5 könyv a karácsonyi kikapcsolódáshoz

by - december 04, 2021


A karácsony talán az egyetlen olyan időszak az évben, amikor munkától és magánéleti nehézségektől függetlenül, a legnagyobb eséllyel tudunk magunkra is szakítani valamennyi időt. Ilyenkor én általában arra a lelassulásra szavazok, amit egy megnyugtató olvasmány tud nyújtani.

Ebben a bejegyzésben olyan könyveket szedtem össze, amelyek pontosan ezt a hangulatot ragadják meg. Segítenek ellazulni, megnyugodni, és néhány békés órát garantálnak számunkra. Engem speciel a lassú folyású, egyszerű cselekmény és az esztétikus kifejezésmód sokkal inkább kikapcsol és feltölt, mint egy bonyolultabb és dinamikusabb regény, ezért ez alapján válogattam. Igyekeztem olyan könyveket összeírni, amelyek idén, vagy legfeljebb 2-3 éve jelentek meg, és figyeltem a kiadói, illetve műfaji diverzitásra is.

Remélem, találtok olyat a listában, ami megragadja a figyelmeteket!


1. Agatha Christie: Adventi krimik

Bár maga a műfaj nem éppen arról híres, hogy békés időtöltést nyújtson, de ennek a gyűjteménynek valahogy mégis sikerül megteremtenie ezt az atmoszférát. 12 novellát tartalmaz Christie azon szövegei közül, amelyek valamilyen módon kötődnek a télhez, a karácsonyhoz, vagy úgy általában a karácsonyi ünnepekhez. A kapcsolat azonban nem minden novella esetében szoros, ezért kifejezetten az ünnepre hangolódáshoz nem feltétlenül ajánlanám. Sokkal inkább kikapcsolódási céllal érdemes hozzányúlni, mert egyik történet sem annyira durva, hogy felzaklasson. Itt írtam arról, melyek voltak a kedvenceim közülük.


2. Zalka Csenge Virág: A Varjúherceg

Az év egyik legpozitívabb élménye volt számomra ez a gyűjtemény. Egy felnőtteknek szóló mesekönyv ez, amely lényegében ismert népmesék kevésbé ismert változatait tartalmazza, ráadásul a világ minden tájáról. Így amellett, hogy a kanapén ülve beutazzuk a világot, megtudhatjuk, hogyan képzelték el Hamupipőkét Afrikában, milyen a kínai Rapunzel, vagy éppen mi található az égig érő paszuly tetején Nauruban. A könyvről itt áradoztam egy hosszabb értékelésben.


3. Frances Hodgson Burnett: A kis lord

Megvan az a jó kis régi lányregényes hangulat, amit például L. M. Montgomery vagy Louisa May Alcott könyvei tudnak nyújtani? Nos, F. H. Burnett is pontosan ilyen szerző. A titkos kert című regénye volt az egyik történet, amely megszerettette velem az olvasást, nemrég pedig próbát tettem az életműve egy másik példányával is. Ha van olyan regény, amely végig simogatja az ember lelkét olvasás közben, akkor az egyértelműen ez, és mi mást keresnél karácsonykor. Itt bővebben kifejtettem róla a véleményemet.


4. Rosie Blake: Hygge szerelem

Számomra inkább őszi hangulatú ez a regény, de karácsonykor is tökéletesen megállja a helyét. A koncepciója lényegében azon alapul, hogy a népszerű, dán eredetű hygge szemléletmódról ezúttal nem életmód-önsegítő kontextusban, hanem történetbe foglalva olvashatunk. A regényben a főszereplőnk azzal puhítja meg egy rideg, távolságtartó férfi szívét, hogy meleg, otthonos, kellemes (tehát hygge) hangulatot teremt körülötte. Nem lesz életem regénye, de imádtam annak idején. És itt le is írom, pontosan miért.


5. Héctor García, Francesc Miralles: Icsigo-icsie

Egyértelműen az egyik kedvenc életmódkönyvem ez a példány, amely "a pillanat megragadásának japán művészetét" járja körül. Óriási hatással volt rám, mikor olvastam, mivel szinte minden oldalon találtam valamit, amit magammal vihetek. Ebben az időszakban kifejezetten jól jöhet egy-egy ilyen inspirációlöket, hiszen a karácsonnyal együtt az újév, az újrakezdés, az év eleji fogadalmak ideje is közeleg. A könyvről írt ajánlómat erre találjátok.



December elsejétől egészen szentestéig minden nap valami új meglepetéssel kényeztetünk benneteket. Lesznek könyvajánlóink, zenelistáink, ínycsiklandó receptjeink, de újra elkalandozunk kedvenc karaktereink világába is, ahonnan meg sem állunk az őket életre keltő szerzők kedves üzeneteiig, amik érkezhetnek írott- vagy akár képi formában is. S ha mindez nem lenne még elegendő, akkor megsúgjuk: egy igazán exkluzív meglepetés is lapul a puttonyunkban. Ráadásul instagram oldalunkra is érdemes lesz felnézni.

Nyereményjáték

Ünnepi turnénkhoz hasonlóan mostani játékunk is rendhagyó formát ölt. Minden állomáson találsz egy kérdést, ami az adott poszthoz kapcsolódóan irányulhat az adott könyvre, szerzőre, szereplőre, de olyan is előfordulhat, hogy a te véleményedre, élményeidre, kedvenceidre leszünk kíváncsiak. 

A turné végén, a Blogturné Klub bloggereinek felajánlásáből hét ajándékcsomag kerül kisorsolásra azok között, akik minden állomást teljesítenek (vagy legalább megpróbálják). A csomagok tartalma minden esetben meglepetés lesz, de a könnyebb választás miatt mindegyiket ellátjuk egy fantázianévvel. 

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk. )

Mondj egy könyvet, amit szeretnél a karácsonyfád alatt látni!


Állomáslista

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés