Sophie Collins: Kahlo || Blogturné Klub

by - november 26, 2019


Fülszöveg

A legnagyobbak élete infografikákban

Az Infografika sorozat teljesen új megközelítéssel mutatja be a világ legnagyobb gondolkodóit és művészeit. A kötet az ötven legérdekesebb és legfontosabb adatra, gondolatra, jellemzőre és eredményre fókuszál, s ezeket könnyen érthető és látványos infografikákon tárja elénk.

Sokan tudják, hogy Frida Kahlo (1907-1954) festőművész Mexikóban született, és gyerekkorában balesetet szenvedett. Arról azonban jóval kevesebben hallottak, hogy 143 ismert műalkotásából 55 önarckép; hogy a Két akt az erdőben című festménye 2016-ban 8 millió dollárért kelt el, s ezzel ez a legmagasabb összegért gazdát cserélő Latin-amerikai műalkotás. Az sem közismert, hogy kétszer is hozzáment a férjéhez, s hogy első önálló kiállítására mentőautóval érkezett.

Az Infografika – Kahlo segítségével közérthető és mutatós infografikákon keresztül fedezhetjük fel Frida Kahlo munkásságát és a képzőművész mögött rejlő embert.

Kiadó: Bookline
Kiadói sorozat: Infografika
Év: 2019
Oldalszám: 96 oldal
Eredeti cím: Biographic Kahlo
Eredeti megjelenés: 2018
Fordította: Molnár Csaba
Műfaj: ismeretterjesztő

Témák: #festészet #művészet #életrajz #vizuális #infografika

Linkek: moly | goodreads | megrendelés |


Szerintem

Frida Kahlo festészetét alig ismertem a tavaly róla nyílt kiállítás megnézése előtt. Akkor és ott nem csak ezt a hiányosságomat korrigáltam az egyébként hihetetlenül részletes, minőségi és informatív tárlaton, de Kahlo személyisége is végérvényesen megvett magának.

Amikor tudomást szereztem arról, hogy a Bookline kiadó egy új sorozatot indít Infografika címmel, nagyon izgatott lettem. Pinteresten gyakran szembejönnek velem képek, amelyek ezzel a technikával dolgoznak fel bizonyos témákat, és egyszerűen fantasztikus dolognak tartom őket. Könyvformában ez még újdonság számomra, de az előzőek fényében természetesen örömmel jelentkeztem a kipróbálásukra - pláne, hogy rögtön olyan személyekkel indítottak, mint Frida Kahlo és Albert Einstein. Mondanom sem kell, magasra helyeztem a lécet.

A kötet egy nem egészen 100 oldalas, az átlagosnál picit kisebb méretű könyvecske. Az ember azt hinné, hogy ilyen rövid terjedelemben nem sok mindent lehet elmondani valakiről, ám ez tévedés - olyan dolgokat is megtudtam Frida Kahloról, amelyeket az a hatalmas kiállítás meg sem említett. És ami még jobb: a készítője nem az életrajzi adatokra helyezte a hangsúlyt (persze az is akad benne bőven), hanem Kahlo személyiségére, és annak megnyilvánulására a művészetében.

A könyv 4 részből áll: Élete, Világa, Munkássága és Öröksége.
  • Az Élete címűben elsősorban Frida röpke 47 évének főbb szakaszait ismerjük meg, de kiemelten foglalkozik a családfájával, balesetével, illetve korrajz-szerűen bemutatja annak az évnek a történéseit, amelyben született (és ez szerintem egy fenomenális ötlet).
  • A Világa című rész többek között az öltözködéséről, a barátaival vagy más művészekkel való kapcsolatairól, valamint a műtétjéről beszél.
  • A Munkássága foglalkozik például a képein megjelenő szimbólumokkal, és hogy ezekkel mit szeretne kifejezni, illetve a színhasználatával.
  • Az Örökségében pedig olyasmikről van szó, mint a festményeinek értéke.
Talán már ennyiből is egyértelmű számotokra, milyen fantasztikusan körbejárta a témát ez a könyv. A kevés szöveg és oldalszám ellenére rendkívül átfogóan mutatja be Frida Kahlot. Közelebb hozza a nehezen megérthető művészetét az emberekhez, hiszen az életrajza helyett a személyének jelentőségére fókuszál. Mindez pedig azért működik ennyire jól, mert az infografika technikának a célja nem elsősorban az informálás, hanem a megértetés (az ábrák segítségével).

Összességében bőven megugrotta azt a magas lécet, amit az elején támasztottam elé. Nagyon élveztem az olvasását és böngészését, és persze biztosan gyakran a kezembe fogom venni. Remélem, később a többi infografikás könyvet is lefordítják (angolul létezik már például Coco Chanelről, Vincent Van Goghról és Jane Austenről is).

Értékelés


Mi mást adhatnék rá, mint 5 csillagot? Nagy hatással volt rám ez a nem egészen 100 oldal - olyannyira, hogy most már Kahlonak nem csak a személyét csodálom, hanem a festészetét is, hiszen ennek a kötetnek köszönhetően a szimbólumrendszerét is kezdem megérteni.


Kinek ajánlom?

Mindenkinek, aki szeret tájékozódni a világban, pláne egy-egy kiemelkedő személy életművének megismerésével. Na meg persze a művészetek kedvelőinek.



A Bookline Könyvek gondozásában érdekes és szemkápráztató sorozat indult útjára, melynek címe Info+Grafika. Az egyik első kötetből a híres festőművész, Frida Kahlo életét ismerhetjük meg rendhagyó formában. A kötet az életmű legfontosabb adataira és a főbb érdekességekre fókuszál, mindezt pedig könnyen emészthető és látványos módon, infografikákon keresztül tárja elénk. Tarts bloggereinkkel a nyolc állomáson keresztül, és nyerd meg a kiadó által felajánlott két példány egyikét!

Nyereményjáték

Mostani játékunk során Frida Kahlo festményei állnak a középpontban. Minden állomáson találtok egy képet a híres festőnőtől, a feladatotok pedig, hogy a festmény címét beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő helyére.(Amennyiben több alternatív magyar cím is tartozik hozzá, természetesen bármelyiket elfogadjuk).

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Állomáslista

11.26 Readinspo
12.02 Utószó

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Metaforaszennyezésre! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés