Könyves célok 2020-ban

by - január 02, 2020


A Metaforaszennyezésen talán már az indulás óta minden év januárjában összeírom, milyen terveim vannak az adott évre. Kezdetben kicsit túllőttem a célon, mert borzasztóan magas elvárásokat támasztottam magammal szemben, de mára megtanultam, hogyan maradjak annyira a realitás talaján, hogy az azért fejlődést is eredményezzen. Mindez meglátszik: az elmúlt évben a terveim többségét sikerült megvalósítanom (erről itt olvashattok).

Most, hogy már kifejezetten könyves vonalon működöm, ideje, hogy leválasszam az olvasással kapcsolatos terveimet, és külön bejegyzést szenteljek neki. A többi személyes céljaimról pedig az eredeti platformon, a Metaforán olvashattok.

1. Elolvasni 100 könyvet

Tavaly ilyenkor még nem hittem volna, hogy ez sikerülhet, sőt, az év felében még csak 37 könyvnél jártam, szóval még az arra az évre kitűzött 80-at is kétségesnek tűnt teljesíteni. Azonban az utolsó néhány hónapban belehúztam, így végül 82 darab elolvasott könyvvel (plusz egy folyamatban lévővel) büszkélkedhetek 2019-re. Ez jelentősen több, mint amit az eddigiekben valaha produkáltam: a rekordom 56 volt, 2018-ban. Mindezt figyelembe véve teljesen reálisnak tartom kitűzni ezt a magas számot 2020-ra.

2. Növelni a saját könyvek olvasottságát

Szerencsére nem vagyok az a típus, aki túlzásokba esik, ha könyvet vásárol, ám még így is rengeteg olyan kötet csücsül a polcomon, amihez még hozzá sem nyúltam. Még 5 évnél régebbi olvasatlan beszerzéseim is vannak, ami borzasztóan zavar. Jelenleg a Moly szerint a saját könyveim olvasottsága 56%-on áll, ezt idén szeretném minél feljebb tornázni. Konkrét számot viszont nem adok meg, mert nem tudom, mennyi időm lesz a blogturnés könyvek mellett "saját szórakozásra" is olvasni.

3. Elmenni Könyvfesztre/Könyvhétre

Még sosem volt rá alkalmam, hogy részt vegyek ezek valamelyikén, viszont mivel most már félig Budapesten lakom, itt az ideje, hogy bepótoljam végre a lemaradást.

4. Részt venni könyves eseményeken

Olyasmin, mint dedikálás, könyvbemutató, Margó Irodalmi Fesztivál meg írókkal való beszélgetések. Nagyon bánom, hogy a tavalyi Leigh Bardugot kihagytam, és Colleen Hooverrel is ez történt volna, ha nem maradt volna el, viszont így, hogy azt átrakják tavaszra, még van esélyem jóvátenni a lustaságomat.

5. Teljesíteni a Várólistacsökkentős kihívást

2015 óta minden évben részt veszek ezen a kihíváson, és eddig négyszer sikerült is teljesíteni. Az idei listát viszont egy icipicit rizikósabbnak érzem, hiszen nem kerültek rá "biztonsági könyvek", mint a 100 oldalas Shakespeare kötetek, úgyhogy érdemesnek tartom a teljesítését itt kitűzni célnak.

6. Részt venni a The Reading Rush-on

Tavaly az utolsó pillanatban értesültem a kihívásról, de rögtön összeszedtem a TBR listámat, és másnap már kezdődött is az esemény. Az első részvételem (itt írtam róla) kapásból sikeres próbálkozás lett, szóval ezen felbuzdulva a következőn is ott a helyem.

7. Filmek & sorozatok

Snitten is szorgosan gyűjtögetem a plecsniket, az utóbbi években pedig borzasztóan kevés filmet és sorozatot sikerült megnéznem, szóval most ezt is kitűzöm célként, hátha ez elég motivációt biztosít majd. Idén a terv tehát minimum 150 film és 500 epizód megnézése.

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Metaforaszennyezésre! ♥

Talán ez is tetszhet még

27 megjegyzés

  1. Hajrá-hajrá a sok célhoz! Kívánom, hogy mind ki tudd pipálni!
    Nem voltál még Könyvfesztiválon/Könyvhéteeeeeen? Hooooooow? Na most idén mindent is bepótolunk. ;) <3 Együtt csapatjuk majd CoHo-n meg a Margón. <3

    Bőven menni fog a 100! (Most kaptál egy szép csomagot, hát hogy ne menne?!)

    Saját könyvek olvasottságának növelése nálam is minden évben egy teljesítendő pont, de megrekedtem 75% körül, és nem igazán akarja az igazamat. A 90+%-ot. :( Na de 2020 a mi évünk lesz! És minden összejön, amit csak szeretnénk.

    Millió puszi:
    Barbi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! ♥
      Ugyeee, szörnyű... :D Pedig irtó régóta tervben van, csak hát a gimi pont akkor volt a legkeményebb, amikor ezeket szervezik.
      Hajrá neked is!

      Törlés
  2. Szuper tervek mind :) A Könyvfesztivál is a Könyvhét is olyan esemény, ami igazán nagyot szól egyrészt legelőször, másrészt, ha nem egyedül mész. Másodszori részvételt én pl. átgondoltam, pont a tömeg miatt. De ha valakit ez nem zavar, igazán élvezetes program.
    Hajrá, kívánom, hogy minél több célod teljesíteni tudd idén. :*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, ugyanezt kívánom neked is! ♥
      Megfogadom a tanácsodat, mindenképp mással megyek majd. :)

      Törlés
  3. Hajrá minden célodhoz! :D Egész sok közös pontunk van azért, örülök, hogy nem csak én vagyok elvetemült :DDD

    VálaszTörlés
  4. A 100 könyv nálam is kitűzött cél. Most megpróbálom betartani, hogy napi 50 oldalt olvassák és úgy sima ügy lenne, hát majd kiderül. De neked meg hajrá. A könyvfeszt még nekem is kimaradt az életemből. Most elterveztem, hogy januártól félrerakok valamennyit és akkor nem leszek ott hónap végén, hogy kihagyjam, mert épp sajnálom a pénzt. :D nagyon sok olyan terved van, ami engem is érdekel. Remélem azért Álomgyár kiadós dedikálásra is jössz. :) Sok sikert erre az évre. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sok sikert neked is! ♥
      Nekem is a napi 50 oldalas ütemezés működik, tavaly év elején kezdtem erről listát vezetni, és elég ösztönző a dolog.

      Törlés
  5. Még nem hallottam erről a Reading Rush kihívásról, de jól hangzik 🤩 ha értesüls az idei időpontról, remélem írsz róla, mert én is beszállnék a mókába 😁
    A Könyvhetet én jobban szeretem, mert szabadtéren van, és sokkal jobban elfér így a sok olvasni imádó ember 😄 Bízom benne, hogy összefutunk, és tudunk pár szót váltani ☺️

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy mondtam valami újat! :) Mindenképpen lesz majd róla poszt.
      Én is remélem, jó lenne találkozni a kis csoportos csapattal. :D

      Törlés
  6. Nagyon nagyon sok sikert! 🤗🍀❤️ Egyébként hasonló cipőben járunk, nekem is valahogy így néznének ki a könyves céljaim, bár a 100 könyv elolvasása tényleg hatalmas álom lenne, úgyhogy egyelőre maradok a 35-nél😂🙈

    VálaszTörlés
  7. A 100 könyvet eddig nekem sem sikerült elérnem, de jövőre szeretnék mindenképpen minél többet olvasni.
    A könyves eseményekre én is szeretnék eljutni. Egyszer voltam Könyvhéten, de Könyfesztiválon még én sem voltam. De annyira jó élmény fűződik hozzá, hogy mindenképp meg szeretném ismételni.
    A Leigh Bardugo dedikálásra sikerült felmennem és annyira aranyos volt az írónő. Mindenkihez volt egy jó szava és olyan kis cuki volt. De magyar író könyves eseményére még sose jutottam el. Ez a vidéki lét hátránya...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na igen, szerencsére én már csak félig vagyok vidéki, így több lehetőségem van. :D

      Törlés
  8. Minden tiszteletem a tiéd, hogy ilyen sokat tudtál olvasni, nekem csak valahogy egy távoli nyugdíjas álom a 100 könyv egy évben. Amúgy előre szólok hihetetlen lesz az első könyv hét vagy Könyfeszt. Én tavaly voltam először és magával ragadott teljesen. Igazávól nagyon hasonló terveim vannak nekem is. A reading rush minden évben egy nagy esemény imádok részt venni rajta feszegetni a határaimat és idén végre a Várólista csökkentés mellé elkészült a saját kihívásom is. Amúgy reading rush nem szeretnéd vlog formájában megpróbálni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerencsére a körülmények mellettem állnak, az egyetem az első félévben hihetetlenül könnyű volt, és még úgy is rengeteg szabadidőm maradt, hogy minden órára becsülettel bejártam.
      Sok sikert neked is a terveidhez, és jó látni, hogy a kihívásod ennyire ismert lett. :)

      Na igen... A YouTuberkedésen elég régóta gondolkozom, és több próbálkozásom is volt már (amelyeket nem nagyon tettem közzé vagy töröltem, ne keresse senki), és mindannyiszor arra jutottam, hogy ez nagyon nem az én világom. Ennek ellenére még nem vetettem el a gondolatot, mert mivel ugye most médiát tanulok, a YouTube nem csak óriási konfortzóna-tágítás, hanem önfejlesztés is lenne. Ha csinálnám, hozzászoknék a szerepléshez, nem szégyellném magam annyira nyilvános megszólalásnál, vagyis levetkőzném minden gátlásomat, ami ezen a szakon elengedhetetlen. És ha egyszer belekezdek, akkor az könyves témájú lenne (legalább részben).

      Törlés
  9. Sok sikert kívánok a célok eléréséhez, nem lehetetlen, úgyhogy csak hajrá!💖
    Az idén végre én is szeretnék egy könyvhétre/könyvfesztre eljutni, még a végén össze is futunk, amilyen kicsi a világ! ^^

    Puszi,
    Lillsz

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, neked is ugyanezeket kívánom! :)
      Nagyon jó lenne összefutni mindenkivel a kis közösségünkből. ♥

      Törlés
  10. Áhh, nagyon tetszenek a céljaid, mert teljesen reálisak. Jó látni, hogy mennyire céltudatosan tűzted ki őket, túlzásoktól mentesen.

    Kívánom, hogy mindegyik sikerüljön, főleg a magánkönyvtár olvasottsága. Számomra mindig ez okozta a legnagyobb boldogságot, ha ezt a pontot sikerült teljesítenem. 56%-ról pedig simán menni fog az még feljebb. :)

    Aztán ki tudja, lehet találkozunk is valamelyik könyves eseményen. Ha meglátlak, tuti odaköszönök. Szóval ha piros szemüvegben valaki veszett módon integet és vigyorog, mint a vadalma, akkor ne ijedj meg. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, kedves vagy! :) Neked is sok sikert a céljaidhoz!
      Rendben, észben tartom. :DD

      Törlés
  11. Nagyon sok sikert mindenhez! Egyetemi olvasmányaid mennyisége milyen? :D Sajnos nálam a távolság miatt a magyar nyelvű könyvek olvasása tablet formájában valósul meg, amit őszintén nem annyira szeretek. Sokkal jobb a könyv fogása, és illata.

    Remélem lesz The Reading Rush beszámoló idén is, ugyanis én eddig még nem is hallottam róla, de ötletes.


    Feljebb írták a YouTube ötletet, szerintem ha van ötleted simán vágj bele, és ki mondta az arcod is szerepeljen benne? :D Az elején ép elég stressz van körülötte, szóval ha van ötleted szerintem más módja is van, mint leülni és beszélni, de engem is érdekelne tőled. :D ( kommunikáció szakostól egy hajrá)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :)
      Nem sokat adnak fel, szóval nem vagyok túlterhelve. Ha pedig adnak is kötelezőt, általában nem kérik számon...
      Lesz beszámoló mindenképpen a kihívásról. :)
      Örülök, hogy lenne igény a YT csatornára. Komolyan nem tudom elvetni a gondolatot, hiába fulladt kudarcba már próbálkozásom, de elég megnyugtató a gondolat, hogy lenne, aki megnézné a videókat.

      Törlés
  12. Ezek nagyon-nagyon szép tervek és szerintem abszolút teljesíthetők, ahogy olvasom a korábbi teljesítésedet. :)
    A Margót és a Könyvfesztet mindenképpen ajánlom, mert egy könyvmolynak igazi élmény mindegyik esemény. Nekem elsősorban nem is a könyvvásárlásról, hanem az ott lezajló beszélgetésekről, könyvmolyokkal való találkozásokról szól.
    Tavaly voltam először Margón és hihetetlen jó élmény! :*
    Sok jó olvasmányt kívánok erre az évre!

    VálaszTörlés