Heather Fawcett: Emily ​Wilde tündérenciklopédiája

by - május 28, 2024

Gyerekkoromban a rengeteg Disney-mese hatására igencsak belém égett az, hogy a tündérek jóságos, segítőkész, bájos és teljességgel ártalmatlan teremtmények, akik segítik a főszereplőt, ahogyan csak tudják. Éppen ezért a mai napig képtelen vagyok összeegyeztetni ezt a képet a mostanság divatos, gonosz tündérábrázolással. Ez valószínűleg erősen hozzájárult ahhoz, hogy nem tudtam megkedvelni több népszerű fantasy sorozatot sem, többek között Cassandra Clare Árnyvadász univerzumát. Ugyanakkor edződtem is az utóbbi években, és egyre inkább elismerem, hogy van valami izgalmas a halandók életét megkeserítő, kiszámíthatatlan tündérek gondolatában. Az Emily Wilde tündérenciklopédiáját nem kifejezetten azért választottam, hogy segítsen lebontani a régi beidegződéseket, ez inkább csak mellékes szempont volt. Talán inkább egy megérzés vezetett odáig, hogy ez olyasvalami lesz, amiből nem szeretnék kimaradni. És a hatodik érzékemnek ismét igaza lett.


Emily Wilde professzor feltörekvő drüadológus a Cambridge-i egyetemen, aki tudományos karrierjét egy tündérenciklopédia összeállításával szeretné megalapozni. A munka tulajdonképpen már publikálható állapotban van, azonban Emily nem hajlandó kihagyni belőle egy eddig keveset tanulmányozott, nehezen megközelíthető fajt. Nem véletlen, hogy a tündérek ezen északi fajtájáról keveset tudunk, hiszen igencsak veszélyesek és kiszámíthatatlanok, továbbá, mondhatni az örök fagy birodalmában élnek. Emily a kutatás idejére kibérel egy viskót ezen a zord vidéken, de azzal szembesül, hogy a környék lakói csaknem olyan ridegek és jeges szívűek, mint a táj errefelé. A helyiek megpuhítására és a tudományos munka elősegítésére nem várt segítség érkezik, egyenesen Cambridge-ből: a nő egyetlen barátja, az ugyancsak drüadológus, de közben felettébb bosszantó Bambleby professzor.

Eleinte, még az olvasás megkezdése előtt nemigen tudtam elképzelni, hogyan lesz képes Heather Fawcett tudományos jellegű, vagy legalább hasonló benyomást keltő könyvet írni kitalált lényekről, vagyis egy ilyen szempontból igencsak komolytalannak titulálható témából. A végeredmény azonban számomra egy abszolút hiteles, bár néhol az ebből fakadó ellentmondásosság miatt humoros koncepció keletkezett. Tetszett, hogy a történet során az enciklopédia készülését követjük nyomon, nem pedig magát a könyvet olvassuk a könyvön belül. Habár tulajdonképpen mégiscsak ez történt, hiszen az eseményeket a főszereplőnk naplóján keresztül követjük végig.

A történet eleinte ténylegesen egy tudományos kutatás leírásának érződik, azonban az tény, hogy ez nem tudta volna hosszútávon lekötni az olvasót. Lassan azt vesszük észre, hogy Emily egyre inkább belefolyik a helyi közösség életébe, egyre jobban törődik az emberekkel és segít megoldani a problémáikat. Közben pedig ráeszmél, hogy a világvégi, fagyos szigeten egy több évszázados titok lapul, amelyet a tudományos kíváncsisága képtelen figyelmen kívül hagyni. A regény végére inkább egy nyomozós és kalandos cselekményt kapunk.

"Megfogadtam, hogy ha megjelenik az enciklopédiám, azzal fogom fejbe csapni."

Annak ellenére, hogy felettébb élveztem az olvasását, több apróságot is felfedeztem benne, amelyek szúrták a szememet – és végül ezek miatt nem tudtam maximális pontozással illetni. Több ponton furcsának találtam például Emily és Bambleby viszonyát, pontosabban a nő hozzáállását a kettejük kapcsolatához. Wendell Bambleby a nő egyetlen barátjaként és támogatójaként van megnevezve, de Emily végig igyekszik elhitetni velünk, hogy terhesnek és bosszantónak találja a társaságát. Teszi mindezt úgy, hogy már a legelejétől fogva egyértelmű, ők ketten nem közömbösek egymás iránt. Nem érzem hihetőnek, hogy egy olyan nő, aki a szíve mélyén arra vágyik, hogy szeressék és elfogadják, szándékosan toljon el magától egy olyan férfit, aki pontosan ezt teszi vele.

A könyvvel kapcsolatos érzéseimhez nem járult hozzá, de mégiscsak fontosnak tartom megemlíteni: Emily életéről, élettörténetéről is igencsak keveset tudunk meg ebben a részben. Nagyon kíváncsi lettem volna rá, honnan ered a zárkózottsága, miért nincs körülötte biztos, támogató családi háttér, és miért érzi biztonságosabbnak azt, hogy egyedül, magányosan oldjon meg mindent. Őszintén remélem, Fawcett a következő részekben ezt bővebben is kifejti majd nekünk.

Összességében én meglepően élvezetesnek találtam az Emily Wilde tündérenciklopédiáját. Rendkívül kellemes, otthonos hangulatot árasztott, ami egyaránt köszönhető az egyenletes írásstílusnak és a kedvelhető főszereplőknek. Szerettem a világot, amit Heather Fawcett teremtett, de még jobban szerettem, hogy igyekezett ezt egyfajta tudományos megközelítéssel tálalni számunkra. Nem tudom, a szerző hány részesre tervezi a szériát, de abszolút el tudom képzelni, hogy ebből egy Ambrózy báró esetei-hosszúságú és jellegű sorozat keletkezzen, amelyben a főszereplő párosunk minden részben más tündérfajjal keveredik konfliktusba. Mindenesetre őszintén remélem, hogy a Kiadó lát potenciált a már létező második és harmadik részben, hogy elhozza nekünk magyarul. Már most rögtön olvasnám!


5 / 4,5 csillag

Kiadás: Agave (2024)
Oldalszám: 336
Sorozat: Emily Wilde 1.
Eredeti cím: Emily Wilde's Encyclopaedia of Faeries (2023)
Fordította: Ballai Mária
Műfaj: fantasy, történelmi fikció, romantikus

Jóllehet ​Emily Wilde professzor nem tudja, hogyan kell társaságban viselkedni – vagy egyáltalán elérni, hogy meghívják valahova –, de jó úton jár afelé, hogy a világ egyik legnevesebb drüadológusa, azaz szerzeteket tanulmányozó tudósa legyen. Épp a tudományos közösség első, mindent átfogó tündérenciklopédiáján dolgozik, amitől pályafutása felívelését várja, és már csak egy fejezet van hátra, ami a sarkköri Ljoslandon élő titokzatos rejtettekről szólna.

Ám Emily teljesen idegen terepen találja magát, amikor megérkezik Hrafnsvik csodás, de zord falujába. A külvilágtól szinte teljesen elszigetelten élő helyieknek egymásra kell hagyatkozniuk a túlélés érdekében, és Emily társas készségek hiányában hamar magára haragítja a fél falut. A dolgok tovább bonyolódnak Wendell Bambleby professzor érkezésével, aki Emily egyetemi riválisa, és szintén a rejtetteket kutatja.

Amikor a lehengerlő természetű férfi felajánlja Emilynek, hogy dolgozzanak együtt, a nő kénytelen elfogadni az ajánlatát, máskülönben fennállna a veszélye annak, hogy Bambleby kisajátítja magának az összes felfedezés érdemét. Ugyanakkor azt is tudja, hogy Wendell több annál, mint aminek látszik, és nem bízhat meg benne. Emily csakhamar azon kapja magát, hogy hiába szeretne tudományos távolságot tartani a ljoslandi szerzetektől, belekeveredik gonosz játszmáikba. Ha Wendell-lel együtt segíteni akar Hrafnsvik lakóinak, nemcsak a hőn dédelgetett tudományos objektivitását kell kockára tennie, hanem az életét is.

Heather Fawcett regénye egy varázslatos izlandi tündérmese, ami az 1900-as évek egy képzeletbeli világában játszódik, ötvözve az Ezüstfonás, A Hollókirály és a Ház az égszínkék tengernél különleges hangulatát.




Az Agave Könyveknek hála végre Magyarországra is megérkezett Heather Fawcett különleges fantasy regénye, az Emily Wilde tündérenciklopédiája! A történet főhőse, Emily egészen a sarkkörig megy, hogy vége befejezze különleges enciklopédiáját, és megírja a szócikkjét az ezen a tájon élő különös rejtetteknek. Ha kíváncsi vagy, hogy hogyan folytatódik Emily nem mindennapi története, akkor tarts bloggereinkkel, és ha velünk játszol, akár a könyv egy példányát is megnyerheted!

Nyereményjáték

Emily Wilde a történet során tündérek után kutat, és mivel vele tartunk, így mi is sokat megtudhatunk ezekről a különleges lényekről. Játékunkban ezért most a tündérekkel foglalkozunk: minden blogon egy rövid leírást találtok a tündérekről, nektek pedig csupán azt kell kitalálnotok, hogy melyik könyvből származik az idézet.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

„A véres, pusztító háború hat halandó királynőt is felemésztett, míg létrejött a szerződés, melynek értelmében mindkét oldalon megállították a mészárlást, és felépítették a falat: a világ északi részét átengedtük a fő- és egyéb tündéreknek, akik a mágiájukat is magukkal vitték, a dél pedig a mienk, gyáva halandóké lett, akik örökre arra ítéltettünk, hogy a földből kaparjuk elő megélhetésünket.”

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

05.22. Utószó
05.28. Readinspo
05.30. Könyv és más
06.02. Dreamworld
06.04. Spirit Bliss Sárga könyves út

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés