Bernice Tuffery: Jó alvás

by - november 09, 2023

Csupán az utóbbi hetekben jöttem rá, mennyire hálás vagyok az alvási szokásaimért. Az utóbbi hetekben az életem rendkívül kiegyensúlyozott, amelyhez nem csupán a munka-magánélet balanszának helyreállítására volt szükség. A jelenlegi munkahelyem megtalálásával az alvási szokásaim is megváltoztak, méghozzá olyan irányba, amelyről nem hittem volna, hogy ennyire jót tesz nekem. Én, az éjjeli bagoly, aki tanulmányai során sosem feküdtem le éjfél (vagy inkább éjjel 1-2) előtt, este 10-11 körül már ágyban vagyok, és nagyon figyelek arra, hogy minden nap meglegyen a lehetőségem 8-9 órát aludni. És megfigyeltem azt is, hogy bár korábban gyakran aludtam délelőtt 10-11-ig is, mostanában rosszul vagyok attól, ha akár csak 9 után pár perccel ébredek meg. Olyannyira megfelel a testemnek ez a ritmus, hogy nem okoz különösebb nehézséget sem felébredni, sem elaludni, az éjszakákat pedig egy az egyben átalszom.


Hogy mindez után mit keresett a kezemben egy inszomniásoknak írott könyv? Amikor felmerült a lehetőség, hogy elolvashatom Bernice Tuffery írását, valójában sokáig mérlegeltem. Bár csak az elmúlt hónapokban lettem ennyire kiegyensúlyozott, sosem volt különösebb gondom vagy nehézségem az alvással, még a depressziós időszakokban sem. Viszont pontosan tudom, hogy még rövid távon sem lennék képes elviselni, ha véletlenül mégiscsak kialakulna valami probléma. Kíváncsi voltam arra, Tuffery könyve tartalmaz-e általános, alvást javító tippeket, vagy akár valamiféle átfogó tudományos magyarázatot arról, hogyan működik az alvás – az inszomniásoknak hirdetett programon kívül, amelyről valójában szól a kötet. Jelentem, igen, de ne szaladjunk ennyire előre.

Tehát, mint említettem, a Jó alvás elsődleges célközönsége az inszomniával, vagy egyéb komoly alvásproblémával küzdő emberek. Bernice Tuffery viszont nem kutató – a saját, éveken át tartó küzdelme vitte arra, hogy mélyebben is utánajárjon a témának, valamint megossza a nagyvilággal az egyetlen módszert, amely segített számára leküzdeni az inszomniát. Könyvével egyúttal az ellen is harcol, hogy az orvostudomány elbagatellizálja az alvással kapcsolatos nehézségeket, ahogyan azt ő a saját bőrén tapasztalta.

A CBTi (Cognitive Behavioral Therapy for insomnia) egy nemzetközi szakértők által is elismert terápiás módszer az inszomnia és egyéb, álmatlansággal összefüggő problémák leküzdésére – mindezt pedig gyógyszerek nélkül. A program során az alvás folyamatos monitorozására van szükség alvásnapló segítségével, valamint néhány egyéb előírás betartására, melyek (többek között) a mozgással, étkezéssel állnak kapcsolatban. A módszer kulcsszava pedig a tudatosság: fontos tisztában lenni azzal, hogyan működik egyáltalán a testünk az alvás során, és miért viselkedik jelenleg ennyire helytelenül.

"Az együttérzéssel ugyanolyan kedvességgel és gondoskodással fordulunk önmagunk felé, mint egy jóbarátunk felé."

A CBTi módszer leírásáról a könyv második fele szól csak; az első fele a már emlegetett tudatosság jegyében íródott. És lényegében ez az a rész, amely engem is foglalkoztatott. Ebből – többek között – szerezhetünk néhány tudományos információt arról, mi történik a testünkkel alvás közben, milyen szakaszai vannak az alvásnak. Mindemellett találunk egy hosszú listát arról, mit tehetünk az ébrenlét során azért, hogy az alvásunk minél könnyebb és jobb minőségű legyen. Némileg szeparálva, a könyv legvégén is található hasznos információ, például arról, mit tehetünk a zavaró tényezőkkel (pl. horkolás), valamint hogyan alakíthatjuk ki jól az alvásra szánt teret, a hálószobát. Ezek a szakaszok azok, amelyek bárki számára releváns tudásanyagot tartalmaznak. Mindazonáltal én arra számítottam, hogy tudományos szempontból mélyebben járjuk majd körül a témát. Nem érzem úgy, hogy az itt elhangzottak bármiféle újdonsággal szolgáltak volna számomra, hiszen (szerintem) mindez megtalálható az interneten – legfeljebb nem ennyire összeszedetten.

Egyvalamit muszáj még megemlítenem: kifejezetten taszított a fordítás, hiszen végig magázódva beszél hozzánk. Ezt több szempontból is rendkívül zavarónak tartom. Először is, egy olyan könyvről van szó, mely egyaránt szolgálhat naplóként is a CBTi módszer követése során, vagy akár még azelőtt, az alvásprobléma típusának felderítéséhez. Emellett a szerző nem fogja vissza magát a saját, személyes élményeinek elbeszélését illetően – tehát két fontos érvünk is van amellett, miért kell ennek a szövegnek közvetlennek lennie az olvasóval szemben. És persze ne feledjük azt, mennyire megnehezíti magát az olvasást is a magázódási formula, hiszen nem vagyunk hozzászokva – még a tudományos könyvek részéről sem.

Összességében a Jó alvást tudom ajánlani – az inszomniával küzdőknek megvételre, mindenki másnak viszont legfeljebb könyvtárból. A tudatosságról szóló szakasz tudásanyaga ugyanis, bár összeszedett és viszonylag hosszú is, de teljes egészében összeszedhető az internetről. A módszer viszont kifejezetten szimpatikus, és mivel gyógyszeres kezelés nélkül, mindössze a tudatosságra alapozva igyekszik megszüntetni egy komoly mentális problémát, a kipróbálása ártani nem árthat senkinek. Maximálisan egyetértek továbbá az üzenetével, mely szerint nem szabad elhanyagolnunk és elbagatellizálnunk az alvással kapcsolatos problémákat. Ez az alapvető emberi működésünk része, és kibírhatatlan szenvedéssel jár az, ha nem kezeljük megfelelően.


5 / 4 csillag

Kiadás: Kossuth (2023)
Oldalszám: 448
Eredeti cím: Sleep Easy (2021)
Fordította: Nimila Ágnes
Műfaj: ismeretterjesztő

Búcsúzzon ​el a kialvatlanságtól örökre, és legyen úrrá az álmatlanságon ezzel a hathetes, gondosan felépített programmal!

A rossz alvás maga a pokol – világszerte körülbelül minden harmadik ember küzd vele. Az alváshiány testünk működését és a mindennapjainkat is tönkreteszi. Nehezen alszunk el vagy rendszeresen felébredünk éjszakánként, rosszabb esetben mindkettő egyszerre.

Egy-egy álmatlan éjszaka még nem jelent gondot, de a hosszú ideig elhúzódó alvászavar idővel elviselhetetlenné válik. Az alváshiány rosszkedv, alacsony energiaszint és munkahelyi problémák formájában nyújtja be a számlát. Megváltozik a hozzáállásunk az evéshez, a sportoláshoz, immunrendszerünk, mentális és fizikai egészségünk pedig legyengül. Amikor legjobb igyekezünk ellenére sem tudunk segíteni magunkon, és a gondjaink nem akarnak megszűnni, kiábrándultak, erőtlenek és frusztráltak leszünk.

Jó hír, hogy senki nincs egyedül, hiszen van megoldás! A kötetünkben közzétett, hathetes program könnyedén, lépésről lépésre kíséri végig az olvasót a minőségi, jó alvás felé.

Bernice Tuffery küldetése – miután ő maga is évekig szenvedett az álmatlanságtól –, hogy megtanítsa a sorstársainak, milyen a jó alvás. Ő maga rengeteg módszert kipróbált. A természetes alvássegítő készítmények, az azonnali siker ígéretével kecsegtető praktikák, a melatonin, időnként pedig az altatótabletták sem vezettek hosszú távú eredményre.

Végül felfedezte a krónikus alvásproblémák kezelésére kidolgozott, klinikailag bizonyított, természetes és könnyen elsajátítható technikát. Az inszomnia kognitív viselkedésterápiája (Cognitive Behavioral Therapy for insomnia, röviden CBTi) egy nemzetközi szakértők által is elismert, az álmatlanság első számú gyógymódjának tartott módszer. Miután Bernice sok alvásszakértővel konzultált, alapos kutatómunkát végzett, és saját bőrén is megtapasztalta a terápia áldásos hatását.

Bernice ebben a könyvben megosztja tudását, és őszintén hisz abban, hogy a CBTi-t bárki elsajátíthatja önállóan is, ő pedig ehhez nyújt át egy gyakorlatias és motiváló útmutatót.



A recenziós példányért köszönet a kiadónak!

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés