt azok közül a regények közül, amelyek hosszú idő óta (szinte egy évtizede) a várólistámon porosodnak. A könyvfaló nagynéném polcán láttam meg először, ahol kitüntetett helyet kapott, és bár mindig is tudtam, hogy durva történet, nagyon kíváncsi voltam, mit látott ő benne, amiért ennyire nagyszerűnek tartja. Sokáig kerülgettem, halogattam, félve attól a bizonyos “horror” címkétől, majd váratlanul, az újranyomásának köszönhetően lehetőséget kaptunk turnézni vele, és ezt már egyszerűen nem hagyhattam ki. A továbbiakban pedig csak bátorítani tudok mindenkit, hogy kövesse a példámat, ugyanis a legkevésbé sem bántam meg, hogy a műfaja ellenére adtam neki egy esélyt.

A parfümben a 18. század Párizsában járunk, ahol a főszereplőnk, Jean-Baptiste Grenouille éppen egy halpiac kellős közepén születik meg. Az édesanyja már az első percben magára hagyja, és innentől kezdve a sorsa meg van pecsételve. Az életkörülményein kívül azonban más is különleges benne: mivel neki magának nincsen illata, mások és az őt körülvevő dolgok szagának a rabjává válik. Olyannyira, hogy később elhatározza, kifejleszti a tökéletes parfümöt.


Bármit el tudtam volna képzelni erről a regényről, de azt nem, hogy már az első oldalon ennyire megfog majd Patrick Süskind stílusa. Rendkívül gördülékenyen és olvasmányosan fogalmaz, mesterien szőve a szavakat. Ez és a tartalom együtt olyannyira különleges hangulatot teremt a szövegnek, hogy nehéz hosszabb időre félrerakni.

Ha Süskind ennél egy kicsit kevésbé tud írni, valószínűleg az, ami miatt A parfüm ennyire ütős, nem teljesedhetett volna ki. Illatokról írni rendkívül nehéz - talán ezért is ennyire egyedülálló ez a regény -, hiszen rendkívül érzékletesen kell fogalmaznia a szerzőnek. Szagokat elképzelni véleményem szerint sokkal nehezebb például a hangokhoz vagy a mozgáshoz képest. Süskindnek viszont lenyűgöző módon sikerült mindezt kiviteleznie.

Összességében A parfüm az a könyv, amitől jogosan félünk, de maximálisan megéri átlépni a komfortzónánknak azt a bizonyos határát, és esélyt adni az elolvasásának. Ha ezt nem tesszük meg, a világirodalom egyik méltán híres és elismert klasszikusáról maradunk le, ami ha könnyed perceket nem is, de esztétikai értéket biztosan ígér.

Értékelés


Kiadás: Partvonal (2020/újranyomás)
Oldalszám: 264
Eredeti cím: Das Parfum (1985)
Fordította: Farkas Tünde
Műfaj: krimi, thriller, horror

Jean-Baptiste ​Grenouille a 18. század egyik legzseniálisabb és egyben legvisszataszítóbb jelensége, aki az illatok géniuszaként írta be magát korának történetébe. A sors fintoraként szag nélküli testtel, Párizs legbűzösebb negyedében, a halpiacon látta meg a napvilágot, ahol nem várta senki, így szeretet sem jutott neki. Pedig semmire sem vágyott jobban, minthogy szeressék, és kivívja az emberek elismerését. S mivel számára a világ illatok és szagok forgataga, megalkotta minden idők legtökéletesebb parfümjét. Az ellenállhatatlan szépség, a visszautasíthatatlan szeretet illatának forrása s legfontosabb alapanyaga azonban az emberi bőr, de Grenouille-t ez sem állíthatta meg.
A mindvégig hátborzongató történet olvasása közben lehetetlen eldönteni. A mű a zsenialitásról, a művészi tökély áráról, a magányról, a bűnről írott példabeszéd-e, vagy dermesztő horror. Egy biztos, hogy különös hangulatú regény, ellenállhatatlan olvasmány, amelyet lefordítottak több mint 40 nyelvre, és amely csaknem 20 millió példányban kelt el.
Hosszú ideig váratott magára, de végre elkészült a nagy sikerű regény filmváltozata is, amely máris meghódította a nemzetközi közönséget.

Linkek: Moly || Goodreads || megrendelésA parfüm talán az egyetlen olyan regény, amelyben a legmeghatározóbb szerepet az illatok és szagok töltik be. Süskind hátborzongató klasszikusa, a német irodalom egyik legismertebb regénye, idén új köntösben kerül újra a hazai könyvesboltok polcaira. Tartsatok velünk, merüljünk el együtt a szagok és illatok árjában, és próbáljatok szerencsét, hátha megnyeritek a kiadó által felajánlott példányt!

Nyereményjáték

A regénynek egyik központi témáját az illatok és szagok adják, és mivel illatmintákat virtuálisan nem tudunk megosztani veletek, annyi lenne a feladatotok, hogy válaszoljatok az egyes állomásokon található kérdésekre. Helytelen válasz nincs, most a ti véleményetekre és kedvenceitekre vagyunk kíváncsiak! 

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Egy őszi/téli illat?


Állomáslista

Blogturné Klub
10.08. Utószó
10.10. Readinspo
10.12. Never Let Me Go

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Metaforaszennyezésre! ♥

Talán ez is tetszhet még

1 megjegyzés

  1. Ez a könyv engem is 10+ éve kerülget már. Egyszer majdnem kivettem a könyvtárból, de aztán mégsem mertem. A filmet se láttam soha. Viszont most nagyon meghoztad a kedvem hozzá, így felkerült a listámra :)

    VálaszTörlés