Ann-Helén Laestadius: Lopás

by - május 24, 2024

Az északi, de különösen a skandináv történetek igen fontosak számomra – hiszen ez nem csak a múltam, hanem a jövőm is. Az, hogy hatéves koromig Finnországban éltünk, a mai napig jelentősen meghatároz engem, főleg az érdeklődésemet és a céljaimat tekintve. Mindig is vissza akartam térni oda, bár én kissé nyugatabbra, a norvég határon belülre vágyakozom most. Mindezt tudva talán nektek sem okoz meglepetést, hogy szomjazom az északi tartalmakat, legyen az film, könyv vagy sorozat. Innen, Magyarországról jóval nehezebb megismerni a mindennapjaikat, ezek a tartalmak viszont remek eszközként szolgálnak erre. Ezúttal egy számi szerző, Ann-Helén Laestadius könyve, a Lopás került terítékre – amelyből egyébként a Netflixen megtekinthető filmfeldolgozás is készült.


A kilencéves, számi családból származó Elsa szemtanúja lesz annak, ahogyan egy barbárként viselkedő svéd férfi meggyilkolja a rénszarvasát. A számi kultúrában a réntartás eleve szertartásosan komoly tevékenység, de Elsa a saját, általa választott társát látta elpusztulni, és ez mély nyomot hagy benne. Továbbá már kilencévesen elsőkézből tapasztalja meg azt, hogy a svéd hatóságok mennyire elhanyagolják a számik sérelmére elkövetett bűncselekmények nyomozását. De Elsát nem olyan fából faragták, aki könnyen beletörődik az igazságtalan bánásmódba, mint a népe többi tagja. Tíz évvel később azonban már több eszköze lesz ahhoz, hogy harcoljon ez ellen.

Már a rövid bevezetőmből is látszik, hogy van némi potenciál a történetben. Nem állítom, hogy izgalmasnak vagy különösebben érdekesnek titulálható az alaptörténet, de talán önmagában is megállna a helyét. Csakhogy az olvasás során kiderül számunkra, hogy a regénynek sokkal nagyobb mélységei vannak, mint ahogyan arra előzőleg számítottunk.

"– Muszáj nevetni, különben a tested odabent meghal. Mindenhova lerakódik, tudod? A test elraktározza a fájdalmat."

A Lopás nem elsősorban Elsa története, aki elégtételt szeretne venni a rénszarvasa, Nástegallu elpusztulása miatt. Elsa karaktere inkább csak Ann-Helén Laestadius szócsöve arra, hogy bemutassa, milyen igazságtalan és helytelen bánásmódnak vannak kitéve a számik mind a mai napig. Annak ellenére, hogy őslakos népcsoport az Északi Sarkkörön belül, a gyakorlatban nem ismerik el őket teljes jogú állampolgárnak. Laestadius könyvéből jól látszik, hogy annak ellenére, hogy Finnország, Svédország és Norvégia rendkívül felvilágosult, modern felfogású nemzetek, a kisebbségekhez ők is előítéletes módon viszonyulnak. A Lopás tulajdonképpen arra helyezi a hangsúlyt, hogy hogyan szembesül elsőkézből egy kilencéves kislány mindezzel, majd hogyan küzd meg vele a felnőttkora küszöbén.

Mint könyv, sajnos a Lopás nem fogott meg, nem ragadott magával úgy igazán. Mivel sokkal inkább a lelkivilágra helyezi a hangsúlyt a történésekkel szemben, rendkívül lassú és néhol vontatott a cselekmény. Hiába szeretem a társadalmi problémákat középpontba emelő történeteket, ez könnyen elveszítette a figyelmemet.

Összességében a Lopás egy fontos történet, amely egy nem elhanyagolható méretű népcsoport problémáit fogalmazza meg és üvölti a nagyvilágba. Egy olyan kisebbségét ráadásul, amiről nagyon ritkán hallunk, ezért kevés törekvés létezik arra, hogy változtasson a helyzeten. Annak ajánlom a könyvet, aki szereti a lassú történeteket, egyúttal szívesen elmélyedne a lappok/számik kultúrájában.


5 / 3,5 csillag

Kiadás: Európa (2024)
Oldalszám: 416
Eredeti cím: Stöld (2021)
Fordította: Papolczy Péter
Műfaj: (skandináv) krimi

A ​kilencéves Elsa Svédországban, a sarkkörtől északra él. Ő és családja a számikhoz, Skandinávia őslakosaihoz tartoznak, és az ezredforduló után is rénszarvas-pásztorkodással foglalkoznak. Amikor a kislány egyedül síel ki a karámokhoz 2008 egyik téli reggelén, szemtanúja lesz, amint egy vadász brutálisan megöl egy rénszarvasborjat. Bár felismeri a férfit a városból, mégsem szól senkinek a látottakról. Magában bosszút fogad a borjú halála miatt, a számik ugyanis különleges tisztelettel övezik a természetet, de legfőképpen a réneket. A szarvasok elleni támadások rendszeressé válnak, a svéd rendőrség azonban nem tesz semmit, a kegyetlen bűncselekményeket lopásként veszi nyilvántartásba, a család és a rokonok pedig hiába harcolnak az igazságért.

Tíz évvel később a réntartó hagyományok iránt elkötelezett Elsának egyszerre kell megküzdenie a saját közösségén belül azzal, ahogy az idősebb férfiak lekezelik a nőket, valamint a városi svédek körében atrocitásokig fajuló, számik elleni megvetéssel. Elsa a maga módján próbál harcolni a közössége jogaiért, de a hatóságok továbbra sem tesznek semmit az indulatok megfékezése érdekében. A kétségbeesés csendben növekszik mindenkiben. Elsában azonban valami végleg megtörik, amikor a rénszarvasborját megölő alak a saját házában támadja meg. A gyermekkor óta cipelt bűntudat, félelem, düh és fogadalom lavinaként tör ki belőle és vezeti egy végső, katasztrófával fenyegető döntéshez.

A svéd számi származású Ann-Helén Laestadius első felnőtteknek szóló regénye valós eseményeken alapul. A Lopás gyönyörű, együttérző óda az évszázados hagyományokhoz, egyben vad és izgalmas regény egy ritkán ábrázolt északi valóságról. Megrázóan mutatja be a modernitás és a globális felmelegedés a természettől függő pásztorközösségekre gyakorolt hatását, valamint a burjánzó fajgyűlölet következményeit is. A nemzetközi figyelmet keltő regényből a Netflix készített filmet.

Linkek: Moly || Goodreads || megrendelés


Ann-Helén Laestadius érzelmes és elgondolkodtató története a számik küzdelméről szól identitásuk és kultúrájuk megőrzésének érdekében. A regény középpontjában egy fiatal számi lány áll, aki túl korán szembesül a svéd hatóságok igazságtalan bánásmódjával. A Netflix által megfilmesített történetet magyarul az Európa Kiadó gondozásában olvashatjuk.

Nyereményjáték

A játékunk célja, hogy némileg megismerjük azt a népet, amiről a könyv szól. A feladatotok, hogy a Rafflecopter megfelelő helyén válaszoljatok az állomásokon feltett kérdésekre.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Mely országok területein élnek számik?

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

05.24. Readinspo
05.26. Spirit Bliss Sárga könyves út
05.28. Könyv és más

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés