Brian Clegg: Einstein || Blogturné Klub

by - november 29, 2019


Fülszöveg

A legnagyobbak élete infografikákban

Az Infografika sorozat teljesen új megközelítéssel mutatja be a világ legnagyobb gondolkodóit és művészeit. A kötet az ötven legérdekesebb és legfontosabb adatra, gondolatra, jellemzőre és eredményre fókuszál, s ezeket könnyen érthető és látványos infografikákon tárja elénk.

A legtöbben tisztában vannak vele, hogy Albert Einstein (1879-1955) zseniális fizikus volt, aki kidolgozta az általános relativitás elméletét, és megalkotta a világ leghíresebb egyenletét (E=mc2). De azt már jóval kevesebben tudják, hogy három különböző állampolgársággal rendelkezett, megjósolta a fekete lyukak létezését, megmagyarázta az ősrobbanást, szeretett hegedülni, és nem volt hajlandó zoknit viselni.

Az Infografika- Einstein segítségével közérthető és mutatós infografikákon keresztül fedezhetjük fel Albert Einstein munkásságát és a tudós mögött rejlő embert.

Kiadó: Bookline
Kiadói sorozat: Infografika
Év: 2019
Oldalszám: 96 oldal
Eredeti cím: Biographic Einstein
Eredeti megjelenés: 2018
Fordította: Molnár Csaba
Műfaj: ismeretterjesztő

Témák: #fizika #tudomány #természettudomány #vizuális #illusztrált

Linkek: moly | goodreads | megrendelés |


Szerintem

Legutóbb ennek a könyvnek az ikertestvéréről áradoztam nektek, amely Frida Kahlot mutatta be, és amelyet annyira imádtam, hogy az elvárásom az Infografika sorozattal szemben még magasabbra ugrott, mint ahol eredetileg volt. Tudtam, hogy ez a kötet nem képes azt az élményt túlszárnyalni, hiszen a téma ebben az esetben egyáltalán nem áll hozzám közel, de szerencsére most sem kellett csalódnom.

A felépítése ugyanaz, mint a Kahlo esetében. 4 részből áll, amelyek Einstein Életét, Világát, Munkásságát és Örökségét mutatják be.

  • Az Élete című szakaszban szó van többek között a családfájáról, az életének fontosabb szakaszairól, valamint arról, hogyan nézett ki a világ a születésének évében (a korrajzot már a Kahloban is zseniális ötletnek találtam). És ami a személyes kedvencem az egész könyvben: összehasonlítja Einstein agyát más élőlényekkel. Imádom.
  • A Világában beszél Einstein barátairól, kapcsolatairól, kora tudósairól, valamint az atombombához való hozzájárulásáról.
  • A Munkássága című rész kőkemény fizika: bemutatja például a kvantumelmélet alapjait, a speciális relativitáselméletet, illetve az általános relativitáselméletet.
  • És végül az Örökségében a díjairól esik szó, valamint arról, mire használatosak ma Einstein felfedezései.
Őszintén bevallom, egészen eddig keveset tudtam Einstein életéről, munkáiról és a személyének jelentőségéről, azért is örültem nagyon, amikor lehetőséget kaptam a kötet elolvasására. A kevés oldalszám ellenére meglepően átfogóan járja körbe és mutatja be mindazt, amit a neves német tudósról tudni érdemes, így ezt a hiányosságot most maximálisan bepótoltam.

Ahogy a Kahlo-nál is emlegettem, az infografika célja nem elsősorban az informálás, hanem inkább a megértetés - és ez a technika kifejezetten illik ahhoz a csaknem egész fejezetnyi fizikához, ami megtalálható ebben a könyvben. Természetesen ez nem is meglepő, hiszen aki elkezd egy Einsteinről szóló könyvet olvasni, az nem remélheti, hogy megúszhatja a tudományos részeket, cserébe viszont az ábrák és a lényegre törő magyarázatok kifejezetten fogyaszthatóvá teszik a dolgot. Ha meg szeretném érteni a fizikát, biztosan ehhez a könyvhöz fordulnék. :)

Összességében élvezetes és rendkívül hasznos olvasmány volt. Nemcsak egy olyan könyvvel gazdagodtam, amelynek segítségével jobban megismertem az emberiség egyik legtöbbet emlegetett személyét, de érthető és emberbarát leírásokat olvastam bonyolult tudományos felfedezésekről.

Értékelés


Összességében a Kahlo tetszett jobban, de ahogy már említettem, ennek a könyvnek az egyetlen negatívuma, hogy a fizika olyan messze áll tőlem, mint fekete lyuktól a fehérség. Ami viszont óriási pluszt ad a dologhoz, az a minden fejezet elején található Einstein-illusztráció.


Kinek ajánlom?

Mindenkinek, aki szereti tágítani az ismereteit a világról, és érez legalább minimális érdeklődést a tudományok iránt.



A Bookline Könyvek gondozásában érdekes és szemkápráztató sorozat indult útjára, melynek címe Info+Grafika. Az egyik első megjelent kötetben a tudományos életet alapvetően meghatározó híres fizikus, Albert Einstein nyomába eredhetünk, hogy a hozzá kapcsolódó legérdekesebb és fontosabb információkat látványos módon ismerhessük meg. A Brian Clegg által összeállított kötet gazdagon illusztrált, és a legtöbb ismeretet infografikák felhasználásával adja át az olvasóknak. Tartsatok hét bloggerünkkel, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott két példány egyikét!

Nyereményjáték

Einstein mellett akadtak szép számmal a történelem folyamán olyan gondolkodók, akik nagy hatással voltak a tudomány fejlődésére. Aktuális játékunkban híres fizikusok nevét rejtettük el a bejegyzésekben, a ti feladatotok pedig, hogy a helyes sorrendbe állítva a betűket beírjátok őket a Rafflecopter doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Állomáslista

11.21 Utószó
11.29 Readinspo

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Metaforaszennyezésre! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés