Guillaume Musso: Ments ​meg!

by - május 06, 2024

Guillaume Mussoval az Egy párizsi apartman 2020-as megjelenésekor ismerkedtem meg. Nagyon hamar világossá vált, hogy a kedvenc szerzőim között a helye, az azóta lefordított vagy újrakiadott regényei közül pedig alig hagytam ki bármit. Szándékomban áll a teljes életművét megismerni előbb-utóbb, és csak azért nem sietek vele, mert a jó dolgokkal mindig takarékoskodom. Igaz, annyira még nem szorulok rá, hiszen jelenleg is szinte évente jelennek meg regényei. Legutóbb sajnos az Angélique egyáltalán nem nyerte el a tetszésemet, de ez nem jelenti azt, hogy akár csak egy kicsit is megingott volna a bizalmam ebben a fantasztikus szerzőben. Idén tavasszal a Ments meg! című irományának örülhetünk magyarul, a Park Kiadó jóvoltából.


A Ments meg!-ben két magányos lélek élete fonódik össze. Juliette Beaumont három évvel ezelőtt érkezett az Államokba azzal a szándékkal, hogy beteljesítse élete nagy álmát, és színésznő legyen. Sajnos az élet más sorsot szánt neki, hiszen karrierjét még ennyi idő alatt sem sikerült elindítani, a kávézóbeli fizetéséből pedig éppenhogycsak meg tud élni. Juliette tehát úgy dönt, feladja az álmát és hazautazik Franciaországba. Eközben a Szent Márk Kórház gyermekorvosa, Sam Galloway inkább létezik, mintsem él. Egy évvel azelőtt veszítette el a feleségét, Federicát, ami nem múló fájdalom a számára. Két nappal azelőtt, hogy a Franciaországba tartó járat felszállna a JFK reptérről, Juliette és Sam egymásba botlanak. Néhány, alkoholmámorban töltött óra alatt egymásba szeretnek és minden lehetséges idejüket együtt töltik. Csakhogy úgy tűnik, a sors összeesküdött ellenük. Nemsokára megjelenik valaki, aki közli Sammel, hogy Juliette-nek néhány napon belül meg kell halnia. Csakhogy Samet nem olyan fából faragták, aki szó nélkül hagyja, hogy ismét elvegyék tőle a szerelmét.

Musso életművében kifejezetten szeretem, hogy általában a realitás talaján marad, de olykor (nem mindig) misztikus, természetfeletti elemeket is kever a történetvezetésbe. Néha utólag kiderül, hogy ez metafora volt vagy amolyan álomkép, de többnyire épp csak annyira rugaszkodik el a valóságtól, hogy az még kimagyarázható legyen. Reméltem, hogy a Ments meg! ezúttal inkább természetfeletti lesz, mint thriller, és így is lett. Sőt, tulajdonképpen ez a legmisztikusabb Musso-regény, amelyet eddig olvastam.

A szerző egyértelmű visszatérő elemeket, motívumokat használ a regényeiben, melyek szinte minden írásában megjelennek. Ilyen helyszínként a kórház, Amerika és Franciaország, foglalkozásként az orvos és rendőr, témaként pedig a halál utáni élet. Gyakran foglalkozik a szegénység és a gazdagság párhuzamával, illetve időnként halálos betegségek is szóba kerülnek. A legtöbb szereplő, legyen az fő- vagy mellék-, általában fájdalommal, veszteséggel teli háttértörténettel bír, ami mélyíti a karaktert és meghatározza a jelenbeli cselekedeteit is. Központi elem továbbá az őszinte, mély és egeket rengető szerelem a két főszereplő között. Magáról a történetről nem szeretnék a minimálisnál többet elárulni, de annyit elmondok, hogy ezek a motívumok a Ments meg!-ben is egy az egyben megtalálhatók.

"Miért élünk olyan korban, amikor mindenki fiatal és karcsú akar lenni, pedig egy idő után ez csak eleve vesztes csata lehet?"

A regény határozottan az akciódús példányok közé tartozik, egy percig sem unatkozhatsz mellette. Mint Mussonál általában, itt is hamar beindul a sztori, de a szereplők által dédelgetett titkok csak szép lassan derülnek ki. Épp annyira lassan, hogy már belebolondulj, de a könyvet még ne hajítsd ki az ablakon, hanem felfald egyben az egészet. Csavarosnak is méltán nevezhető, de azért aki egynél több könyvet olvasott már a szerzőtől, az jól tudja, hogy ennél vannak jobb fordulatai is.

Sajnos ezúttal a szereplők sem nőttek kifejezetten a szívemhez. A főhős, Sam Galloway háttértörténete kifejezetten tetszett: egy lecsúszott környékről kapaszkodott fel, a hátrányos helyzetéből előnyt kovácsolt és önerőből lett belőle orvos. Rendes pasas, aki nem használja ki a nőket, a szíve választottjáért pedig bármit képes megtenni. Ez utóbbi, vagyis Juliette viszont nem volt szimpatikus teremtés, igaz, a könyv nagy részében igencsak háttérbe szorult a karakter. Kissé sajnálom, hogy nem ismerhettem meg jobban őket, ez a szempont szerintem erősen leértékelődött a történetvezetéshez képest.

Összességében nem találtam semmi olyat a Ments meg!-ben, amit ne élveztem volna, mégis, ha rangsorolnom kellene az eddig olvasott Musso-regényeimet, ő a lista aljára kerülne. Szimplán azért, mert annak a többsége, amit eddig megismertem, annyira fantasztikus, hogy ez a viszonylag egyszerűbb és komolyabb csavart nem tartalmazó történet nem tudja felvenni velük a versenyt. A rangsorom egyébként így nézne ki felülről lefelé: Regényélet, Most!, Ott leszel?, Visszajövök értedEgy párizsi apartmanMents meg!, Mi lesz velem nélküled?, Angélique. És bár az alaptörténetben látok némi (megbocsátható) logikai bukfencet, kifejezetten örültem neki, hogy ezúttal misztikus irányt vett a történet. Azt hiszem, eldőlt, hogy a szerző regényei közül inkább ezeket preferálom.


5 / 5 csillag

Kiadás: Park (2024)
Oldalszám: 332
Eredeti cím: Sauve-moi (2005)
Fordította: Gyárfás Vera
Műfaj: romantikus

Véletlen, sors, eleve elrendelés? Egy varázslatos szerelem története

A Broadway szívében egy téli estén Juliette, a csinos, huszonnyolc éves francia nő és Sam, a fiatal New York-i gyermekorvos útjai keresztezik egymást. Juliette attól való félelmében, hogy csalódást okoz, ügyvédnek adja ki magát, a férfi pedig kötődéstől való félelmében úgy tesz, mintha házas lenne, pedig a felesége már egy éve halott.
A hazugságok ellenére egy felejthetetlen hétvége vár rájuk, és egymásba szeretnek. Juliette-nek azonban vissza kell térnie Párizsba, Sam pedig nem tudja a lányt maga mellett tartani.
Az Európába tartó repülőgép nem sokkal a felszállás után az óceánba zuhan, de a kapcsolatuk még korántsem ér véget…

Linkek: Moly || Goodreads || megrendelés


A Park Könyvkiadó gondozásában Guillaume Musso újabb, fordulatos-romantikus regényével ismerkedhetünk meg, melyből természetesen nem hiányozhatnak a kérdések, a kételyek és a meglepetések! Tarts a Blogturné Klub három bloggerével, ismerd meg Sam és Juliette történetét, a turné végén pedig vidd haza magaddal a könyv egy példányát a Park Könyvkiadó felajánlásában!

Nyereményjáték

Az elbeszélés egyik fordulópontja egy repülőgép-szerencsétlenséghez kötődik, ezért játékunkban a történelem során híressé vált közlekedési katasztrófák nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy-egy rövid leírást egy nevezetes balesetről, vagy sikeres megmenekülésről. A feladatotok, hogy az instrukcióknak megfelelően beírjátok a helyes megfejtést a Rafflecopter megfelelő sorába.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

2009. január 15-én a US Airways 1549-es járata a New York-i LaGuardia repülőtérről az észak-karolinai Charlotte-ba, a Charlotte Douglas nemzetközi repülőtérre, majd utána a Seattle–Tacoma repülőtérre tartott, amikor 3 perccel a felszállás után az Airbus A320 gép balesetet szenvedett: összeütközött egy csapat kanadai lúddal, melynek következtében mindkét hajtóműve leállt. Az utasszállító repülőgép ezután sikeres kényszerleszállást hajtott végre. A Rafflecopterbe a sikeres landolás helyszínét várjuk.

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

05.06. Readinspo

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés