Shunmyo Masuno: Nyugalom

by - május 29, 2022

A 21. század kiadó tavaly év végén nyűgözött le minket azzal, hogy új külsőt adott a japán buddhista szerzetes, Shunmyo Masuno könyvének. A Zen – Az egyszerű élet művészetében Masuno azon tanácsait, meglátásait gyűjtötte össze, amelyek segítségével akár mi, hétköznapi európai emberek is boldoggá, kiegyensúlyozottá válhatunk a zen jegyében. Összesen 100 bölcsességet olvashatunk tőle, közben gyönyörködve a mesés, Japán motívumokat és életképeket ábrázoló illusztrációkban, melyekkel egyébként szerencsére nem spóroltak a könyv szerkesztésekor. A kiadó pedig most elhozta nekünk Masuno másik irományát Nyugalom címmel. A kiadvány nem kifejezetten folytatásként készült a Zenhez, de mind kialakításban, mind pedig célban hasonlít hozzá, így egyértelmű volt, hogy kíváncsi leszek rá.


A címét (Nyugalom) egyaránt lehet értelmezni felszólításként, de akár témamegjelölésként is. Masuno ezúttal nem szimplán arra fókuszált, hogy az egyszerű, kiegyensúlyozott életvitelhez gyűjtsön össze tanácsokat. Ebben a könyvében azt igyekszik megfejteni, melyek azok az akadályok, félelmek és aggályok, amelyek meggátolnak minket abban, hogy megérkezzünk a vágyott életünkbe. Az itt összeszedett 48 bölcselettel pedig arra tanít minket, hogyan csendesítsük le ezeket a negatív belső hangokat.

Sokáig gondban voltam azzal, mit írhatnék erről a könyvről, ami egy kicsit is többet mond róla, mint a neten már fellelhető értékelések, és ami nem hat önmagam ismétlésének. Az ugyanis, hogy szinte mindenben hasonlít a szerző előző könyvére (a Zenre, amiről itt írtam), azt is jelenti, hogy ugyanazok a meglátásaim vonatkoznak a Nyugalomra is. Mindemellett néha nehezebb kifejteni a véleményünket valamiről, ami tényleg jó, mint arról, amit teljesen elrontottak. Masuno könyveire pedig ez igaz: semmilyen szempontból nem tudok, és nem is szeretnék beléjük kötni.

De aztán rájöttem, hogy nem is igazán szükséges a könyv tartalmáról írnom. Mind a Zen, mind pedig a Nyugalom egy konkrét életszemléletet és gondolkodásmódot képvisel, amely sokkal tágabb és mélyebb, mint a könyvekben foglaltak. A zen buddhizmus, amelynek tanaira Masuno tanácsai épülnek, pedig lényegében egy vallás, amelyet egyszerűen nem értékelhetek, nem véleményezhetek. És aki leteszi a voksát valamelyik könyv mellett, az valójában nem magát a könyvet választja, hanem a mögötte rejlő ideológiai hátteret.

Mindezt figyelembe véve én csupán ahhoz érzek jogot, hogy a kivitelezéshez szóljak hozzá, amely keretbe foglalja az idős szerzetes bölcsességeit. Masuno 48 tanácsát 5 nagyobb szakaszra bontották.

  • Az első a minket hátráltató szorongás és aggodalom csökkentéséről szól.
  • A másodikban arra kapunk tanácsokat, hogyan engedjük el a felesleges gondolatokat, és koncentráljunk csak arra, ami számít.
  • A harmadikban önmagunkat tesszük jobbá.
  • A negyedikben a kapcsolatainkat vizsgáljuk meg.
  • Az ötödikben a hozzáállásunkon módosítunk azon témák esetében, amikor nem tudjuk teljesen megszüntetni az aggályainkat.

Maguk a tanácsok hasonlítanak a Zenben olvashatókhoz, mégis elmondható, hogy többletet adnak az előző könyvhöz képest. Inkább csupán nem lógnak ki a sorból, de szó sincs róla, hogy a szerző önmagát ismételné. A bölcseleteivel ugyanakkor nem mélyülünk el a buddhizmusban: teljesen hétköznapi helyzeteket fogalmaz meg bennük, amelyekkel a bolygó bármely szegletében azonosulni tudunk. Sőt, ezek a bölcsességek tulajdonképpen nem is mind hatnak újdonságként, hiszen magunktól is eszünkbe jutnak (például, hogy kiszanáljuk a felesleges tárgyainkat). Masuno csupán rávilágít arra, hogy mikor a boldogsághoz vezető utat keressük, ezek az apró lépések eszünkbe sem jutnak, pedig rajtuk keresztül érhetjük el a lelki békénket.

Összességében a Nyugalom ugyancsak értékes tagja lett az életmódkönyveim gyűjteményének. Bár lélekben ugyanazt kaptam tőle, mint Masuno korábbi művétől, de mégis rengeteg újdonságot tartalmazott. Különösen imádom azt az atmoszférát, amit az igényes kialakítás, a Japánra emlékeztető illusztrációk és a szerző írásstílusának együttese teremt. Már olvasás nélkül is azt az üzenetet közvetíti, hogy ezzel a könyvvel a nyugalom szigetére érkezünk, ahol lelassíthatunk, ellazulhatunk, és foglalkozhatunk kicsit a mindennapokban igencsak leterhelt, törékeny lelkivilágunkkal.


Értékelés



Kiadás: 21. század (2022)
Oldalszám: 208
Eredeti cím: Don't Worry (2022)
Fordította: Laik Eszter
Műfaj: életmód

Félsz? Tartasz ​valamitől? Szorongsz?
Shunmyo Masuno könyvéből kiderül, hogy aggodalmaid többsége egyszerűen nem igazolódik be.
Gondolj bele: hányszor fordul elő, hogy a mindennapjaidat megmérgezi egy rossz sejtelem, de amitől féltél, végül nem következik be!
Az életedet jobbá, szebbé, élvezetesebbé teheted pusztán azzal, hogy megszabadulsz felesleges félelmeidtől.
• Ne hasonlítsd magadat másokhoz – a nyugtalanságod oroszlánrésze máris elillan;
• Szabadulj meg a felesleges dolgoktól, a lehető legegyszerűbb életet éld;
• Ne keresgélj, ne rohanj, ne hagyd, hogy megszállottságok legyenek úrrá rajtad;
• Értelmezd pozitívan a dolgokat – egyedül rajtad múlik a döntés, hogy boldog vagy, vagy boldogtalan;
• Ne áraszd el magadat túl sok információval;
• Szállj ki a versengésből – a zen így kerüli a stresszt;
• Aggódás helyett inkább cselekedj – ezáltal kétségtelenül jobbra fordulnak a dolgok.
Ez a könyv eszköz, amelynek 48 leckéje és csaknem 30 zen szólásmondása segít abban, hogy elfogadd magadat, és örömödet leld a korábbinál nyugodtabb, higgadtabb, pozitívabb énedben.

Linkek: Moly || Goodreads || megrendelés


A 21. Század Kiadónak hála nemrég csodás kiadásban jelent meg Shunmyo Masuno NYUGALOM című könyve! A kerttervezőként is dolgozó japán szerzetes második magyarul megjelent könyvében segít olvasóinak megszabadulni felesleges félelmeitől, szükségtelen szorongásaitól. Tartsatok bloggereinkkel az elfogadáshoz vezető úton, és ne feledjétek, hogy a blogturné végén egy szerencsés olvasónk meg is nyerheti a könyvet!

Nyereményjáték

Japán csodálatos ország telis-tele olyan helyekkel, amik örömöt és pihenést hoznak a szívünkbe, akkor is, ha csak képen nézzük őket. Minden állomáson találtok egy ilyen helyet (épületet, tavat, hegyet, etc.), és szeretnénk, ha kitalálnátok a várost vagy a prefektúrát, ahol található! Helyes válaszaitokat a rafflecopterbe várjuk!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)



Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés