Omid Scobie, Carolyn Durand: A szabadság nyomában

by - szeptember 19, 2020


Az elmúlt időszak egyik legjobban várt könyves megjelenése volt számomra A szabadság nyomában. Bár sosem érdekeltek különösebben a brit királyi családdal kapcsolatos hírek és botrányok, a lényeg azért valamilyen módon mindig eljutott hozzám - csakhogy nem tudhattam, mi igaz közülük, és mi az, ami csupán a média ferdítése. Különösen a Meghan Markle személyét firtató cikkekkel voltak fenntartásaim, hiszen Diana hercegné példájából már láthattuk, meddig képesek elmenni az újságírók egy-egy kiemelkedő sztori érdekében. Így, a “Megxit” után különösen jól jött ez a tényfeltáró- per portrékötet, hiszen addig semmiképp sem szerettem volna véleményt alkotni erről az egyébként (szerintem) történelmi pillanatnak számító eseményről, amíg nem sikerül egy hitelesnek mondható forrásból és alaposan tájékozódnom a körülményekről. Szerencsére Omid Scobie és Carolyn Durand könyve ebből a szempontból kiváló választás volt.

Kezdetben engem is majdnem eltántorított az elolvasásától az a pletyka, miszerint még a címszereplők is elhatárolódnak a kötettől és annak tartalmától. Jogosan merül fel ezek után az emberben a kétely, hogy akkor mégis mennyi köze lehet a valósághoz az ebben leírtaknak? Végül örülök, hogy a kétségek ellenére mégis belekezdtem, hiszen utólag több dolog is meggyőzött a hitelességéről: egyrészt a tény, hogy a brit királyi család tagjai hivatalosan nem járulhatnak hozzá egy róluk szóló életrajzi könyv megjelenéséhez, másrészt pedig az, hogy a pár nem indított pert a forrásként megjelölt személyek ellen az általuk kiadott információk miatt.

Mindemellett megnyugtató volt szembesülni azzal is, hogy a könyv nem két teljesen random figura tollából született: a királyi család stábjának két újságírója vállalkozott a megírására. Ez abból a szempontból abszolút meggyőző, hogy ők egyértelműen jól ismerik a címszereplőket. A személyes beszélgetéseken túl, mivel beláttak a kulisszák mögé, illetve részt vettek különböző formális és informális eseményeken, a legváltozatosabb helyzetekben figyelhették meg Harryt és Meghant, jóval komplexebb képet kapva ezzel róluk, mint amilyet egy kevésbé protekciós sajtós kialakíthat. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy ha ilyen közel állnak a párhoz - főleg, ha az részben munkakapcsolat -, nem idealizálják-e túl a személyüket?

Szimpatikus volt számomra az is, hogy a könyv végén beszámolnak a munkamódszerükről. Kétségtelen, hogy rengeteg energiát fektettek a kutatásba: két éven keresztül gyűjtötték az anyagokat, számtalan hírt és cikket átböngésztek, több száz forrással beszélgettek, illetve nem egy országba el is utaztak miatta. Mindezt ráadásul megfontoltan dolgozták fel: kizárólag olyan részletek kerültek be a szövegbe, amelyet legalább 2 különböző forrás megerősített.

A könyv mind a külsejét, mind a belsejét tekintve rendkívül igényes. Imádom azt a fotót, amit a borítóra választottak, és a hátlapon szereplő sem marad el sokkal mögötte. A fejezetek alaposak és átgondoltak, egy-egy főbb témakör mentén járják körül - viszonylag időrendben - az eseményeket. Visszanyúlnak egészen Meghan és Harry gyerekkoráig, bemutatva, hogy bizonyos motivációik és meggyőződéseik honnan származnak, majd a kapcsolatuk kialakulásának és elmélyülésének feltárása után a királyi családtól való eltávolodásuk folyamatára éleződik ki a szöveg. A könyv végén egy fényképes melléklet is helyet kapott, tele talán a legszebb fotóikkal.


A kötet rendkívül olvasmányos - a szerzők és/vagy a fordító remekül játszottak a szavakkal, ami a tartalom mellett jelentősen hozzájárult az élményhez. Végig élvezetes maradt, sehol sem veszítette el az érdeklődésemet, és tökéletesen át tudta adni azt, amit akart. Reális és közeli képet festett le a két címszereplőről, rávilágítva a média túlkapásaira velük kapcsolatban, és helyretéve mindenfajta félreértést, félresiklott információt.

A kedvenc részem a könyvben egyértelműen az, amikor a kapcsolatuk kialakulását és elmélyülését részletezi. Igazán megindító volt olvasni arról a bizonyos “rózsaszín ködös” szakaszról, amikor minden egyes szabad percüket együtt töltötték - még úgy is, hogy a fél világot is át kellett utazniuk hozzá.

Meghan Markle kifejezetten szimpatikussá vált számomra az alapján, amit itt olvastam róla. Az, hogy mennyit küzdött a nők jogaiért, az egyenlő bánásmódért, és hogyan áll hozzá a “kétrasszú” származásához, rendkívül példaértékű. Imádom továbbá azt a szerepet, amit a brit királyi családban betölt: egyfajta reformer, aki elvált nőként, részben afroamerikaiként és “alacsony” származásúként házasodott be a famíliába, de az értékrendjének ellentmondó dolgokat még a béke érdekében sem hajlandó elfogadni.

Harry herceg mindig is szimpatikusabb volt számomra a bátyjánál (Vilmos való inkább királynak, de a lázadó lelkeket mindig jobban kedvelem), és ez most csak fokozódott. Pozitív értelemben megdöbbentő volt számomra azt olvasni, hogy a seregben töltött évei alatt miket művelt: nem volt hajlandó a biztonságos bunkerben kuksolni, helyette ugyanúgy részt vett az éles bevetéseken, mint bármelyik katona. Többször volt ő az ellenség kifejezett célpontja, és nem egyszer életveszélyes helyzetbe is került, de mindig tökéletesen helytállt. Emellett már Meghan előtt is felszólalt olyan társadalmi kérdésekben, amire a brit királyi család tagjaitól korábban nem volt példa - például a mentális betegségekkel kapcsolatban, mivel ő maga is küzd(ött) poszttraumás stressz szindrómával.

Az olvasási élményt egyetlen dolog rontotta csak el számomra: a szöveg egy fejezeten belül sokszor össze-vissza ugrál az időben és az események között, amit rendkívül nehéz követni. Sok dolog még mindig nem teljesen tiszta számomra, de legalább a lényeget már értem.

Összességében szerintem igazán érdemes egy esélyt adni A szabadság nyomábannak. Végig fenntartásokkal kezeltem már csupán a részrehajlás miatt is, de kétségkívül egy komplex, tényeken alapuló képet fest le Harry hercegről és Meghan Markleről, mindezt pedig egy rendkívül igényes kontextusban. Aki képbe szeretne kerülni a közelmúlt eseményeivel kapcsolatban, bátran vegye kézbe ezt a könyvet - garantáltan minden fontos részletet meg fog ismerni.

Értékelés


Kinek ajánlom? Mindenkinek, akit akár minimálisan is érdekelnek a brit királyi család tagjai, szeret az események mögé nézni, érdekli a média működése, a túlkapások hatása az emberre, és emellett szeretne egy megható, modernkori hercegnős love storyt olvasni.

"[Meghan] szenvedélyesen kiállt a nők egyenjogúságának ügye mellett. „Az emberek sokszor mondják, hogy segítek megtalálni a nőknek a hangjukat. Alapvetően nem értek egyet ezzel, mert a nőknek nem kell megtalálniuk a hangjukat – mondta. – Van hangjuk, azt kellene érezniük, hogy jogukban áll azt felemelni, és a társadalmat arra kell biztatni, hogy hallgassa meg őket.”"
Kiadás: XXI. Század (2020)
Oldalszám: 384
Eredeti cím: Finding Freedom (2020)
Fordította: Békési József, Gömöri Péter, Novák Gábor
Műfaj: portré, interjú

Mélyebb ​betekintést nyerhetünk Harry és Meghan közös életébe, eloszlatva egy sor félreértést, tisztába téve a burjánzó pletykákat. „A szabadság nyomában egyedülálló betekintést enged a királyi pár életébe." – HARPER'S BAZAAR „Kiderül, miért szakított a pár az udvarral."- MARIE CLAIRE „Vedd fel az olvasószemüveged, és készülj fel egy őrületes királyi utazásra!" – ELITE DAILY Amikor kipattant a brit királyi herceg és az amerikai színésznő románcának híre, a világ szinte csak rájuk figyelt, a média fokozott érdeklődéssel követte az eseményeket. Ám hiába olvashattuk folyamatosan a sussexi herceggel és hercegnével kapcsolatos címlapsztorikat – eljegyzésükről, esküvőjükről, Archie fiuk születéséről, majd arról a példátlan döntésükről, hogy szakítanak a királyi udvarral –, kevesen ismerik Harry és Meghan igaz történetét. A szabadság nyomában révén most először tekinthetünk a szalagcímek mögé, feltárva Harry és Meghan közös életét, eloszlatva a sok pletykát és félreértést, melyekkel a párnak meg kellett küzdenie. Omid Scobie és Carolyn Durand a brit királyi család programjairól tudósító újságírócsapat tagja, így náluk jobban kevesen ismerhetik a fiatal pár életét. Scobie és Durand interjúkat készítettek a párhoz legközelebb álló emberekkel, így A szabadság nyomában egyedülállóan őszinte, közeli és lefegyverző portré egy magabiztos, befolyásos, forradalmi gondolkodású párról, akik nem féltek szakítani a hagyományokkal. Elhatározták, hogy a reflektorfénytől távolabb fognak élni, és az egész világon egyedülálló humanitárius örökséget hagynak hátra. „Az ő történetük, az ő nézőpontjuk." – COSMOPOLITAN UK „Betekintést kapunk olyan részletekbe, amelyekről eddig csak morzsákat hintettek el névtelen források." – VANITY FAIR „Harry és Meghan függetlenedésének igaz története." – NEWSWEEK

Linkek: Moly || Goodreads || megrendelés
Te követed a brit királyi családdal kapcsolatos eseményeket?


Harry és Meghan. Nem valószínű, hogy a két keresztnevet egymás mellett hallva, olvasva nem tudná valaki, kikről is van szó. Még ha kiléptek is a királyi család kötelékéből, mindenkinek rögtön eszébe jut a világraszóló, mesés esküvő, Diana és persze az őket gyakran követő botrányok és viták. 
A szabadság nyomában az ő történetük - a királyi családban töltött hónapjaik meséje, az ő szemszögükből. Vajon kik ők? És hogyan jutottak el addig a döntésig, hogy feladják királyi életüket?
A Blogturné Klub tagjai 6 állomásos turnén mutatják be a könyvet, amit a végén meg is nyerhettek!

Nyereményjáték

Mennyire követtétek a Harry és Meghan életével kapcsolatos eseményeket? Most ezt tesszük próbára!
A turné minden állomásán találtok egy fotót és egy esemény nevét - ám ezek nem passzolnak össze. A feladat egyszerű: minden fotó és esemény kapott egy betűt és egy számot, nektek annyi a feladatotok, hogy a helyes betű-szám kombinációkat beírjátok a Rafflecopter doboz soraiba. Fontos! A párosok sorrendje teljesen mindegy, a lényeg, hogy passzoljanak a párok.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

D


4 - Trooping the Colour (a királynő születésnapjának ünneplése)

Állomáslista

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Metaforaszennyezésre! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés